Btrfs disk için snapshot nasıl alınır?

• Konuyu başlatan FDY
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 1
  • Görüntüleme 144

FDY

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16-r0046nt
RTX 4050 Laptop 16GB Ram
i5-13500H
Arch+KDE kullanıyorum ve bir şey denemeden önce (mesela Hyprland gibi)snapshot alıp bunun GRUB menüde gözükmesini istiyorum. Bu sayede bir yanlış yaparsam hemen eskiye geri dönerim. Bunu nasıl yaparım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Arch kullanırken sistemi kurcalamayı sevdiğim için, bir şeyleri bozduğumda hızlıca geri dönebileceğim bir snapshot aracı olarak Timeshift’i tercih ediyorum. Timeshift’i açıp snapshot tipini (rsync veya btrfs), hedef diski ve kaç tane snapshot tutulacağını ayarlıyorum. Sistemle oynayıp bir şeyler ters giderse de Timeshift’i açıp listeden ilgili snapshot’ı seçiyor, “Restore” diyerek root dosya sistemini o ana geri sarıyorum. Otomatik zamanlanmış snapshot’ları aktif edip, örneğin günlük veya haftalık olacak şekilde planlıyorum ki her paket güncellemesinden önce elimde sağlam bir geri dönüş noktası olsun. Sistem hiç açılmıyorsa Timeshift’i bir Linux live USB (Arch, Ubuntu vs.) ile boot ederim. Live sistemde Timeshift kurarım (sudo pacman -S timeshift ya da dağıtıma göre uygun komut). Sistem diskimin otomatik ya da elle mount edildiğinden emin olup sudo timeshift-gtk (veya terminalde sudo timeshift --restore) ile Timeshift’i açarım. Kendi diskimdeki eski snapshot’ı seçip “Restore” derim; işlem bitince yeniden başlatınca sistem, o snapshot alındığı zamanki haline geri dönmüş olur.
Kurulumu:
Bash:
# 1) Önce sistemi güncelliyoruz
sudo pacman -Syu

# 2) Timeshift paketini resmi repodan kuruyoruz
sudo pacman -S timeshift

# 3) Timeshift’i GUI ile başlatıyoruz
sudo timeshift-gtk

# (Keyfi hizmete mahsus) Pacman güncellemesinden önce otomatik her seferinde snapshot istiyorsak AUR’daki timeshift-autosnap’i kuruyoruz
# yay yüklü ise böyle yüklü değilse yükle bişey olmaz:
yay -S timeshift-autosnap

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı