Büyük sitelerin arayüzleri neden berbat?

Amazon arayüzü gayet güzel bence. Yukarıda bahsedildiği gibi arayüz tasarımında önemli olan şey arayüzün işlevsel olması ve fazla kaynak tüketmemesidir. Göze hoş gözüken efektler, animasyonlar 2. planda olur genelde. Ayrıca kullanıcılar çoğu zaman büyük arayüz değişimlerinden hoşlanmazlar. Ha bu hep eski püskü arayüzler mi kullanılmalı demek? Hayır bence. Kullanıcının aşırı tepki göstermeyeceği, işlevselliği ciddi ölçüde bozmayacağı ve sistemi çok kastırmayacağı sürece arayüz yenilikleri yapılmalı.
 
İşlevsellik için uyabilecek tek temayı yapıyorlar, bazı temaları buluyorlar cırtlak renk paleti. Ordan burdan birşeyler fışkırıyor.
 
Bence işlevsellik önemli olan. Mesela Hepsiburadayı hiç sevmem. Çünkü çok yavaş çalışıyor siteleri. Amazon ise tam tersi çok daha hızlı. Ayrıca Amazon kullanıcı dostu arayüze sahip.
 
En başta Amazon ve Wikipedia olmak üzere aklıma gelmeyen daha site vardır. Bu sitelerin maddi güçlerinin sınırı yok ama neden berbat arayüzleri var? Örneğin Hepsiburada, Trendyol vb. Amazon'dan kat kat daha iyi arayüz bakımından. Sunucu yükünü hafifletmekten başka geçerli sebep gelmiyor. Sizce?
Sade ara yüz tercih ediyorlar. Genellikle hepsi eski siteler olduğu için ara yüzleri öyle kalmış.
 
Vikipedi'nin şu anki arayüzü bence oldukça sade ve güzel. Ayrıca Vikipedi'nin kullandığı yazılım MediaWiki (Wordpress ama wikiler için diye düşünün) her türlü bilgisayarda çalışması için olabildiğince hafif bir şekilde tasarlandı. Yani enteresan görünümler, her yerden fırlayan animasyonlar eklemez.
Ayrıca eğer üye olursanız ayarlar bölümünden temanızı MinervaNeue olarak ayarlarsanız daha sade bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
1686307194616.png


Amazon'un arayüzünü ben de şahsen sevmiyorum.
 

Geri
Yukarı