Çalıştığım yer e-Devlet şifremi istiyor

Nasıl ya? Deneme süresi işe giriş tarihinden itibaren başlar ve 2 ay sürelidir. Sizin sigorta girişinizi yapmadan mı denediler? Öncelikle bilginiz olsun, işe girişinizin yapıldığı tarihten itibaren 2 ay boyunca deneme süresinde gözükürsünüz, 2 ay boyunca herhangi bir neden belirtmeden çıkışınız rahatça yapılabilir bilginiz olsun.

Bir holdingde İşe Alım ve Özlük İşleri sorumlusuyum. Bizim uyguladığımız prosedür; işe alınacak kişiyi iş başı tarihinden en geç 1 önceki iş günü şirkete davet ediyoruz (SGK İşe Giriş Bildirgeleri 1 gün sonrası için yapılabilir, aynı gün yapılamaz.) Ve gelirken e-Devlet şifresi ile gelmesini talep ediyoruz. Geldiğinde benim kullandığım bilgisayardan giriş yapmasını istiyorum ve şifresini kendisinin girmesini istiyorum. Ardından kendisi de ekranımı görebiliyorken alacağım evrakları alıp, İşkur kaydını da kontrol edip sonrasında çıkış yapıp, çıkış yaptığımı sözlü olarak da bildiriyorum. Evrakları liste halinde istemek yerine kendi almamın sebebi, hatalı alınan evraklar olabiliyor. Örnek vermek gerekirse Nüfus Kayıt Örneği Tipi'ni 'Nüfus Aile' olarak talep etmemize rağmen sadece kendi bilgilerinin olduğu 'Kişi' tipi olarak getirenler çok oluyor. Veyahut SGK Tescil Evrağı'nı barkodlu olarak istiyoruz, barkodlu getiren görmedim ben henüz. Gibi gibi.

Şöyle de bir durum var, tabii ki de benim bilgisayarımdan da giriş yapıp evrakları benim almama razı olmayabilir. Bu bizim için zorunlu değildir. Ancak gelen kişinin gözünün önünde evrak alımı yapmama rağmen bunu kabul etmeyen kişiye de ben listeyi veririm ve listedeki evraklar şirketimizin birebir talep ettiği şekilde olana kadar da kişi en az 3-4 kere kırtasiye veya internet kafede çıktı almaya gider gelir diye tahmin ediyorum. Benim aldığım şekilde kusursuz ve eksiksiz olana kadar da işe girişini yapamam ve tamamladığının ertesi günü işe girişini yapabilirim.

Benim size önerim kesinlikle e-Devlet şifrenizi vermeyin. Siz köle değil bir bireysiniz ve artık e-Devlet üzerinden isim değişikliğine kadar 1 dakikada yapılabiliyor (Tabii bu örneği vermeyin, ben sizin isminizi niye değiştireyim der Personel Departmanı 🙃 ). Bu yüzden öncelikle e-Devlet şifrenizin neden istendiğini sorun, eğer ki işe giriş için alınacağını söylerlerse direkt olarak "ben sizin bilgisayarınızdan giriş yapayım siz buyurun alınacak evrakları alın" önerisinde bulun. Kabul etmez ise e-Devlet şifreni vermek istemediğini belirterek gerekli evrak listesi talep edip çıktı olarak getirmek istediğini belirt. Yine kabul etmeyip inatla e-Devlet şifreni isterlerse kendileri ile çalışmak istemediğini belirterek orayı terk et.

Muhtemelen gençsin ve muhtemelen tecrübesiz olduğun için sana asgari ücret civarında maaş ödeyecekler. Kariyer sitesine gir yetiştirilmek üzere diye arama yap bütün ilanlara başvur 1 hafta geçmeden görüşmeye çağırılırsın. Hatta benim sana tavsiyem eğer ki maddi sıkıntın çok fazla yoksa çalışmak istediğin sektörün sağlam firmalarını takibe al, her gün ilanlarını kontrol et ve yetiştirilmek üzere bir alım yapacakları zaman direkt başvurunu yapıştır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı