Rehber C# dilinde değişkenler 2

Taha Bostan

Decapat
Katılım
5 Şubat 2021
Mesajlar
205
Makaleler
1
Yer
Bursa
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Yazılım Mühendisi
Selamlar dostlar. C# rehber yazımın ikincisine hoş geldiniz. Önceki rehberde çok basit bir giriş yaptık, Visual Studio'yu kurduk. Önceki rehberden eksiklerimi de dikkate alarak yazacağım bu yazıyı. Eğer önceki Rehber'i okumadıysanız şuradan okuyunuz => Rehber: C# diline giriş 1

Artık "nereye kod yazarız?" gibi basit şeylerin anlaşıldığını düşünüyorum. Bu yazıda değişkenleri anlayacağız.

Peki ya değişken nedir?
Değişkenler bir yazıyı, sayıyı, harfi vb. şeyleri belleklerde depolayan birimlerdir. Değişkenler yazılımın olmazsa olmazıdır.

1. IDE'mizi açalım
IDE denilen şey bizim kodları yazdığımız yerdir. Bizim IDE'miz Visual Studio'dur. Yeni bir proje açalım ve yazıyı okumaya devam edelim.

2. Bir sayıyı değişken olarak atamak
Sayı derken şu anlık "tam sayı"dan bahsediyorum. İngilizce olarak "integer". C#'da tam sayı bir değişken oluşturmak için int ifadesini kullanırız. Hadi ben size Tam Sayı bir değişken atayayım. Onun üzerinden inceleyelim.

[CODE lang="csharp" title="Tam Sayı değişkeni oluşturmak"]int sayi1 = 10;[/CODE]

Hadi bu kodumuzu inceleyelim. Tahmin edersiniz ki int ifadesi "tam sayıdan" geliyor. Öncelikle "integer" anahtar kelimemizi yazıyoruz. Bu kelime her değişken de farklıdır. Anahtar kelimemizi yazınca bir boşluk bırakıp değişkene bir isim veriyoruz. Ben "sayi1" dedim. Burada Türkçe harfler kullanmayınız. Aksi halde hata alırsınız. Sonrasında eşittir koyuyoruz ve değerimizi giriyoruz. Sonrasında ise C#'ın kod kapatma işareti olan; işaretini koyuyoruz. Eğer; işaretini koymaz isek hata alırız.

3. Bu değişkeni nerede kullanacağız
Hadi geçen derste anlattığımız Console.Write(); ifadesini kullanalım. Ama geçen rehberde "" işaretini koyarsak bunun metin olacağından bahsetmiştik. Ama biz bir değişken yazdıracağız. Hadi şu komutu yazmayı deneyelim.

C#:
Console.Write(sayi1);

Bunu yazarsak çıktı olarak "10" ifadesini alacağız. Değişken yazdırırken çift tırnak arasına yazmıyoruz. Bunu kesinlikle unutmayın.

4. Metin türünde bir değişken atayalım
Metin değişken türünün anahtar kelimesi "string" ifadesidir. Ancak geçen rehberde dedik, eğer metin tanımlayacaksak "" işaretini koymalıyız. Bu değişken de bu var. String türünde değişken atarken değerimizin sonuna ve başına çift tırnak koymalıyız.

C#:
string isim1 = "taha";

Kafanız karışmış olabilir. Integer atar iken çift tırnak yok, ama String atar iken var. Merak etmeyin zamanla alışırsınız.

5. Ondalık sayı olarak bir değişken atama
Geldik son kategorimize. Ondalık sayılar! Bu değişken de ise Anahtar Kelimemiz "float". Ama burada bir püf nokta var. Değerimizin sonuna "F" yazmalıyız. Gelin bakalım nasılmış?

C#:
float ondalikSayi = 1,25f;

Gibi.

6. Ödevlendirme kısımı :)
Bu değişken türlerinin hepsini (anlattıklarım) konsola yazdırmanız sizin için çok iyi bir pekiştirme olur.

[CODE lang="csharp" title="Rehberin özeti"]int sayi1 = 10;
string isim1 = "taha";
float ondalikSayi1 = 1,25f;[/CODE]

İyi günler!
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı