Casus Yazılımlar Uzaktan Yüklenebilir Mi?

kydeniz

Hectopat
Merhaba, casus programların sitelerini incelediğimde Android bir cihaza kurulum için fiziksel erişim gerektiği yazıyor. Bu tür programlar hakkında bilgisi olan var mı, fiziksel erişim olmadan da bu tür programlar yüklenebiliyor mu? Cihazımda casus bir yazılım olduğunu düşünüyorum fakat telefonumu en son sıfırladıktan sonra benim dışımda hiç kimse telefonumu kullanmadı.

Uzaktan da kurulabilir. Kurduğunuz herhangi bir APK içerisinde yerleştirilmiş zararlı bir yazılım olma ihtimali muhtemel. Eski bir cihaza sahipseniz, girdiğiniz bir WiFi üzerinden de cihazınıza haberiniz olmadan yüklenmiş olabilir. Daha utopik bir senaryo isterseniz, Android için bulunan ve henüz kapatılmamış bir açık ile de cihazınıza sızılmış olma ihtimali var.

Uzaktan da kurulabilir. Kurduğunuz herhangi bir APK içerisinde yerleştirilmiş zararlı bir yazılım olma ihtimali muhtemel. Eski bir cihaza sahipseniz, girdiğiniz bir WiFi üzerinden de cihazınıza haberiniz olmadan yüklenmiş olabilir. Daha utopik bir senaryo isterseniz, Android için bulunan ve henüz kapatılmamış bir açık ile de cihazınıza sızılmış olma ihtimali var.
Indirdiginiz herhangi bir yazilim dolayisiyla bile girmis olabilir. Fiziksel olarak yuklenmese de oluyor yani.

Cevaplarınız için teşekkürler fakat şu ana kadar Play Store dışında herhangi bir yerden uygulama yüklemedim veya gönderilen bir link vb. üzerinden de indirme gerçekleştirmedim. Başka bir yolla kurulabilir mi?

Uzaktan da kurulabilir. Kurduğunuz herhangi bir APK içerisinde yerleştirilmiş zararlı bir yazılım olma ihtimali muhtemel. Eski bir cihaza sahipseniz, girdiğiniz bir Wi-Fi üzerinden de cihazınıza haberiniz olmadan yüklenmiş olabilir. Daha utopik bir senaryo isterseniz, Android için bulunan ve henüz kapatılmamış bir açık ile de cihazınıza sızılmış olma ihtimali var.

Telefonumu servise gönderdiğimden Galaxy A7 2018'i kullanıyorum. Pek eski sayılmaz şu an Android 9 sürümündeyim.
Play Store'dan yüklemenin pek bir önemi kalmadı. Milyon+ indirilmiş uygulamalarda bile çıkabiliyor.

Haklısınız fakat emin olmadığım uygulamaları yüklemiyorum ve neredeyse tamamı herkesçe kullanılıp bilinen uygulamalar. Merak ettiğim konu başkasının uzaktan benim telefonuma casus bir yazılım yükleyip yükleyemeyeceği ama gerekli izinlerin verilmeden o tür yazılımların cihazda çalışabilmesi mantıksız geliyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı