Çözüldü Casper Nirvana i5 4200M ve GT 740M ısınma sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

omersenkaya

Centipat
Casper Nirvana i5 4200M işlemci.
8 GB RAM.
2 GB NVIDIA GT 740M ekran kartına sahibim.
Oyunlarda bilgisayar ısısı yükselmeden önce FPS değerlerim gayet oynanabilir bir şekilde.
65C' dereceden başlıyor ve 10-15 dakika içerisinde 90-95' derecelere kadar yükseliyor.
90-95 dereceye geliyor sonra işlemci üstündeki yükü bırakıyor ve işlemci kullanımı %30'lara düşüyor. Haliyle FPS'de 15-25 aralarında gidip geliyor.
İşlemci bir süre %30 kullanımda kalıp ısısını düşürüp 65' derecelere çekiyor ardından işlemci tekrar kullanımını arttırıp 150-200 FPS almamı sağlıyor. Ve ardından yine kısır döngü yaşanıyor. Sürekli bu şekilde devam ediyor. Bahsettiğim ısı ve FPS değerlerini CS:GO'da yaşadım WWZ de yaşadım ve GTA 5'de de aynı sorunu yaşadım.
Fan temizliğimi yaptım.
Termal macun yeniledim.
Laptop altı soğutucu aldım.
İyi monte ederek ve macunu gerektiği kadar kullanarak uyguladım.
Ve ancak aynı sorunu yaşamaya devam ediyorum.
Sizce sorun neyden kaynaklı olabilir.
Benim gibi bu sorunu yaşayan bir çok kişi var sanıyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-04-03 at 20.22.07.jpeg
    92,7 KB · Görüntüleme: 130
  • WhatsApp Image 2020-04-03 at 20.22.07 (1).jpeg
    165,8 KB · Görüntüleme: 131
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İşaretlediğim alanı negatif olacak şekilde!!!
" -100mv " yapınız bu değer güvenli olur diye düşünüyorum.
" - " negatif olduğundan emin olun
Eğer Mavi ekran verip yeniden başlarsa daha az düşüreceğiz.
Apply diyerek onaylamayı unutmayın.
Bu şekilde bir resim daha atın.
İşlemci çekirdek sayınız 2 ve 4 izlek olarak çalışıyor.
Yani Aslında iki çekirdeği niz var.
Önceden ısınmıyordu da yeni mi ısınmaya başladı? Hep ısınan yapısı varsa eğer bu kötü soğutma performansından kaynaklanır. Oyun için tasarlanmış bir ürün değil nihayetinde. Bu durumda yapılacak çok bir şey yok. Dizüstünü alttan soğutan soğutucularda etki çok sınırlı oluyor. USB'den güç alıyorlar ve direk işlemci ve ekran kartına bir etkileri yok. Diğer bileşenlerin bir parça serin çalışmasını sağlar ancak. Vakumlu olanların daha etkili olduğunu söyleyenler var. Fan dönüş hızını yükselttiği için daha etkili soğutma sağlıyor olmaları mantıklı. Diğer taraftan bir zararları var mı bilmiyorum.

Fanın temiz ise termal macunu yenilemen gerekebilir. Macun yenileme işlemini YouTube üzerinden araştır eğer yapamayacaksan ve bir PC tamircisine gidemiyorsan tek çare
Intel'in XTU yazılımı ile işlemciye verilen Volt'u düşürebilirsin hiçbir tehlikesi yoktur. Ama son çare olarak kullanmalısın bu yöntemi.
Bilgisayarı hava alacak şekilde arkasını (bir kitap vs.) ile yükseltmekte iş görebilir.

1. Macunun marka modelini yazın.
  2. Yenileyeli kaç ay oldu?

Macunu konuyu açtığım gün yenilemiştim.
Markası HY510.

Termal macunu yenilediğimi yazmıştım zaten?

Vakumlu olanlara ben de bakıyorum sorunu kısa vadede çözebileceğini düşünüyorum ancak uzun vadede kullanımda zarar verebilir gibi geliyor.

Bilgisayarınızda orjinal halindeyken termal iletkenlik için macun mu yoksa termal ped mi kullanılmıştı ?
Eğer termal ped var ise orjinalinde, macun sürüldüğü zaman arada boşluk kalabiliyor.

(Daha önce başıma geldi. İşlemci ile soğutma blok arasındaki boşluğu macun kapatamıyordu.Termal ped kullanarak çözdüm sorunu.)

Eğer macun vardıysa orjinalinde, macunu tekrar değişmenizi öneririm. Daha kaliteli bir macunla çünkü kullandığınız macunun iletkenliği 1.93w çok düşük bir değer.

Macunu yenilediğiniz gözden kaçmış kusura bakmayın.
Xtu yazılımıyla 10 C civarında düşürmeniz mümkündür.
Performans kaybı olmayacaktır.
Yapmak isterseniz yardımcı oluruz.

Macunu yenilediğiniz gözden kaçmış kusura bakmayın.
Xtu yazılımıyla 10 C civarında düşürmeniz mümkündür.
Performans kaybı olmayacaktır.
Yapmak isterseniz yardımcı oluruz.

Kusura bakmayın sorunuma sanırım çözüm buldum o yüzden foruma girmeyi unutmuşum.
Bahsettiğiniz işlemi anlatır mısınız sizden duydum ilk defa.
Ne gibi artıları eksileri vardır?
Macunumu silip tekrar sürdüm ve notebook fan Control diye bir program sayesinde fanımın %100 çalışacağı dereceleri ayarladım. Bu durumda oyunlarda FPS sorunu yaşamadım henüz. Teşekkürler hepinize ...

Öncelikle Xtu yazılımını yükleyip undervolt desteğini kontrol etmelisin.
Yazılımı çalıştırın ve sol sekmeden All Control açın ve Core voltage Offset'in ayarlanabilir olduğunda emin olun.
Bu noktada ekranın resmini atabilirsiniz.

Evet ayarlanabiliyor sanırım düşürmem gerekecek. Gerekli adımları bekliyorum
Evet ayarlanabiliyor sanırım düşürmem gerekecek. Gerekli adımları bekliyorum

Bu arada aşağıda aktif çekirdek sayısı 2 olarak gösteriyor ancak MSConfig'den işlemci sayımı 4 seçmiştim. Yani 4 çekirdekli işlemci neden 2 aktif gözüküyor anlamadım.

Dosya Ekleri

• a.PNG
    54 KB · Görüntüleme: 96
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…