C mi Python mu?

Siberci07

Hectopat
Daha fazla  
C mi Python mu?

Kafama ikisi arasında gelip gidiyor.
Ne için öğrenmek istiyorum: Siber güvenlik ağ üzerinde.

C öğrenir isem diğer diller daha kolay gelecekmiş diye bir ön yargı oluştu.

Python öğrenir isem basitliğinden dolayı diğer dillere geçiş konusunda afallama gibi bir durum söz konusuymuş.

Siber güvenlik için Python ile başlamanı öneriyorum fakat şunu da ekleyeyim, bu işte gerçekten ciddi isen eninde sonunda C dilini öğrenmen gerekecek. Her zaman dediğim gibi "Hello, World" ile olacak işler değil.
Ciddi manada öğrenmek istiyorum C öğrenme kararına vardım teşekkür ederim :)
printf("<3");

Python syntax'ı dolayısıyla çok rahat öğrenebilen bir dil, daha pratik ve estetik. C daha kaba ancak her kapı eninde sonunda C'ye çıkıyor.
Ben yine de Python'la başlamanızı öneririm.

Python konusu aslında biraz tartışmalı bir konu;

Bazı kişiler söz diziminin basitliği, her dilde çok fazla kaynağa sahip olması, popülerliği gibi sebeplerle Python'u ilk dil olarak öneriyor, bir diğer grup ise basit bir söz dizimine sahip olmasını sonraki dillere geçişte ek bir zorluk olarak görüyor ve ilk başta C gibi bir dil öğrenip daha sonra -çok daha kolay bir şekilde- Python gibi dillere geçilmesini öneriyor.

Benim tavsiyem, ilk olarak veri yapıları ve algoritmalar konusunun kafanızda olabildiğince oturduğundan emin olun, ardından istediğiniz dilden başlayabilirsiniz.

Dil seçimi amaca yönelik yapılmalıdır, web sitesi tasarlayacaksanız C öğrenmeniz çok mantıklı bir başlangıç olmaz ya da mobil uygulamalar tasarlayacaksanız buna yönelik (Kotlin, Java, Swift vs.) Bir dil seçmeniz gerekiyor. Sizin öğrenme amacınızın siber güvenlik olduğunu düşünürsek Python ideal bir başlangıç olacaktır. Ancak ne amaçla ve hangi dili öğrenirseniz öğrenin algoritma konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

C öğren. Bilgisayar mimarisini senin kafana vura vura öğretir. Daha sonra Assembly ile devam et.

Python diyenler; siber güvenlik için bilgisayar mimarisini öğrenmek zorunlu bir mesele. Bir hacker olmak sonuçta amaç, ve hacker'ın asıl tanımı bilgisayarın donanımı ve yazılımı üzerinde engin bilgilere sahip olan kişidir. Bu engin bilgiler ile ne yapıldığı sizin nasıl bir hacker olduğunuzu belirliyor; siyah şapka, beyaz şapka vs.

CIH virüsünü yazan kişi Assembly ile yazmış, hatta GitHub'ta kodu var. DOS 7.0 çekirdeğinde açık bularak gereken yetkiyi alıyor ve daha sonrasında BIOS EEPROM bloklarına rastgele değerler yazarak makineyi kullanılamaz hale getiriyor.

Bu tarz zararlı yazılımları yazmak da, incelemek de iyi bir bilgisayar mimarisi bilgisi gerektiriyor; ve Python'ın bu bilgisayar mimarisi bilgisini verdiğini düşünmüyorum.

@Silinen üye siber güvenlik için düşündüğünüz kadar "fazla" programlama dili bilmek gerekmiyor, planınızı sonraki dil odaklı kurmanız pek mantıklı değil.

Dendiği gibi, işletim sistemi ve bilgisayar mimarisi hakkında bolca bilgiye ihtiyacınız olacak. Bunun haricinde de bazı araçların kullanımları gibi gerekli bilgilere sahip olmalısınız.

İleride bu tür hacking tool'ları yazmak istemeniz durumunda veya exploit yazımı gibi farklı alanlarda bir dile ihtiyaç duyacaksınız, bunun için Python doğru seçim.

Stack overflow, buffer overflow, bad char gibi birçok kavramı C ile öğrenirsin. Python daha çok bulunan açıkların sömürülmesi için basit toollar geliştirmekte kullanılır, doğrudan sistem zafiyetlerini anlamak, bulabilmek için işletim sistemlerinin mimarisini iyi bilmen gerekir. Bunun yolu da C gibi dillerden geçer...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı