Bu MacBook'lar ne işe yararlar?

İs bilgisayarimi yanimda tasiyip 10 saat is yukunde calistirabiliyorum. macOS’i cok seviyorum ve Apple ekosisteminde olmak beni iyi hissettiriyor cunku basit islemlerde zaman kazanabiliyorum. Windows ve diger cihazlarla da yapabilirim ancak daha kusursuz bir sekilde yapmak hosuma gidiyor.

Oyun oynayan birisinin asla MacBook ve Windows PC karsilastirma yapmamasi lazim. Mac’in oyun calistiririm diye bir iddiasi yok. Alirken ve para verirken isteyerek veriyor, bir zahmet de arastir.

Tam yığın geliştirici bir yazılımcısın diyelim.Flutter ve React Native kullanıyorsun.MacBook yoksa iPhone kere yazılım yapamıyorsun.Sırf bu sebeple programcılar alıyor.wep sayfa tasarlayanlar alıyor.

Konuda gelmişken söyleyeyim. Starbucks'taki MacBook kullanıcıları, su yerine kahve tercih ederler. Adeta robot gibi hareket ederler. Her şeye kanmaları mümkündür, bu bir yerden tanıdık gelebilir. Windows dediğiniz an sizi parçalarlar, Linux dediğiniz an fena değil derler. Eninde sonunda sizi yerler, Starbucks'ta yatarlar kalkarlar. İdrarları kahvedir. (ironi amaçlıdır, MacBook kullanıyorsanız alınmayın.)

MacBook'lar, Apple'ın çıkarmış olduğu hafif, kompakt dizüstü bilgisayarlarıdır. İş ve render için gayet iyi ama oyun konusunda berbatlardır. Çok güç tüketmezler ve serin, sessiz çalışan bilgisayarlardır. Ama yükseltmeye kalkışınca yükseltemeyeceğiniz laptoplardır. Bu konuda sizi üzebilir.

İşte benim de merakım o hala o soruya cevap arıyorum.
Tamam render konusunda iyi sessiz kompakt. Ama bunu daha iyi yapabilen daha ucuz ve performanslı Windows'lar var. Bir insan niye MacBook tercih eder onu anlamıyorum.

İs bilgisayarimi yanimda tasiyip 10 saat is yukunde calistirabiliyorum. MacOS'i cok seviyorum ve Apple ekosisteminde olmak beni iyi hissettiriyor cunku basit islemlerde zaman kazanabiliyorum. Windows ve diger cihazlarla da yapabilirim ancak daha kusursuz bir sekilde yapmak hosuma gidiyor.

Oyun oynayan birisinin asla MacBook ve Windows PC karsilastirma yapmamasi lazim. Mac'in oyun calistiririm diye bir iddiasi yok. Alirken ve para verirken isteyerek veriyor, bir zahmet de arastir.

Bir zahmet araştır :D :D :D
Araştırdım ve araştırdığım kadarıyla buraya yazdım zaten ki kör cahilim hafif araştırmalarım var yazdım. Üstüne araştır diyorsun, araştırma için bu konuyu açtım zaten.

Oyun olarak karşılaştırmıyorum zaten ama bu kadar iyi render performansı veren bir bilgisayarım az da olsa adamakıllı oyun performansı vermesini bekler insan.

Ekstra bu yapılan "kusursuz" şeyleri Windows'ta yapılamayacağını ve "daha yavaş" yapıldığını kim söylüyor ya da nereden duydunuz?

Kıyas yaptığın RTX4090 ekran kartını ve 13900k işlemciyi 1cm kalınlığında bir bilgisayara koyup 15 saat pil ömrü alabilir misin?

Evet?

Son düzenleme:
Macbooklar uzun pil ömrü ve fansız tasarımları sayesinde verimlilik odaklı kullanıcılar için en iyi seçenek oluyor. M1 işlemciyi i9'la karşılaştırmanın gereği yok, performans olarak i5 12500h M1'den daha iyi. Hem kendim Asus Vivobook Pro 15 kullanan biri olarak hem de gördüklerimden sonuçla macOS kullanmayı sıkıntı etmeyecek kişilerin Asus ultrabooklarını almasını önermem, kronik sorunları olabiliyor. Yine de bütçe ve tercih meselesi, fanboyluk yapmanın anlamı yok.

Hayır. Bu o kadar da kolay bir şey değil.

M serilerinde Apple Mac adındaki bütün cihazları ARM işlwmcilere geçirdi, bu ARMların gücü ise verimlilikleri.

CS açamamasının sebebi oyunun AMD64 işlemciler için çıkması, arm64 için değil.

Oyun olarak karşılaştırmıyorum zaten ama bu kadar iyi render performansı veren bir bilgisayarım az da olsa adamakıllı oyun performansı vermesini bekler insan.

Ekstra bu yapılan "kusursuz" şeyleri Windows'ta yapılamayacağını ve "daha yavaş" yapıldığını kim söylüyor ya da nereden duydunuz?
Birincisi, üstte dediğim gibi kendi platformuna çıkmayan bir oyunu, emüle ederek çalıştırmaya çalışıyor. Beton mikserine Ferrari kaportası takmak gibi bir şey bu.

İşletim sisteminin kendi optimizasyonu (UNIX kernelinin nimeti ve sadece 3-5 cihaz için yazıldığı için) sebepli çökme durumları daha az, programlar ise işletim sisteminin bu nimetleri sebepli daha stabil çalışıyor.

Ekran kartı kullanan render işleri için özel hızlandıcı kartları ve özel workstation yazılımları var.

Tamam render konusunda iyi sessiz kompakt. Ama bunu daha iyi yapabilen daha ucuz ve performanslı Windows'lar var.
Stabilite.

Bu videoda çekilen M.2 Ultra Türkiye fiyatı 150k ya yakın bir fiyatta ve içindeki GPU benchmark testlerinde RTX4090'dan açır ara ağır bir fark yiyor ( videoyu izleyenler kafası karışmasın diye: Grafik ne kadar düşük o kadar iyi anlamına geliyor.
İşlemci olarak da Intel Core 19-13900k işlemci de aynı şekilde daha güçlü. Dolayısıyla bir Mac'e o kadar para vermek yerine RTX4090 + i9 olan bir bilgisayar almak hem daha ucuz hem de daha hesaplı duruyor.
Evet zaten öyle fakat özel ihtiyaçlar için Mac OS daha iyi.

Mesela müzik üretiminde üstüne yok. Babamla gitar çalan ve yakında ses kartı almış biri olarak keşke MAcbookumuz olsa diye dua ediyoruz.

Ps ve Ai yazılımlarında daha iyi.

Ekran kartı ve işlem gücü büyük propaganda ve haliyle de yanlış Linustan gördüğün üzere fakat hepsinin bir işi var.

Bİlgisayar mühendisliğinde de rahat cihazlar. Unix'den örneklenen ya da Unix temelli işletim sistemlerinde paket yönetimi daha rahat. Mesela ben Ubuntu kullanıyorum.

Son düzenleme:
Hayır. Bu o kadar da kolay bir şey değil.

M serilerinde Apple Mac adındaki bütün cihazları ARM işlwmcilere geçirdi, bu ARM'ların gücü ise verimlilikleri.

CS açamamasının sebebi oyunun AMD64 işlemciler için çıkması, ARM64 için değil.

Birincisi, üstte dediğim gibi kendi platformuna çıkmayan bir oyunu, emüle ederek çalıştırmaya çalışıyor. Beton mikserine Ferrari kaportası takmak gibi bir şey bu.

İşletim sisteminin kendi optimizasyonu (UNIX kernelinin nimeti ve sadece 3-5 cihaz için yazıldığı için) sebepli çökme durumları daha az, programlar ise işletim sisteminin bu nimetleri sebepli daha stabil çalışıyor.

Ekran kartı kullanan render işleri için özel hızlandıcı kartları ve özel workstation yazılımları var.

Stabilite.

Para ve ar-ge için zaman verirsen herkes için kolay.

Mac'lerde ARM64 olması falan umurumda değil dostum, soruma hala cevap alamadım.

Sorum: Bu MacBook'lar ne-işe-yarar?

MacBook'un yaptığı çoğu işi buradaki okuduklarımdan görüğüm Windows'ta yapabiliyor ve videoyu eğer "izlerseniz" Windows sistemler Mac serilerden daha güçlüler.

Bir insan niye MacBook'ya da Mac sistem alır bunun cevabını verin dedikçe aban MacBook savunuyorsunuz. Bana savunmayın, neden daha performanslısı varken Mac sistemler alınıyor onun cevabını verin.

Ne bileyim, sadece bir program var ve sadece Mac açabiliyor gibi harbi geçerli bir sebep verin.

Para ve ar-ge için zaman verirsen herkes için kolay.

Mac'lerde ARM64 olması falan umurumda değil dostum, soruma hala cevap alamadım.

Sorum: Bu MacBook'lar ne-işe-yarar?

MacBook'un yaptığı çoğu işi buradaki okuduklarımdan görüğüm Windows'ta yapabiliyor ve videoyu eğer "izlerseniz" Windows sistemler Mac serilerden daha güçlüler.

Bir insan niye MacBook'ya da Mac sistem alır bunun cevabını verin dedikçe aban MacBook savunuyorsunuz. Bana savunmayın, neden daha performanslısı varken Mac sistemler alınıyor onun cevabını verin.

Ne bileyim, sadece bir program var ve sadece Mac açabiliyor gibi harbi geçerli bir sebep verin.
Evet, Logic Pro X.
Mükemmel bir prodüksüyon yazılımı.
Final Cut Pro, çok üst seviye bir video işleme yazılımı, AMD hızlandırıcı kartlarla bunları birleştirip harikalar yaratıyorlar.

Her şey tak çalıştır, özellikle müzik ekipmanları. Ben ASIO sürücüsünü düzgün çalıştıracağım derken adam hem kernelinden faydalanıp ses gecikmesini azaltıyor hem de daha kolay üretime geçiyor.

Bozmanın neredeyse imkansız cihazlar, işletim sisteminin kök dizinine müdahale etmen çok zor ve haliyle bozamıyorsun.

Para ve Ar Ge veriyorsun ve koskoca HP ve Dell öyle cihazlar üretemiyor, üretemeyecek de çünkü işletim sistemleri kendilerinin değil.

videoyu eğer "izlerseniz" Windows sistemler Mac serilerden daha güçlüler.
Evet Linus abiyi severim, izledim o videoyu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı