Çekirdek ısısı sorunu

• Konuyu başlatan BLU
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 9
  • Görüntüleme 3.572

BLU

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar dün işlemcime AIDA64 üzerinden stress test yaptım CPU 77'yı geçmiyor fakat çekirdek ısıları sürekli değişiyor mesela core2 bir anda 90 dereceye çıkıp 60 dereceye düşüyor bir de core2 diğer çekirdeklerden 10 derece daha sıcak çalışıyor. İlk önce soğutucunun bacaklarını kontrol ettim hepsi aynı sıkılıkta.
Sizce bu durum normal mi? Bazı overclock yapan tanıdıklarıma sordum önemli olanın işlemci sıcaklığı olduğunu söylediler.

İşlemcini, anakartını ve soğutucunu belirt.

İşlemcini, anakartını ve soğutucunu belirt.
  • İ7 6700K (4.5 GHz) çekirdek voltajı (1.408)
  • Asus Z170I
  • Silverstone Tundra TD03 Lite

İşlemciye overclock yapmasam bile çekirdek ısıları CPU ısısının üstünde çalışıyor ama bir anda düşüp yeniden yükseliyor fakat işlemci frekansı hiç düşmüyor.

stabilitytest.png

İşlemciye overclock yapmasam bile çekirdek ısıları CPU ısısının üstünde çalışıyor ama bir anda düşüp yeniden yükseliyor fakat frekans işlemci frekansı hiç düşmüyor.
Skylake serisinde voltaj kontrolü yapılamıyor. Yapılsa da işlemci kendisi müdahale ediyor. Isınma sorunu da bu yüzden var, ani voltaj yükselmesinden kaynaklanıyor. Çözümü yok ama indirgeyebiliyoruz.
Öncelikle yapman gereken voltaj ayarını defaulta alman. O zaten kendisi ayarlayacak.
Ayrıca güç seçeneklerinden Dengeli modu kullan. Yüksek Performansı kullanırsan, işlemci sürekli tavan frekansta çalışır.
Yine tavan frekansta çalışıyorsa BIOS'tan SpeedStep'i aç.

Gelelim soğutucuya. Radyatör fanlarının radyatöre üflediğinden emin ol. Ses sorunun yoksa pompa ve fanların devirlerini biraz daha yükselt.
Kaliteli bir termal macun alıp ince bir tabaka şeklinde sür.
Bu adımlardan sonra gözle görülür fark olacaktır.

Skylake serisinde voltaj kontrolü yapılamıyor. Yapılsa da işlemci kendisi müdahale ediyor. Isınma sorunu da bu yüzden var, ani voltaj yükselmesinden kaynaklanıyor. Çözümü yok ama indirgeyebiliyoruz.
Öncelikle yapman gereken voltaj ayarını defaulta alman. O zaten kendisi ayarlayacak.
Ayrıca güç seçeneklerinden Dengeli modu kullan. Yüksek Performansı kullanırsan, işlemci sürekli tavan frekansta çalışır.
Yine tavan frekansta çalışıyorsa BIOS'tan SpeedStep'i aç.

Gelelim soğutucuya. Radyatör fanlarının radyatöre üflediğinden emin ol. Ses sorunun yoksa pompa ve fanların devirlerini biraz daha yükselt.
Kaliteli bir termal macun alıp ince bir tabaka şeklinde sür.
Bu adımlardan sonra gözle görülür fark olacaktır.

Radyatörde iki adet fan var ve son devirde dönüyor. Termal macun olarak Noctua NT-H1 kullandım. Zaten Voltage ayarını BIOS'ta otomatiğe almıştım 1.420'den 1.408'e düşürmüştü ama yine aynı sonuç fakat anlamadığım ısı düşüyor ama frekans düşmüyor. CPU sıcaklığı stress testinde 75-80 derece arası, 80'e çok nadir çıkıyor hemen 77 dereceye iniyor. Overclock yapmasam bile çekirdek sıcaklıkları sürekli tavana vurup iniyor ama frekans düşmüyor. Bir de 4 tane yazılım ile sıcaklıkları kontrol ettim (AIDA 64, Speed Fan, HW monitör, AfterBurner) hepsi farklı değerler gösteriyor, sizce yanlış bir ölçüm olabilir mi?

HWMonitor ve AIDA64 en güvenilirleri.
Güç Seçenekleri'ne baktın mı? Ayrıca SpeedStep'i açtın mı?
Ayrıca BIOS'ta CPU OC kısmını fotoğraf çekip yükleyebilir misin?

HWMonitor ve AIDA64 en güvenilirleri.
Güç Seçenekleri'ne baktın mı? Ayrıca SpeedStep'i açtın mı?
Ayrıca BIOS'ta CPU OC kısmını fotoğraf çekip yükleyebilir misin?
SpeedStep Auto'dan enable da getirdim
Maalesef fotoğrafları yükleyemiyorum hata alıyorum. Sync All core kısmında 45 yapıp uyguladım ve core voltage ayarını autoya aldım.

AIDA'da da çekirdeğin 800 MHz'e düştüğü görülüyor. Eğer test sırasında düşük frekansa geçmesini bekliyorsan geçmez. Ancak yüksek sıcaklıklara çıktığında frekans düşürür. Bu da senin sisteminde olmuş.
Soğutucu için önerilerimi kontrol et ve termal macunu yenile tekrar. Çok ince bir tabaka kalsın.
Kasanın iç akımını da iyileştir. Soba, kalorifer gibi ısıtıcılardan uzak tut kasayı.
Devam ederse frekansı düşür.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı