Çarpan kilidi nedir?

kasilis01

Hectopat
Merhabalar. Bildiğimiz gibi işlemcinin içinde transistörler var. Biz daha fazla gerilim uygulayarak bu işlemcilerin çalışma hızlarını ve çarpanlarını artırıp daha yüksek performans almayı hedefliyoruz.
Benim kafama takılan bir soru var. Frekansı artırdığımızda işlemci 1 saniyede yapacağı işi atıyorum 0.9 saniyede tamamlıyor ve 1 saniye içinde toplam yapmış olduğu işlem sayısı artmış oluyor, eyvallah. Peki saat çarpanını artırdığımızda ne oluyor? Vikipedi'de şöyle bir şey gördüm.
A CPU with a 10x multiplier will thus see 10 internal cycles (produced by PLL-based frequency multipliercircuitry) for every external clock cycle. For example, a system with an external clock of 133 MHz and a 10x clock multiplier will have an internal CPU clock of 1.33 GHz.
10 kez iç döngüye girmesi ne demek? Ben buradan bir işlemin işlendikten sonra tekrar işlenmeye girdiğini anlıyorum ki işlenmiş bilgi neden tekrar işlensin, gitsin sistemin gerekli kısmında işini görmeye başlasın bence.
Aydınlatırsanız sevinirim.

@Recep Baltaş abi müsait olduğunuzda bakabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcinin çarpan değeri ve Bus frekans hızı vardır.
Bu iki değerin çarpımından ortaya çıkan değer MHZ cinsinden işlemcinin frekans hızıdır.

Frekans artışını nasıl sağlarız ?
Bu iki değeri artırarak hız sağlarız.

Çarpanı artırtmak kolaydır, daha rahat OC yaparsin ancak Bus frekans değeri kolay kolay artmaz. Artarsa da stabilite konusunda sıkıntılara yol açar.

Çarpan kilidi kapalı işlemcilerde Bus frekans ufaktan artırılarak ufaktan frekans artışı sağlanır.
Yani çarpan kilidi açık bir işlemcinin Bus frekans değeriyle pek oynanmaz.

Alıntıladığın yazıda da Bus frekans ile çarpan kilidi arasındaki bağlantı anlatılıyor.

10 kez iç içe döngü olaylarını falan pek bilen olmaz, açıkçası ben de çok fikir sahibi değilim. Anlayacağın dilden böyle anlatabiliyorum :)

Hocam, dediklerinizi anladım ve vakit ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Fakat kendi mesajımı tekrar okuduğumda ne sormak istediğimi net olarak anlatamadığımı gördüm. İç içe döngü olaylarını vs. en azından Recep Bey veya Burak Bey'in bir fikirleri vardır, onlar görene kadar cevap bekleyeceğim.

Çarpan'ın FSB MHz üstündeki etkisini hepimiz biliyoruz, yani çarpanın görevinin ne olduğunu anladım. Benim sorum ise bu çarpan dediğimiz şey aslında donanımsal olarak nedir, neye tekabül eder? Şimdi biraz daha araştırma yaptım. Vikipedi sayfasından yaptığım çıkarımlara göre işlemcinin bir iç bir de dış saati varmış (Aslında dış saat yok, burada kast ettiğim şey sistemin clock darbesi). Sistemin clock olayını hepimiz biliyoruzdur, her clock bir iterasyon için saat darbesini oluşturur, donanımlar işlemlerini eş zamanlı ve güvenilir bir şekilde yapabilmek için bu saat darbesine ihtiyaç duymaktadırlar. İşlemci de işlemleri FSB'ye göre yaparken dış saati alıp iç saat çarpanında yani CPU multiplier'da yani bizim OC esnasında artırdığımız çarpana göre ekstra olarak bir daha çarpıp ona göre işlemleri yapıyormuş. Sanırım Cache'ler özellikle de L1 cache çok hızlı olduğu için sistem saat darbesinin bir tanesini alıp, o T süre içinde birden fazla kez işlem döndürüyor. Yani ben bunu çıkardım. CPU multiplier dediğimiz şey de bus/core ratio olayını yapan işlemci içinde olan donanımmış.

Öyle mi? Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı