Capcom, oyunlarına DRM ekleyerek FPS'i 10-15 düşürüyor ve modlama ile Cheat Engine'ı engelliyor

3 ana problem var günümüzde.

1 - Ürünü "satın al"a basıp firma keyfine göre kiralıyorsunuz. Fiziki kopyası olmadığı için ve kalıcı dijital erişimi garantilenmiyor, ben neye neden bu kadar para veriyorum? Hatta hile yapanları caydırmak için tüm key'i kilitleme konusu Steam'den beri mevcut - ancak günümüzde kulaklık/mikrofon ve kar/woke tanelerinin "toksik" muhabbetlerini ciddiye alacak beyin nöroplastisiselerinden dolayı iyice saçmalamış durumda. Oraya mute player eklemek akıllarına mı gelmiyor.

2 - DRM konusu 23 yıldır dengesiz bir konu, 23 yıldır kullanıcıya sormadan yapılan örneklerin hepsi kullanıcılara hiçbir fayda sağlamadı. Ne müzik CD'lerinde ne program/oyun CD/DVD/Dijital erişimlerinde. (Erişim diyorum, kiralama yani, bakınız 1.)

3 - "MOD"lama herhangi bir şekilde oyunun dağıtılması değildir. MOD oyun olmadan belli bazı özellikleri çalışacak seviyede olabilir veya oyunsuz hiçbir şekilde çalışmayacak şekilde olabilir. Firmaların tepesinde oturan yaşıtım ve benden büyük mavi hap seven, pudra şekersiz yaşayamayan iktidarı olmadan sembolü olarak varlığını sürdüren amcaların yeni nesillerin ve ebeveynlerinin cüzdanlarını nasıl sömürürken bu mod'lar aklına gelmiyor? Gelmez tabi, adamlar eğlenmek için değil, yasal dev mafyaların yönetimi için oradalar.

Hayal edin, maddi kaynak, uygun bir ekip, harika bir fikir var diye yola çıkılmıyor yıllardır ve mod'lar en basitinden oyundaki iki üç kaplamayı/modeli 34'e çekmek için değil, arabirimleri, etkileşimleri daha kolay ve/veya güzel hale getirmek için çabalıyorlar. Oyun oynamanın keyfine varılması için.

Lakin en son gördüğüm MOD ve DRM muhabbeti sanırım FO4 için DLSS scripti yazan PureBlack isimli elemanındı 2023 başında, oyunu da orjinal alın benim mod'umu da diyerek önce biraz esti gürledi ben bu işi yapıyorum diye sadece takdir görmek istemiyorum, 3-5 dolar da atın diye, sonra "ne olduysa" yıl sonuna doğru "DRM gömmek koda hiç eğlenceli değil, koymuyorum" dedi.

Lakin en son gördüğüm MOD ve DRM muhabbeti sanırım FO4 için DLSS scripti yazan PureBlack isimli elemanındı 2023 başında, oyunu da orjinal alın benim mod'umu da diyerek önce biraz esti gürledi ben bu işi yapıyorum diye sadece takdir görmek istemiyorum, 3-5 dolar da atın diye, sonra "ne olduysa" yıl sonuna doğru "DRM gömmek koda hiç eğlenceli değil, koymuyorum" dedi.
Modlarının her bir sürümü kırıldı zaten onun. Hâlâ DRM koymaya devam ediyor ama nafile.

Eklemeyi unutmuşum: Eskiden DLC'ler oyuna bir şeyler katardı, yeni bir hikayeler, objeler, bug düzenlemeydi, müzikler... şimdi oyundaki eksiklerini tamamlamaya çalışıyorlar.

İlginçtir, stüdyolar eskisinden dev, sonuçlar hüsran. Indie yapımcılar çok basit bir fikri bir o kadar keyifli halde çok uygun fiyatlara sunabiliyorlar. Acaba bu Indie ekipler oyunları 5 yıl sonra "indirilebilir" hale getirmeye nasıl bakar, tamam kırılıyor her tür dijital platform ama gerek kalmadan 5 dolar ver, indir istediğin arabirime yaz.

DRM konusunda en tatsız konu oyunlar değil şu an, yapay zeka adı verilen yediklerini cümlene göre kusarak sana "bir şeyler yapıyormuşsun" hissi veren sistemler. Bu videoda güzel toparlamış Upper Echelon. Yaratımla ilgili mesleklerin iyice "content"e dönmesi, uzun vadede oyun ve yaşam anlayışını korkunç şekilde çürütebilir insanların.

Dostum, oyuncu kafasıyla haklısın ama bir ürün yapıp satarsan, adamların doğru bir iş yaptığını anlayacaksın. Bu modlama işleri zaten yasa dışı bir durumdur, modlama yapan adam assetlerine erişebilir.
Assetlerine erişmek isteyen adam her türlü erişir, illaki modder olmasına gerek yok.

Yine gördük ki bu forumda modlamayı, dil yamalarını millet hala legal sanıyor. “Firma genelde bir şey yapmıyor yea” diyorsunuz, yahu böyle bir şey yok. Genelde dava açmıyor diye bu legal olmuyor.

Her neyse forumun %98’i crack tayfa olduğu için normal kabul ediyorum. Adamlar DRM ekliyor bu yüzden de oturup ağlıyorsunuz.

rpf paketlerini geri paketleyemezsin ya da onlara geri bir şey gömemezsin
Nasıl paketleyemezsin? FitGirl nasıl yapıyor o zaman. :D bal gibi import/export programları var bütün oyunların.

Son düzenleme:
Şirketlerin müşteri olarak gördüğü oyuncu tayfa veya işin illegal tarafıyla uğraşan hacker tayfa bu duruma karışabiliyor. Ve her iki tarafta karıştığında iyi şeyler olmuyor.
Siz de illegal olduğunu söylüyorsunuz işte. Ürünün yapımcısından izinsiz şekilde değiştirme yapmak illegaldir. Yıllardır korsan ve modcu tayfa yüzünden zarar gören onca firmalar var. Bir oyunun kötü çıkması veya pahalı olması onun korsan kullanma hakkına sahip olduğunu göstermez. Örneğin MW3 rezil bir şekilde çıktı ve üzerine DLC gibi oyuna tam oyun parası istedi. Buna tepki olarak almazsın olur biter fakat korsan oynamazsın. Zaten çevrimiçi bir sisteme sahip olduğu için de kıramıyorlar diye biliyorum.
Benim için karşı tarafın bozuk bir ürün satıp o ürünü ücretsiz şekilde düzeltenlere de karşı çıkmasının savunulabilecek bir yanı yok.
Başından beri modu destekleyen bir oyun olsa haklısın diyeceğim fakat bu yaptıkları şirketin prestijine zarar veriyor. Kendisinin bozuk oyun çıkarmaları tabiki baştan saçma fakat bunun şirkete bağlı olmayan kişilerin yapması şirketi zedeliyor. Bunun için de engelleme yoluna gidiyorlar muhtemelen.

Left 4 Dead serisi, Ready or Not, ETS 2, ATS gibi oyunların kendileri moda destek veriyor. Bu oyunların yapımcıları daha sonra modlara karşı çıksa tepki çığ gibi büyür. Nedeni ise oyunları modlarla var oluyor. Ama Büyük şirketlerin oyunları için bu geçerli değil.
Eğer sen yaptığın sanatı ticarete döküyorsan ve onun bir kopyasını hem fiziksel hem dijital olarak satıyorsan o zaman birilerinin o kopyayı satın alıp kendince değiştirmesini de hakaret olarak görmemelisin. Eğer öyle görüyorsun zaten o "sanatı" satışa sunmamalısın. Kaldı ki Sony oyunlarına DRM bile eklemiyor. Santa Monica çalışanlarını bilemem ama bu "sanatı" dağıtan şirket en başta korsan kopyaya bile önlem almıyor. Bunu takdir etmiyorum sanmayın bu arada. Sony oyunlarını hem PS'te hem PC'de orijinal oynamama rağmen korsan için saçma sapan DRM'lere para verip orijinal alanın da deneyimini baltalamamaları iyi bir şey.

Aslında herkes kendi düşündüğü bakış açısından haklı ama çok zıt bakış açılarıyla düşündüğümüz için uyuşamıyoruz.
Sanatçı sanatını sana kullan diye satıyor. Bir ressamın resmini satın alıp istediğinizi yapabilirsiniz fakat yaptığınız eylemler sanatın değerini düşürür. Sanatçı sana ürününü orijinal olarak sunuyor. Senin üzerinde yaptığın her eylem orijinalliğini bozar.

Sony DRM koruması koymuyor olabilir çünkü kendisinin para kazanma yelpazesi geniş. Her firma korsan kullananlara bu kadar umursamaz davranamıyor maalesef. Ben oyun yapsam performans düşmesine karşın yine de DRM eklerdim. Genel kitle haricinde korsan kullanmayı hedefleyen kişilerden birkaçının satın almasına sebep olabilirdim en azından.

Son olarak ben de modlarla, yamalarla oynadığım oyunlar var. Ben kesinlikle kullanmamayı savunuyorum demiyorum fakat bunun hak olduğunu savunmak saçma olur. Ne de olsa yapımcı bundan hoşnut değil.

Mesela son zamanlarda Lies of P oyununun yapımcısı zorla Türkçe yamayı kaldırtmıştı. Saçma bir karar fakat hakkı var. Adamlara zorla bunu kabul ettirmenin bir yolu yok maalesef.

Son düzenleme:
Mod yapmayı hile kullanmakla eş değer gören yapımcılara destek vermeyi bırakın, modlar oyuna + ekleyen şeyler. Kaç tane oyun bu sayede kurtuluyor. Özellikle bu asyalı yapımcılar oyunumuza mod yapmasınlar diye ağlıyor. Tek kişilik oyuna mod yapınca ne oluyor yani.
Asset'e erişmek isteyen yine bir şekildelik oyuna mod yapınca ne oluyor yani.

Katılıyorum özellikle Assetto Corsa iyi bir örnek (tabii o asyalı oyunu değil)

Nasıl paketleyemezsin? FitGirl nasıl yapıyor o zaman. :D bal gibi import/export programları var bütün oyunların.
Fitgirl en son rdr2yi 3 yıl önce repacklemiş. Baktım evet oyunun orijinal paketlerine bir müdahale yok. Yani .rpf dosyalarına müdahale etmeden sıkıştırıyor. Elbette yapabilen insanlar vardır diye düşünüyorum ben de üzerinden yıllar geçmiş niye olmasın ama şu an piyasada bu oyunu paketleyen araç yok, OpenIV belli başlı şeyleri yapabiliyor sadece. Paketlemeden dışarıdan okutuyorsun. Bunu anlamak bu kadar zor değil ama senin için bir önemi yok ki. Yarım yamalak, yanlış bilgilerinle üste çıkıp kendini haklı çıkarmak önemli senin için. Bir motor dedin baktın olmadı assetler paylaşılıyor dedin o da olmadı hadi tr yamacıları vurayım dedin yetmedi konuda bahsi geçen modlamanın korsan içerikle alakasız olmasına rağmen oradan da dem vurayım dedin gittin rastgele kullanıcıları genelleyerek korsan kullanım ile suçladın. Az daha zorlasan şirketler adına gidip DMCA davalarını kendi cebinden karşılayacaksın. Sendeki yanığın maşallahı var kömüre dönmüş.

Tek kişilik oyunda bir şeylerin değiştirilip oynanması, insanların bundan keyif alması niye umurunuzda bu kadar? Ne alıp veremediğiniz var? Etik bulmuyorsan tamam sen kullanma saygı duyarım, en nihayetinde bana ne. Yasallığını tartışmak son kullanıcının gireceği iş değil çünkü bu konuda söz konusu olan son kullanıcı değil. Çünkü hak sahibinin umurunda olanlar aracı yazan ya da modu yapan kişiler, biz değiliz. Davalar bile bu kadar hızlı sonuçlanmıyorken o son kullanıcı aklımızla oturduğumuz yerden iki dakikada hemen şipşak yargılamak bize kaldı zaten değil mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı