Cambridge Zeka Testi Gerçek midir?

Soyut çözümleme ve analitik düşünme dediniz ya.
Ne desem bilemedim... Orada uzun uzun o testin görsel algılama ve patern tanıma ile ilgili olduğunu yazdım. Daha detaylı testlerde soyut çözümleme ve analitik düşünce de test ediliyor, bu test detaylı bir test değil dedim. Her şeyi bıraktın da koca mesajdan çıkardığın şey bu mu?

Kısacası görsel algılama ve patern tanıma konusunda çok başarılı değilsin. 89 puanı tabanın olarak kabul edersek de 100-102 puan civarına kadar yükselme olabilir farklı zamanlarda yaptığında, bu alanda 102 IQ demek de seni %40-45'lik dilime sokar.
 
Ne desem bilemedim... Orada uzun uzun o testin görsel algılama ve patern tanıma ile ilgili olduğunu yazdım. Daha detaylı testlerde soyut çözümleme ve analitik düşünce de test ediliyor, bu test detaylı bir test değil dedim. Her şeyi bıraktın da koca mesajdan çıkardığın şey bu mu?
Sizi kızdırmak istemedim hocam. Kızdırdıysam affola. Demek istediğiniz şeyleri görmek istediklerimle büründürerek okuduğumdan anlamadım. Lakin ikinci defa da net anlıyorum. Sizden özür dileyerek teşekkür ediyorum. :(
 
Kızmak değil de yazılan bir mesajı iyi okumak lazım. Bazen ben de iyice okumadan refleksif yanıtlar verebiliyorum arada.

Bu test benim de en sevmediğim test olduğu için konuya gireyim dedim. Biyolojik anne ve babasından ayrı olan biri olarak aileler arasında birkaç defa el değiştirdiğim, sürekli olarak bu zeka testleri de dahil olmak üzere kalite kontrole maruz kaldığım için bildiğim olayın mantığını anlattım.

Şu ana kadar girdiğim "detaylı" testlerde genel IQ puanımın %45'lik kısmı bu 2 alanda geliyordu. Genel IQ puanımı, taban ve tavanı söylemeyeceğim ama doğru yapma oranım bu testte %80-90 arasında kalıyordu. Testin en yorucu kısmı bu diyebilirim.

Zeka testleri o anlık çözümleme kabiliyetinizi gösterir, taban ve tavan arasında ise %15'e kadar bir fark olur. Benim kendi tavanımla tabanım arasında %12.3'lük bir sapma olmuştu aralıklarla yapıldığında. Genel IQ'da düşük olup da tek bir alanda çok başarılı olmak mümkün, bu testler daha çok kişinin yatkınlığını göstermeye yarıyor diyebiliriz.
 
Bu zeka testlerindeki garip şekiller arasında bir örüntü bulmaya çalışmak bana hep saçma gelmiştir. Bence insanların genel bilgi seviyeleri doğrultusunu kullanarak, onların olaylara yaklaşım biçimleri ile düşünce tarzlarının gerçekçi koşullar altında test edilmesi asıl zekayı gösterecektir. Ama bu bile genel bir değerlendirme olur. Herkesin aklı farklı şeylere farklı koşullar altında çalışıyor.
 
Herkesin aklı farklı şeylere farklı koşullar altında çalışıyor.
Bu testlerin asıl çıkış amacı da zaten kişinin yatkınlığını ölçmek. Kişinin zekası büyüdüğü kültüre, hangi kabiliyeti daha çok kullandığına ve eğitimine göre değişiyor. Zaman içinde görsel kabiliyetleri çok gelişmiş birisi analitik düşüncesini geliştirmemişse "genel testte" düşük sonuç alabiliyor. Analitik ve soyutsal çözümleme konusunda deha düzeyindeki biri ise bu tür patern tanıma testinden düşük alıp genel ortalamasını düşürebiliyor.

Kısacası bu testler kişinin hangi alanlarda daha başarılı olduğunu göstermek konusunda güvenilirler. "Genel IQ puanları" konusunda ise bazı zamanlarda yanıltıcı olurlar, bu yüzden testler bölümlendirilip profesyoneller tarafından bölümlerine göre değerlendirilir.
 
Başlığı okuduğum gibi anlamıştım sorunu. Herkesin bir kapasitesi var. Neye göre gerizekalisin? Üstündekilere bakarak mı? Bu kanıya varıyorsun. Senden daha düşük milyonlarca insan var. Ama sen yine de üste bakip daha iyisini istiyorsun. Ve çok da güzel bir hareket bu, daha yolun var. Tüm insanlik anasının karnından 300 IQ doğmadı. Kendilerini geliştirdiler, sendede bu potansiyel var değerlendir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı