CAT5e kablosundan elektrik iletilebilir mi?

Mahmutbaysağ

Hectopat
Doğru kategoride mi açtım bilmiyorum ama bir sorum var. Bir süre önce evimizin fiber bağlantısı yapıldı. GPON cihazı daire kapısının kenarında bir dolabın içine kondu. Cihaz elektriğini idarelik olarak uzatma kablo ile veriyoruz ama o kısma elektrik çekmemiz gerek. Elimizde büyük miktarda CAT5e kablo mevcut. Bu kablo üzerinden elektiriği geçirebilir miyiz? Priz yaklaşık 5 metre kadar içerde. GPON cihazının olduğu kısımdan modeme giden Ethernet kablosunun olduğu kanal var. Aynı kanaldan geçirip modemin olduğu odadaki bir prizden elektrik çekmek istiyoruz. Cihaz 12v 0.5a kullanıyor. Ethernet ile elektrik kablosu aynı kanaldan gitmesi sorun oluşturur mu? CAT5e kablonun prizden gelen akıma dayanamayıp yanma gibi bir ihtimal var mı? Var ise ihtimal ne kadar büyük veya küçük?

Son düzenleyen: Moderatör:
CAT5 kablo ile elektrik iletimi yapabilirsiniz. Yapmanız gereken iki ucunu kesip beş kablodan dördünü ayırıp sonra o dört kabloyu da iki kablo olarak ayıracaksınız. Kabloları ikiye ayırdınız iki uçtan da ayni ikişer kabloları seçerek o ikişer olarak ayırdığınız kabloları birleştirin. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Bilgisayara geçtiğimde bir çizim de yaparim.

Son düzenleme:

Sanırım ayırdığım kabloları birleştirerek tek bir kablo olarak kullanmamı önerdiniz. Yarın bir deneyip sonucu iletirim. Teşekkürler.

Mesela burada üst kısımdaki mor ve kahverengiyi birleştirin bu bir kablomuz oldu sonra da yeşil ve kırmızıyı birleştirin bu da öbür kablomuz oldu. Aşağı kısıma da aynısını yapın ve kahverengi-mor karışımına eksi, yeşil-kırmızı karışımına da artı ucunu bağlayın. Bu daha açıklayıcı olmuştur. Çizim biraz aceleye geldiği için kötü oldu kusura bakmayın.

Yapabilirsiniz 12V 0.5 amperi CAT5 kablo kaldırır diye düşünüyorum. Nitekim elektriği Ethernet kablosundan alan Router modelleri var.1 gün kullandıktan sonra kabloda ısınma olup olmadığını kontrol edersiniz içiniz rahat eder

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…