BunsenLabs Berilyum İlk Bakış

Merhaba arkadaşlar. Geçen gün antiX 23'e geçmiştim ve yaşadığım Steam/Heroic Games Launcher sorunları yüzünden distrohopping macerasına başlayayım dedim hem de inceleyecek malzeme çıksın. Üstelik bu distrohopping yapılan bilgisayarın da 2 GB RAM'li olduğunu da hatırlatmam gerek ki gerçekten dağıtımlar hafif mi değil mi anlayabilelim. Bugün geceden yüklediğim BunsenLabs'a bakacağım. Önce Kurulum Sürecinden bahsetmek istiyorum. Ben gibi uğraşmayı sevmeyen biri için sancılı bir süreçti doğrusu. Yaklaşık 30 dakika sürmüştü toplam. AntiX ile kıyaslayacak olursam arada dağlar kadar fark var.

Neyse... Dağıtım yüklenince beni şöyle bir ekran karşıladı:
Ve İlk tepkim "Yok artık!" oldu çünkü gördüğünüz üzere hiçbir şey açık değilken ki yükü 558 hadi düz hesap 560 MB görünüyordu. Bu değerin +100 MB fazlasıyla arkada tarayıcı açıkken antiX 23 incelemesini yazıyordum siz düşünün artık.
Synaptics'te Falkon bulup yükledim ve yine aynı şekilde yazarken yüke bakmak istedim fakat o da ne? Kurulum ekranında beni o kadar soru yağmuruna tutmuş, Türkiye ve Türkçe seçtirmiş olmasına rağmen klavye İngilizce başlamış. Neyse ki şimdilik setxkbmap komutuyla klavyeyi düzelttik ve yazıyoruz. Alta atıp yüke bakayım dedim ve sonuç ortada:
Falkon gibi hafif bir tarayıcıyla RAM'in yarısı doluvermiş. (Aynı yük antiX'te 600 küsur MB idi.)

Sadece bunlar bile bana bu dağıtımın da hafif olarak önümüze sunulup orta karar olduğuna inanmama yetti. Açıkçası daha az yük beklerdim çünkü dağıtımda hiçbir uygulama simgesi bile yok. Bakın:

Açıkçası, incelemeyi burada bırakmak istiyorum çünkü gözüm o antiX hafifliğini arıyor. Can alıcı noktadan da darbe yeyince yazıyı sonlandırıyorum: Steam'de açılan menülere basılmıyor. Güle güle BunsenLabs. Maalesef ki vadettiği hafifliği veremeyen dağıtımlar içinde yer alıyorsun. Sonraki yazılarda görüşmek üzere. Bodhi incelemesi yapmayı düşünüyorum bakalım.

Saçma inceleme. İşletim sisteminin RAM kullanması daha ağır olduğu veya optimize olmadığı anlamına gelmiyor.

Saçma inceleme. İşletim sisteminin RAM kullanması daha ağır olduğu veya optimize olmadığı anlamına gelmiyor.
Steam kullanamadım diyorum? 2 GB RAM'li kasamda tarayıcı açıkken yarısının dolması bir ağırlıktır benim bilgisayarım için. Boşta kullanacak RAM yoksa ne kullanacağız SWAP mı?

Bu Linux'un öne çıkan özelliği nedir? BunsenLABS yazıyor ya. Labavaturvarlar için ölçümler yapan programlar, paketler falan mı vardır?

Bu Linux'un öne çıkan özelliği nedir? BunsenLABS yazıyor ya. Labavaturvarlar için ölçümler yapan programlar, paketler falan mı vardır?
Terkedilmiş Crunchbang dağıtımının evrilip yeniden günyüzüne çıkmış hali diye biliyorum. Ayrıca Crunchbang++ da bu dağıtımla denk amaçla çıkmış %90 aynılar.

Terkedilmiş Crunchbang dağıtımının evrilip yeniden günyüzüne çıkmış hali diye biliyorum. Ayrıca Crunchbang++ da bu dağıtımla denk amaçla çıkmış %90 aynılar.
Evet yanlış anlamışım ben bayağı. Crunchbang eskiden Linux camiasında popülermiş galiba. Hafif ve hızlı olması ile dikkat çekiyormuş.

Steam kullanamadım diyorum? 2 GB RAM'li kasamda tarayıcı açıkken yarısının dolması bir ağırlıktır benim bilgisayarım için. Boşta kullanacak RAM yoksa ne kullanacağız SWAP mı?

Steam ile ilgili bir yorumda bulunmadım.

İdeal bir işletim sisteminde sistemde mevcut olarak bulunan RAM tamamiyle kullanılmalı. RAM kullanımının yüksek olması sistemin daha az optimize olarak çalıştığını göstermez. Ücretini ödediğin donanımın kullanılmaması en büyük sorun.

Doğru olan sık erişilen değişkenlerin ve dosyaların hafıza üzerinde saklanması. Daha fazla belleğe ihtiyaç duyulduğunda önem sırasına uygun olarak boşaltılması.

Doğru bir test için işlevsel servislerin paralel olduğu bir sistemde performans testleri gerçekleştirilmeli. Şu distro boşta 100 MB daha az RAM kullanıyor demenin bir mantığı yok.

Uygulama tarafında ise tahsis edilen belleğin erişim sıklığına bağlı önemi, hafıza sızıntısı olup olmadığı gibi farklı parametreler var.

EndeavourOS LXDE veya Openbox deneyin derim hocam.

Peki hocam bana bir dağıtım önerin, onu yükleyip deneyip sonuçlarını konu olarak paylaşayım? Şahsen RAM kullanımının performans ile doğru orantıda olduğunu birkaç yıldır hafif dağıtımlar ve böyle donanımlar kullanarak keşfettim.

Mesela Linux Mint XFCE hafif derler. Kime göre neye göre? Ben denedim bu kasada hafif falan değil. Her programın kasması, açılırken kapanırken bekleyiş... Üstelik SSD varken. RAM'in neredeyse yarısını bir şey açık değilken zaten sistem kullanıyordu.

Açıkçası hocam 8 GB ve üstü RAM sahibi olan kişilerin ''RAM kullanımını kafaya takma, sorun olmaz bırak kullansın.'' Görüşü kendilerine göre doğrudur. Zaten ne kadar hafif dağıtım denerse denesinler o farkı hissedemeyecekleri için böyle demeleri normal. Asıl iş 4 GB ve altında karışıyor ve bu görüş çürüyor. Sana ne kadar boşta RAM kalırsa o kadar iyidir oluyor kabaca. Bunun için etrafı teknik bilgilerle süslemeye gerek yok. RAM dolduğu an, takas bölümünden yani SWAP'ten kullanmaya başlarsın ve SWAP bölümünün de diskin bir parçası olduğunu, RAM kadar hızlı olamayacağını biliyoruz. Yani o an yaptığın işlem illa ki kasacak. Peki sen o işlemi daha az RAM yükü bulunan bir dağıtımda yapsaydın da takas alanına gerek duyulmasaydı, ya da daha az gerek duyulsaydı fark olmaz mıydı?

Genel olarak öyle zaten. Ram kullanımı çok ise CPU ve Disk kullanımı da yüksek oluyor genelde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…