C diskini biçimlendirmek sıfırlamak oluyorsa neden formata gerek var?

Hank J Wimbleton

Hectopat
Hocam dün PC'me trojan bulaştı ve forumda arkadaşlar format lazım dedi. Ben de format attım. En başta C diskini biçimlendirmemistim, o yüzden C aynı kaldı. Sonra C'yi bicimlendirerek yaptım, formatı C sıfırlandı. Sorum şu olacak. C diskini biçimlendirmek sıfırlamak oluyorsa neden formata gerek var? Ayrıca C'yi bicimlendirip format attıktan sonra virüsün silinmeme ihtimali var mı?

Hocam dün PC'me trojan bulaştı ve forumda arkadaşlar format lazım dedi. Ben de format attım. En başta C diskini biçimlendirmemistim, o yüzden C aynı kaldı. Sonra C'yi bicimlendirerek yaptım, formatı C sıfırlandı. Sorum şu olacak. C diskini biçimlendirmek sıfırlamak oluyorsa neden formata gerek var? Ayrıca C'yi bicimlendirip format attıktan sonra virüsün silinmeme ihtimali var mı?

Format biçimini değiştirme anlamında kullanıyorlar aslında.
Ben format atatacağımdan kasıt tüm veriler biçimlendirilecek, akabinde işletim sistemi kuracağım oluyor, terim kullanımında hata var yani.
Hızlı biçimlendir tikini kaldırarak yaparsanız, daha uzun ama daha garanti bir yöntem olur.
Birçok virüsten kurtulmanın yolu evet biçimlendirmekten geçiyor.

Öncelikle geçmiş olsun.
Yazdığını pek anlamadım ama güzel bir konu, irdelemek istiyorum.
İnternetten virüslü bir dosya indirdim ve çalıştırdım. Benim kullanmış olduğum işletim sistemi şuanda virüsü process ediyor ve ben bunu tespit edemiyorum. Diski biçimlendirmeden format attım, işletim sistemi virüslü dosyayı process etmiyor. Dosya hala bana zarar verebilir mi?
Cevabınız hayır ise virüslü bir bilgisayarda biçimlendirme yapmadan format atmak yeterlidir. Ama neyin virüslü olduğunu bilmiyorsanız, nerelere kadar virüsün yayıldığını bilmiyorsanız biçimlendirerek format atmanız daha sağlıklı olacaktır. Olur da yeniden virüslü dosyayı process ederseniz yine virüs yemiş olursunuz.
+Anti virüs programı kullanın.

Format demek, biçim demektir. C diskini biçimlendirdiğinizde zaten C diskini formatlamış oluyorsunuz. Sonrasında yeniden kurulum yapmak var. Eğer formatlamadan işletim sistemini yeniden kurarsanız bu sıfırlama işlemidir. İşletim sistemini resetlemiş olursunuz. C diskini biçimlendirmeden sıfırlarsanız, format atmış olmuyorsunuz yani.

Sıfırlamak dediğimiz işlemde eski Windows dosyaları ve tüm kurulum dosyaları beklemede bırakılıyor. Yani virüs eski işletim sisteminin klasörlerinde uyuyor. Boot edilip yeniden çalışır hale gelmesi için çift tıklanıp açılması gerekiyor. Bu olduğunda uyanıyor ve yeni işletim sisteminizle birlikte uzak diyarları keşfe çıkıyorlar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı