Casper Nirvana BIOS sorunu

Tunç Sadık

Hectopat
Daha fazla  
Eski bir Casper Nirvana dizüstü bilgisayar kullanmaktayım, sistemime SSD alarak hızlandırmak, az da olsa bir hız artışı istiyorum. Şimdilik sorunum SSD değil henüz elime ulaşmadı SSD.

Birkaç saat önce dün almış olduğum SSD Caddy elime ulaştı. Şu an kullanmakta olduğum HDD'mi almış olduğum SSD Caddy yardımı ile CD ROM kısmına taktım.
Sistemi çalıştırdığım zaman BIOS ekranı karşıma çıktı. BIOS sürümüm anladığım kadarıyla son derece eski bununla ilgili görselleri koyacağım. BIOS kısmında Advanced bölümüne girdiğim zaman orada takmış olduğum HDD'mi görebiliyorum ama tek yapabildiğim şey IDE ve AHCI arasında seçim yapmak onun dışında herhangi bir seçenek yok. Sistemi açarken birkaç saniyeliğine olsa da disk ışığı yanıyor. Boot menüsüne girdiğim zaman ise birkaç Boot seçeneği var ama anonim gibi bir şey.
Örneğin SATA yazıyor ama karşısında bir şey yok. Ne denediysem deneyeyim sistemi çalıştıramadım. Biraz araştırma yaptığımda sistemin birincil diskini seçmem gerektiğini söyleyen birkaç konu buldum. Ama benim BIOS'umda öyle bir seçenek yok. Anladığım kadarı ile BIOS sürümüm Phoenix technologies ltd. 2.00.ca.
BIOS güncellemeyi denemek için HDD'mi normal yerine taktım. BIOS'a girip Boot kısmına baktığımda HDD'mi görebiliyordum. Sistemimi çalıştırıp BIOS güncellemek için araştırma yaptım ama tek öğrendiğim Casper'ın rezalet olmasıydı. BIOS güncellemem gerekiyor ise ne yapmalıyım? Eğer BIOS güncellemem gerekli değil ise HDD'mi SSD Caddy yardımı ile CD ROM kısmına takıp nasıl çalıştırabilirim? Umarım konu yeri veya yazım kuralları ile ilgili bir hata yapmamışımdır. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    9,1 KB · Görüntüleme: 71
  • Screenshot_2.png
    19,3 KB · Görüntüleme: 61
Elinde henüz SSD yok, sen de caddy'e bilgisayarda olan harddiski taktın. Fakat boot edemedin, doğru mu?

Bazı modellerde şu switch'ten oluyor, sendekinde var mı? Neyi değiştiriyor bilmiyorum ama "uyumluluk" için kullanıldığını gördüm birkaç yerde.

SSD ve HDD aynı anda takılıyken bilgisayarı Boot edemezsin Boot esnasında SSD'yi HDD'nin yerine tak sonra Boot menüden SSD'yi(bazı sistemlerde ismi harddisk veya HDD olarak geçer) f5/f6 vasıtasıyla 2. sıraya getir, format diskini ise 1. sıraya getir bilgisayar formatlandıktan sonra HDD'ni cdrom bölümüne takıpta biçimlendirebilirsin.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 703072

Bazı modellerde şu switch'ten oluyor, sendekinde var mı? Neyi değiştiriyor bilmiyorum ama "uyumluluk" için kullanıldığını gördüm birkaç yerde.
Yok benim elimdeki üründe öyle bir şey.
Şu an elimde SSD yok HDD'mi CD Rom'a takmayı istiyorum.

Yok benim elimdeki üründe öyle bir şey.

Şu an elimde SSD yok HDD'mi CD ROM'a takmayı istiyorum.

O zaman Boot menüden Cdrom'u f5/f6 vasıtasıyla 1. sıraya getirmelisin. Buraya Boot menünün fotoğrafını atabilir misin?

O zaman Boot menüden Cdrom'u f5/f6 vasıtasıyla 1. sıraya getirmelisin. Ama baştan söyleyim SATA 1 boşken PC'nin açılacağını pek sanmıyorum. Buraya Boot menünün fotoğrafını atabilir misin?
Şu an HDD'im olması gereken yerde takılı ver sistemim çalışıyor yani atsam bile normal bir boot menüsü olur ama bir şey kaçırmış olma ihtimalime karşın birazdan atacağım.
Bütün Bios bundan ibaret. Şu an HDD'im normal yerinde olduğu için herhangi bir sorun yok.
Boot kısmında şu an en üstte gördüğünüz gibi HDD'im var. HDD'mi CD Rom kısmına taktığımda boot kısmında ATA HDD: yazıyor devamında bir şey yok. Ama advanced kısmında ATA Port 2 kısmında gözüküyor HDD

Dosya Ekleri

• 6e86d208-70d0-4746-8a8e-00938083799e.jpg
    144,9 KB · Görüntüleme: 70
  • 995f6c6d-0d95-43ae-b3a1-02e53149fc10.jpg
    126,4 KB · Görüntüleme: 68
  • ad76042f-9099-49e4-a89a-1fcb6fad18dc.jpg
    114 KB · Görüntüleme: 60
  • eb3ac498-baca-4526-85b5-7f278abb6f52.jpg
    100 KB · Görüntüleme: 65
  • c2aaaaaaaaaaa4d850b-849c-4f64-ad43-7308c6f87f9c.jpg
    127,6 KB · Görüntüleme: 76
Son düzenleme:
Boot kısmında ata HDD yazan kısım senin Harddisk'in. HDD'i, CD ROM kısmına aldığında senin Harddisk'in yine bir başka isim ile orada çıkar. Onu F5/F6 ile 1. sıraya koyman lazım. Eğer çıkmıyorsa almış olduğun dönüştürücü arızalı olabilir.

1. Sıraya CD Rom'u alarak denedim değişen bir şey olmadı. Az önce eski bir HDD'yi CD Rom yuvasına takarak denedim sorun çıkarmadı ama kendi HDD'mi CD Rom yuvasına takıp boot edemiyorum. Yani kısaca bozuk olan herhangi bir parça yok. Tek sorunum CD Rom yuvasına takılan HDD'yi Boot edemiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…