C++ kod nasıl yürütülür?

Dil falan öğrenmeyin.
Şu kitabı alıp okuyun. Önce bilgisayarın ne olduğunu, bilgisayarların verileri nasıl depoladığını, işlediğini, Programlama dillerinin mantığı, derleyicilerin çalışma prensibi, sayı sistemleri, yapay zeka, grafik işleme, bilgisayar ağları gibi bir sürü konuyu temelden anlatır bu kitap. Ne yaptığınız anlamak istiyorsanız alınız okuyunuz.
 
Dil falan öğrenmeyin.
Şu kitabı alıp okuyun. Önce bilgisayarın ne olduğunu, bilgisayarların verileri nasıl depoladığını, işlediğini, programlama dillerinin mantığı, derleyicilerin çalışma prensibi, sayı sistemleri, yapay zeka, grafik işleme, bilgisayar ağları gibi bir sürü konuyu temelden anlatır bu kitap. Ne yaptığınız anlamak istiyorsanız alınız okuyunuz.

Açıkçası biliyorum ama alıp okuyabilir hocam siz okudunuz mu biraz bahseder misiniz?
 
Hocam bana şöyle bi eğitim lazım. Mesela oradaki "stdio.h" ne anlam ifade ediyor gibi. Onların anlamlarını anlatan bir video var mı? Bu arada C dili daha kolay geldi.
Standard Input/Output'un kısaltması. C dilinde gördüğün çoğu şey bu tarz kısaltılmış olacak. memcpy (memory copy), malloc (memory allocation), argc (argument count), argv (argument vector) gibi gibi.

main() fonksiyonu ise, işletim sistemi programı yüklediğinde nereden kod çalıştırmayı başlatacağını gösterir. İleride Win32 API'ye geçersen, WinMain() fonksiyonu ve __stdcall çağrı dönüşümleri gibi şeyleri öğreneceksin.

Bu fonksiyonun değer döndürme sebebi ise, programın nasıl kapandığını anlayabilmek içindir. C dilinde bir exception handling mekanizması yok. Onun yerine fonksiyonların hangi değerleri döndürdüğü kullanılıyor. Mesela 0 döndürmesi, fonksiyonun işini düzgünce yaptığını gösterir genelde. Bunlar fonksiyondan fonksiyona değişir ama genelde iş başarıyla bittiyse fonksiyonlar 0 döndürür. Hata durumunda ise -1, veya önceden tanımlanmış değerleri.

Dediklerimi zaman geçtikçe, bilgisayar bilimlerini kavradıkça anlayacaksın.

Hindistanca ne hocam Hintçe o.

Aralarında aşırı büyük bir fark var, şöyle göstereyim:
C:
#include <stdio.h>
int main(){
    printf("Hello World!");
    return 0;
}
C++:
#include <iostream>
int main(){
    std::cout << "Hello World!";
    return 0;
}
Bu da çok bir şey açıklamıyor fark konusunda. C dilinde neyse o, program main'den başlıyor falan filan. C++'ı template'ler, nesneler, STL kütüphanesi gibi şeyler ayırıyor. Yoksa iki program da stdout'a "Hello world" yazdırmaya yarıyor.
 
hocam siz okudunuz mu biraz bahseder misiniz?
İlk bölümlerde sayı sistemlerini anlatıyor. Özellikle ikilik sayı sisteminde sayılar nasıl toplanıyor, mantıksal olarak nasıl işleme sokulduğundan vs. bahsediyor. Daha sonra bilgisayarın verileri nasıl depoladığını ve mantıksal kapılar anlatılıyor, Üçüncü bölümde işlemciye makro bir giriş yapılıyor. Cache, ALU gibi terimler anlatılıyor ve makine kodu örnekleri veriliyor. İlerleyen bölümlerde işletim sistemlerinin nasıl çalıştığı, işleri nasıl böldüğü gibi şeyler anlatılıyor. Son bölümlerde ise yapay zeka' yı, yapay sinir ağlarını ve yapay zeka programlama gibi konular anlatılıyor. Aynı zamanda arkadaşın sorduğu soruyu, programlama yönelimleri, geçmişten günümüze programlama gelişimi hakkında bilgiler ve uygulamalara yer veriliyor. Verilen bilgiler çok temel, ancak insanın kafasında bir harita oluşuyor en azından. Bilgisayarın aslında bir "sihirli kutu" olmadığını anlatıyor bize. Okumanızı öneririm. Millet hurrra diye programlamaya giriyor ama çok yanlış bir hareket oluyor bu.
 
İlk bölümlerde sayı sistemlerini anlatıyor. Özellikle ikilik sayı sisteminde sayılar nasıl toplanıyor, mantıksal olarak nasıl işleme sokulduğundan vs. bahsediyor. Daha sonra bilgisayarın verileri nasıl depoladığını ve mantıksal kapılar anlatılıyor, üçüncü bölümde işlemciye makro bir giriş yapılıyor. Cache, alu gibi terimler anlatılıyor ve makine kodu örnekleri veriliyor. İlerleyen bölümlerde işletim sistemlerinin nasıl çalıştığı, işleri nasıl böldüğü gibi şeyler anlatılıyor. Son bölümlerde ise yapay Zeka'yı, yapay sinir ağlarını ve yapay zeka programlama gibi konular anlatılıyor. Aynı zamanda arkadaşın sorduğu soruyu, programlama yönelimleri, geçmişten günümüze programlama gelişimi hakkında bilgiler ve uygulamalara yer veriliyor. Verilen bilgiler çok temel, ancak insanın kafasında bir harita oluşuyor en azından. Bilgisayarın aslında bir "sihirli kutu" olmadığını anlatıyor bize. Okumanızı öneririm. Millet hurrra diye programlamaya giriyor ama çok yanlış bir hareket oluyor bu.

Kac sayfa hocam.
 

Geri
Yukarı