Casper laptop işlemci değiştirince ısınma sorunu

abbuer

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Casper bir dizüstü bilgisayar var. Celeron 2950M işlemcisi vardı. Benim de elimde i7 4702MQ işlemci vardı. İkisi de G3 soketine uyumlu ve 37 Watt'lık bir güç kullanımına sahip. i7 işlemciyi taktım termal macunu sürdüm vesaire. Gerekli driver'ları yükledim. Açılışta ve normal kullanımda CPU ısı değerleri 45-55 gibi bir değerde geziniyor fakat herhangi bir oyun vesaire açarsam ısı değerleri 80'lere ve hatta üzerine çıkıyor. Birkaç farklı oyunda laptop kendini kapattı. Laptop'ı açıp tekrar kontrol ettim fanda ya da Heatsink'te bir problem gözükmüyor. Sadece Heatsink'te birkaç ufak cizik oluşmuş ama termal macunun doldurduğuna ve bir problem teşkil etmeyeceğine inanıyorum. Isınma sorunun kaynağı ne olabilir? Fan yetersiz mi kalıyor? BIOS üzerinde bir sıkıntım mı var? Bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Not: Bu arada ısı değerleri oyuna girildiğinde saniyede 5 Santigrat kadar bir hızla ilerliyor. PC kapandıgı anda hemen geri açabiliyorum. Yahut oyundan alt+tab yaparsam ısı hızlıca 55-60 bandına iniyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fanın CFM değeri ve bakır heatsink'in yetersizliği yüzünden bu problemi yaşıyorsunuz. Celeron 2950m'i serin tutmaya çalışan bir sisteme i7 4720MQ gibi kallavi bir işlemci takmışsınız 80 dereceyi gördüyseniz gerçekten çok iyi bir değer. %100 çözüm istiyorsanız termal macun yerine liquid metal kullanacaksınız. Uygularken işlemcinin DIE kısmı hariç hariç tüm kısmı elektrik bandıyla kaplayacaksınız. İşlemcinin üzerinde bulunan SMD kapasitörlere sıvı metal sızarsa geriye dönüş yok.

Thermal Grizzly Conductonaut 1Gr.Thermal Macun

Bu videoyu izleyin. %50 fan gürültüsü düşüşü ve overall olarak 20 derece ısı düşüşü sağlanmış.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Hocam tekrardan merhaba, öncelikle belirteyim ki likit metali denemedim henüz, şuan için problemimde hiçbir değişiklik yok. Eski işlemcimi taktığımda fark ettim ki yine sıcaklık değerleri çok yüksek, hatta ikisinde de değerler tıpa tıp aynı desem yeridir. Muhtemelen sorun Heatsink'ten kaynaklanıyor, en azından ben öyle düşünüyorum. Fan sesimde bir artış zaten meydana gelmişti. Heatsink yamulmuş olabilir diye düşünüp kontrol ettim vesaire fakat bi sıkıntı göremedim sadece üzerinde hafif bir iki çizik oluşmuş eski termal macunu silerken. Yeni bir heatsink ve fan düşünüyorum şimdilik, casper'ın servisi ile görüştüm fakat 120 tl gibi bir fiyat çıkardılar sadece fan ve heatsink için, ki zaten üç ay sonra bozulacaktır muhtemelen onlara yaptırırsam. O yüzden siz değerli arkadaşlardan öneri alayım, uygun fan ve heatsink bulamıyorum, en azından güvenilir gözükmüyorlar. CHU serisi bir laptop uygun heatsink ve fan nerden, nasıl bulabilirim? Teşekkürler.

Flood yapmak istemiyorum ama buna cevap verebilecek birisi yok mu?

TDPleri aynı olduğu sürece ısınma konusunda ikisini de aynı kefeye koyabilirsin. Benim aklıma gelen olasılıklar montaj sırasında senin tabla vidalarını fazla gevşek bırakman ya da çok sıkıp termal macunu işlemci üzerinden sağa sola akmasına sebep olman yönünde. Her iki durumda da ısıl iletim düşer. Bir başka olasılık da bakır boruların içindeki gazı kaçırıp yeteri kadar iletim sağlayamaması yönünde. Kullandığın termal macun kalitesi de önemli tabii, gerçi ben 35 TDPli işlemci için xigmatek pti-g3606 kullanıyorum benim işimi görüyor. Isı iletim katsayısı daha iyi olan bir ürün de seçebilirsin. Herşey sorunsuz ise gelişmiş güç ayarlarından işlemciyi bir miktar downclock edebilirsin, ısınma olmadığından performans kaybını pek farketmezsin.

@Neurevt , likit meteli uygulamayı düşünüyorum, çiziklerin o kadar çok etki edip etmeyeceği konusunda kararsızım. Fan'ımın düzgün çalıştığını düşünüyorum gerekli değerlerine de baktım bir sıkıntı fark edemedim. Geriye tek problem heatsink üzerindeymiş gibi geliyor fakat iadesi de olmayacağı için aldıktan sonra işe yaramazsa boş yere para dökmüş olmak istemiyorum. Muadilleri tercih etmeyin demişsiniz bunu da dikkate alıyorum fakat önce bir denesem olmazsa iade sağlayabilirim diye düşünüyorum.

@Siyah Martı , vida konusunu birkaç defa konrol ettim. Heatsink'i yamulmuş bükülmüş olabilir diye ve temas edişiyle ilgili de kontrol ettim. Bir sorun gözükmüyordu. Fakat içerisindeki sıvı/gaz bir şekilde azalmış ya da yok olmuş olabilir. Normalde tamamen kapalı bir yapıya sahip fakat içerisini açma şansımız olmadığı için net konuşamam. Ayrıca termal macun olarak ZALMAN ZM-STG2 kullandım.

yorumlarınız için teşekkür ediyorum, Casper için ürünü getirtip üstüne de likit metal denersem benim için 150 TL'yi aşabilecek bir masraf çıkıyor. Umarım karşılığını alabilirim. Ayrıca likit metal ile alakalı birkaç ay sonra sıkıntı çıkarabileceği yönünde şeyler okudum bunla ilgili uzun süreli bir tecrübeye sahip misiniz?

Okuduğunuz makalenin kaynağını paylaşır mısınız? Alüminyum yüzeylerde kullanmadığınız sürece bir problem yaşamazsınız. Liquid metal ile sürekli uğraşıyorum ve bu konuda ileri düzeyde tecrübem var. Bakır ve CPU DIE alanlarına uygulayacağınız için bir problem yaşamazsınız aksine faydasını görürsünüz. Tekrar ediyorum yan sanayi bir heatsink ve CPU fan alırsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Muhtemelen size Xiorbijiben markalı dandik bir fan gönderecekler. Kesinlikle uzak durun. Ayrıca fan vidalarını çok fazla sıkmak sadece vida yataklarına zarar verecektir. Termal macun yanlara taşsa bile daha ince bir tabaka oluşturacak ve ısı iletimi çok daha seri gerçekleşecek. Burada önemli olan ne çok fazla sıkmak nede gevşek bırakmaktır. Tabi vidaları sıkı tutmak her zaman termal anlamda avantaj sağlayacaktır.

Okuduğum makale yabancı kaynaklıydı şuan için yeniden bulabileceğimi sanmıyorum. bakıra zarar vermeyeceğini biliyorum fakat ekran kartları ve işlemcilerin ölmesine sebep olduğu yönünde bir yazıydı. Bu hafta içinde ürünün orijinal parçasını bulmaya çalışacağım, likit metali de deneyeceğim. Problemim çözülürse yine buradan sizlerle paylaşırım. İyi günler.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı