Çay nasıl güzel demlenir?

10 yıldır çay ocağı işletiyorum. Farklı farklı çay demleme şekilleri var. Burada yazılanlar ile sabit demleme yapmak damak zevkinize uymayabilir. Farklı şekillerde demleye demleye hoşunuza en çok hangi demleme şekli gittiyse ondan devam edin. Ben orta boy çaydanlıklarda demliğe dolu dolu 4 yemek kaşığı çay koyuyorum. Çayın rengi, demi, tadı çok güzel oluyor.

Eğer çayın üstüne su dökersen çayın ağızda buruk tat bırakır. Suyun üstüne çayı koyarsan çay daha yumuşak içimli olur. Kimi buruk sever, kimi yumuşak. Eğer daha çok buruk severseniz çaydanlığın üstüne en başta çayı koyup, altındaki su kaynayana kadar üstünde kalsın. Bir de şu nokta çok önemli; çayı demlemeden önce su fokur fokur kaynadıktan sonra altını kapatıp 1 dakika suyu dinlendir. Eğer dinlendirmeden kaynar suyla demlerseniz çayınız haşlama olur, tadı kokusu hoş olmaz. Sonra hangi şekilde demleyeceksen o şekilde demle. Bir de soğuk suya demleme yöntemi var ama baya zaman aldığı için ben tercih etmiyorum.

Uzun lafın kısası, bu tamamen sizin zevkinize ve damak tadınıza kalmış. Farklı şekillerde demleyerek en çok hangisi hoşunuza gittiyse o şekil demleyin.
 
Çayı demledıkten sonra sakın yenıden su doldurma ve en az 30-40 dk oturmasına dıkkat et kolay gelsın, yanlıslık olmasın diye bastan dıyorum ayrıntılı suyu kaynasın diye hem demleyecegın hem sonra ıcınde kalacak sekılde ayarla en basta koyacagın suyu sonra karıstırınca ne hıkmetse cayın tadı cok guzel olacakken bıranda cok kotu oluverıyor deneyımlemıs bırı olarak yazıyorum.
 
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. Bugün demlediğim çayın Rengini, tadını, ve demini beğendi ustam. Sağ olun var olun👍
 

Yeni konular

Geri
Yukarı