C++ vs C# vs Python vs HTML

Mantıklı bir karşılaştırma değil ki zaten arkadaşlar belirtmiş tekrar üstüne değinmek isterim HTML bir "programlama dili" değildir. Bir de bu tür karşılaştırmalar "Hello World" yazdırmakla da yapılmaz. Karşılaştırdığınız diller de farklı alanlarda kullanılan diller.

Çoğu arkadaş zaten açıklamış durumu.

Ayrıca Vue'u araştırmanızı öneririm.
Sanırım sizin de biraz bilgi eksiğiniz var. Vue Componentleri 3 ana bölümden oluşur. <templete>, <script> ve <style>. Templete kısmı doğrudan HTML olarak yazılır. Keza Vue Instance'ı Virtual DOM yardımıyla HTML üzerinde çalışır. HTML olmadan Front-end Javascript Freamworkü de kullanamazsınız.

Çok doğru bir bilgi. HTML'i aslında bir iskelete benzetebiliriz. Nasıl insan vücudu için iskelet gerekliyse web için de HTML gereklidir.

Biliyorum Vue de HTML ile bağlantılı. Fakat her şey HTML değil onu söylemeye çalıştım orada. Yani HTML ve Vue bağlantısız demişim gibi anlaşılmış olabilir fakat normal HTML kullanmak zorunda veya ona bağlı olmak zorunda değiliz, farklı şeyler de var. Ayrıca "HTML olmadan web trafiği durur" tarzı iddialı bir cümlenin yanlış olduğunu anlaması açısından, araştırmasını önerdim. Yanlış anlaşıldıysa kusura bakmayınız.

...
Ne yazacağımı bilemedim.

Programlama dilini yeni öğrenecek arkadaşlar Python'dan başlarlarsa onlar için daha iyi olur. Çok daha yeni ve güvenilir. İş imkanları fazlalaşıyor.
Katılmıyorum. Bir çok bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği üniversitelerinde ilk öğretilen dil C'dir. Çünkü bir çok dilin tabanında C yatar. C öğrenmek hem algoritma mantığını kavramak hem de programlamayı öğrenmek için en mükemmel dil benim fikrimce. Yazılıma başlayacak arkadaşlar önce C öğrenmesini tavsiye ediyorum.

Yapar zekaya sordum,
chat-gpt

Here are some universities and their first-year, first programming language choices for computer science or software engineering departments:
  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
    • Programming Language: Python
  2. Stanford University
    • Programming Language: Java
  3. Carnegie Mellon University
  4. University of California, Berkeley
  5. Harvard University
  6. California Institute of Technology (Caltech)
  7. University of Oxford
  8. University of Cambridge
    • Programming Language: ML (Machine Learning Language)
  9. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology
  10. University of Toronto
  11. University of Waterloo
  12. University of Illinois at Urbana-Champaign
  13. University of Tokyo
    • Programming Language: C
  14. National University of Singapore (NUS)
  15. Tsinghua University
    • Programming Language: C

claude

Here's a list of some well-known schools and the programming languages they often use for first-year, first programming courses. Keep in mind that curricula can change over time, and some schools may offer multiple options or have different tracks.
  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)Language: Python
  2. Stanford UniversityLanguage: Python
  3. Carnegie Mellon UniversityLanguage: Python
  4. Harvard UniversityLanguage: Python (CS50 course)
  5. University of California, BerkeleyLanguage: Python
  6. Georgia Institute of TechnologyLanguage: Python
  7. University of WashingtonLanguage: Java
  8. California Institute of Technology (Caltech)Language: Python
  9. University of Illinois at Urbana-ChampaignLanguage: Python or Java (depending on the track)
  10. Cornell UniversityLanguage: Python
  11. Princeton UniversityLanguage: Java
  12. University of MichiganLanguage: Python
  13. University of Texas at AustinLanguage: Python
  14. University of Wisconsin-MadisonLanguage: Java
  15. Purdue UniversityLanguage: Python or C (depending on the major)
It's worth noting that:
  1. Many schools have shifted to Python in recent years due to its readability and ease of learning.
  2. Some schools offer different languages for different majors or tracks (e.g., Computer Science vs. Computer Engineering).
  3. While these are often the first languages taught, most programs will expose students to multiple languages throughout their degree.
  4. Some schools may use b-based languages like Scratch or Alice before moving to text-based languages.

Hepsini tek tek kontrol edemiyorum ancak ben de bu şekilde diye biliyorum. Özellikle ülkemizde pek çok okulda da C ile de başlanıyor, kabul ama zaten programlama ve algoritma öğretmek amaçlandığına göre hangi dilin seçildiği çok önemli değil, önemli olan ilk defa programlama nedir onu görecek insanlara en basit yolla öğretebilmek.

Şunu demek istiyorum

Python:
def find_biggest(a, b, c):
    if a >= b and a >= c:
        return a
    elif b >= a and b >= c:
        return b
    else:
        return c

num1 = input("Birinci sayıyı girin: ")
num2 = input("İkinci sayıyı girin: ")
num3 = input("Üçüncü sayıyı girin: ")

biggest = find_biggest(num1, num2, num3)

print(f"Girilen {num1}, {num2}, ve {num3} sayılarının en büyüğü = {biggest}")

Python ile girilen üç sayının hangisi en büyük böyle bulunabilir, yani asıl önemli olan, mantığın olduğu yer
Kod:
if a >= b and a >= c:
        return a
    elif b >= a and b >= c:
        return b
    else:
        return c
burası.

C ile aynı mantığı öğrenciye anlatmaya çalışırsan,

C:
#include <stdio.h>

float find_biggest(float a, float b, float c) {
    if (a >= b && a >= c) {
        return a;
    } else if (b >= a && b >= c) {
        return b;
    } else {
        return c;
    }
}

int main() {
    float num1, num2, num3, biggest;

printf("Birinci sayıyı girin: ");
    scanf("%f", &num1);

printf("İkinci sayıyı girin: ");
    scanf("%f", &num2);

printf("Üçüncü sayıyı girin: ");
    scanf("%f", &num3);

biggest = find_biggest(num1, num2, num3);

printf("Girilen %.2f, %.2f, ve %.2f sayılarının en büyüğü=   %.2f\n", num1, num2, num3, biggest);
    return 0;
}

Eğitim dili olarak python seçilirse;

import nedir
stdio.h nedir
main method nedir
main method niye int
float nedir, niye declare etmemiz gerekiyor
niye % işareti kullanılıyor, %.2f ne demek
niye & işareti kullanılıyor, &num1 ne demek
niye return 0 yapılıyor
niye ; yazmamız gerekiyor

soruları ile uğraşmadan öğrencilere algoritma mantığı verilebiliyor. Programlama öğrenmeye başlangıç için oldukça müsait bir dil, tercih edilmesi son derece uygun. "Tek bir dil öğreneceksiniz, ömrünüz boyunca başka bir dil öğrenmeyeceksiniz" gibi bir durum söz konusu olmadığına göre, daha sonra hangi dil öğrenilmeye karar verilirse o dile mahsus şeyler o zaman öğrenilir zaten.

Son düzenleme:
İfadeler: DDE
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…