C#'de "kullanıcı-şifre" programı nasıl yapılır?

Calimero

Hectopat
Katılım
19 Aralık 2020
Mesajlar
119
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Lise 2 bilişim öğrencisiyim. Okulda şu an datagridview e veri ekleme, silme, arama, güncelleme tarzı şeyleri işliyoruz. Bende evde bu kodlarla uğraşıyorum, yapmak istediğim program ise basit bir kullanıcı-şifre programı. Öğretmenler her zaman datagridview'de aratma yapıyor fakat ben datagridview olmadan aratma yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Şu an "find" komutu ile deniyorum fakat olmuyor. Acaba yanlış mı yapıyorum? Ya da kullanmam gereken şey bu değil mi?
 
C# üzerinde pek çalışma yapmadığım için syntax konusunda emin değilim fakat mantık olarak anlatayım. Eğer kullanıcı adı ve şifre verilerini bir tablo içerisinde tutarsanız, while döngüsü ile tabloda bulunan değer ile kullanıcının inputunu karşılaştırabilirsiniz. En son Delphi 7 kullanarak bunu yapmıştım. Kod olarak yazayım, daha anlaşlır olur.

Kod:
kGiris :=kAdi.Text;
sGiris := sifre.Text;
dGiris := false;

userData.Open;  {Veri tabanında bulunan tabloyu açıyoruz.}
userData.First; {Tablonun ilk verisine gidiyoruz.}

while not (userData.Eof) do begin
  if (kGiris = userData['kullaniciadi']) and (sGiris = userData['sifre']) then begin
  dGiris := true;
  end;
userData.Next;
end;

Bu bir buttonClick olayı. Burada userData.Eof tablonun sonu oluyor. Biz de while not ile eğer tablonun sonu değilse döngüye devam ediyoruz. Döngü her çalıştığında ise kullanıcıdan alınan kGiris(kullanıcı adı) ile sGiris(sifre) değerlerini veri tabanında bulunan 'kullaniciadi' ve 'sifre' alanları ile karşılaştırıyoruz. Eğer her ikisi de doğru olursa dGiris durumunu true yapıyoruz. Doğru değil ise userData.Next diyerek tablonun bir diğer verisine geçiyoruz. Burada ister dGiris gibi bir boolean değer kullanın, isterseniz de "Giriş başarılı" gibisinden bir mesaj verin. Umarım faydalı olur.
 

Geri
Yukarı