Bugün, hilafetin kaldırılışının 100. yılı

Katılım
19 Eylül 2021
Mesajlar
13.773
Makaleler
2
Çözümler
89
Yer
Ankara
Hilafet nedir?(Vikipedi):
Hilâfet
veya halifelik (Arapça: خلافة), İslam peygamberi Muhammed'in 632 yılındaki ölümünün ardından oluşturulan siyasi bir makamdı. Bu siyasi makamın başındaki kişilere halife (Arapça: خليفة) denirdi. Halifenin nasıl seçileceği İslam'da kesin kurallara bağlı olmamakla birlikte, ilk dört halifenin sahabenin önde gelenlerinin seçimi ve biat alma yoluyla, sonraki halifelerin ise babadan oğula doğru geçen veraset yoluyla intikal ettiği görülmektedir.

100 yıl önce(Vikipedi):
3 Mart 1924 günü Urfa vekili Şeyh Saffet Efendi ve elli üç arkadaşının hazırladığı, hilâfetin kaldırılmasına dair on iki maddeden oluşan bir kanun teklifi Meclis'e getirildi. Teklif okunduktan sonra halifenin hal‘edildiğini ve hilâfetin kaldırıldığını bildiren birinci madde; ardından hanedan üyelerinin yurt dışına çıkarılmasına dair 2. madde aynen kabul edildi. Oturuma katılan 158 üyenin 157'sinin oyuyla kabul edilmiş; tek ret oyunu Gümüşhane mebusu Zeki Bey vermiştir.
Kanunun kabulü için muhalefeti ikna eden:

fas.jpg


Ret oyu veren Zeki Bey:

asd.jpg


Times haberi:

das.jpg


Kaynak:
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Din gibi bir algının yozlaşmış beyinlerce babadan oğula elbet bir gün bozulacağı aşikar olduğu için kaldırılan ve bir kişinin kafasına estiği gibi dini kurallar vecibeler uydurmasının önüne geçen bu kanun kutlu olsun.
 

Geri
Yukarı