Cahil insanlara ne yapılmalı?

Cahille konuşmaya çalışmayın. Cahil yaşasın cahil ölsün. Bir de şu hukukla eğitim sistemimizi düzeltsek arşa çıkarız da, kime anlatıyorum ki...
 
Burada cehalet olarak referans aldığım şey bilgiye ve öğrenime kapalı olmak bilgisizlik değil.

Dikkatsizliğimi mazur görün.

Bu durum, maalesef çok da kolay ayrıştırılabilecek bir hadise değil. İnsan bir şekilde, yaşarken bir şeyler öğrenir (sonuçta ister istemez birileri ile iletişimdedir, televizyon seyrediyordur ya da bir şekilde internette bazı içeriklere bakıyordur) ama bu bilginin mahiyeti, güvenilirliği hakkında şüphe duyma ya da merak edip doğru bilgi olup olmadığını kontrol etme düsturuna sahip insan sayısı günümüzde gayet az ve sosyal medya sayesinde de gittikçe azalıyor.

Fikri sabitlik, empati yoksunluğu, olayları ya da durumlari sadece tek yönlü bakış açısı ile değerlendirmek gibi sonuçları olan bir davranış şekli. "Ben haklıyım, benim dediğim ya da bu adamın dediği her zaman doğrudur. Ben buyum. Elimden bu geliyor. Halimde bir sorun görmüyorum." gibi cümleler sarf eden insanlarla sağlıklı iletişim kurmak da zor ki herhangi bir karşıt fikir beyanında direkt olarak ötekileşmeniz söz konusu.
 
Son düzenleme:
Ciddi ciddi bayağıdır düşünüyorum bu konuyu. Cehalet ülkenin genel bir sorunu bunu kabul etmeyen yoktur sanırsam. Burada cahillikten kastım bilgisiz insan değil. Bilgiye, öğrenime ve değişime kapalı insanlardan bahsediyorum cahil olarak. Genel olarak elinizde bir devlet gücü olsa idi bu insanlara ülke lehine ne yapardınız? Hiçbir şekilde eğitilmiyorlar. Ben bazen içten içe acımasız görüşler besliyorum. İşte sabun yapmak, maden ocağında çalıştırmak vs.

Dediğiniz gibi bu tip insanlar mevcut ve biz ne yaparsak yapalım kendi bildiği yolundan gider.
Değişime kapalı olduklarından dolayı büyük sorumluluk veya zeka gerektirecek bir görevde olmalarına engel olurdum, ülkenin geleceği için. Burada küçümseme yapmak istemem ama onların daha rahat olacağı konumlarda çalışmalarını tavsiye ederdim.
Daha az zeka gerektiren veya fazla düşündürmeyen bir iş; tarlada çalışılması veya sizin dediğiniz işlerde çalışılması.
 
Ciddi ciddi bayağıdır düşünüyorum bu konuyu. Cehalet ülkenin genel bir sorunu bunu kabul etmeyen yoktur sanırsam. Burada cahillikten kastım bilgisiz insan değil. Bilgiye, öğrenime ve değişime kapalı insanlardan bahsediyorum cahil olarak. Genel olarak elinizde bir devlet gücü olsa idi bu insanlara ülke lehine ne yapardınız? Hiçbir şekilde eğitilmiyorlar. Ben bazen içten içe acımasız görüşler besliyorum. İşte sabun yapmak, maden ocağında çalıştırmak vs.

Cahil insanlara yapılabilecek pek bir şey yok. Tek yapılabilecek şey yeni gelen nesillere güzel bir eğitim vermek.
 
Almak istemeyene, kendince kendi bilgisi dahilinde bir şeyleri kabul ettirmeye çalışmanın da sınıri belli bir noktanın ötesine geçmeyecektir. Nedendir ki bir şeyler değişmemektedir, lakin değiştirme iddiasındakiler ile mevcut olana sarılanlar arasında yöntem açısından pek de bir fark yoktur; "Ben haklıyım ve sen bana uyacaksın."
 
Liyakatınız nedir? İnsanın insana tavsiyesi, tavsiyeyi duymak isteyenin çapındadır.

Likayetim burada soru soran arkadaş, bizim fikirlerimizi sorduğu için fikirlerimi belirtmem. Lakin gördüğüm kadarıyla yazdıklarımdan bir şeyler zorunuza gitmiş olmalı. Diğer insanlarada aynısını sor belki farklı cevap alıp haklı çıkarırsın kendini kendince:)
 
Yapacak bir şey yok. Ülke geleceği için üniversite/lise eğitimi olmayanların oy kullanamamasi sağlanabilir. 60 yaş üstü içinde geçerli.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı