Çekirdek Sayısının FPS Üzerindeki Etkisi

Makaleler
3
Uzun zamandır takip ettiğim ve çalışmalarını beğendiğim bir Youtube kanalında iki video dikkatimi çekti. Bir videoya göre çekirdek sayısı arttıkça alınan FPS sayılarıda ciddi arttığı gözüküyordu. Oysaki genel kanıda işlemcinin FPS üzerinde çok fazla etkili olmadığından yana. Lakin bu video ile ciddi FPS farkının olduğunu görüyoruz. Lakin diğer videoda 6, 8, 12 çekirdekli işlemciler kıyaslanmış ama aradaki fark önemsenmeyecek kadar az gelmiş. Buradaki çelişkinin sebebi nedir?
1. Video, çekirdek sayısı arttıkça FPS artar:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

2. Video, çekirdek sayısının artışı FPS'yi çok fazla etkilemez:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bu durum ekran kartının gücüne göre değişir fakat anladığım kadarıyla 3900X'in bazı çekirdeklerini kapatarak test etmişler. Çok mantıksız bir test. İlk video için yorum yapıyorum.

Bu durum ekran kartının gücüne göre değişir fakat anladığım kadarıyla 3900X'in bazı çekirdeklerini kapatarak test etmişler. Çok mantıksız bir test. İlk video için yorum yapıyorum.

Nasıl oluyor hocam o? Neden böyle bir şey yapsınlar ki?

Mesele aslında çekirdek sayısı veya önbellek veya GHz felan değil. İşlemci çıkar, kartı takarız, oyunun testini yapar sonuca bakarız. Bugün 4C4T olan 9350KF işlemcisinin tek çekirdek gücü 5GHz overclock ile güle oynaya 3900X'ten yüksek. İstediğiniz yere ve teste bakabilirsiniz. Ama gelin oyun açalım? Veya oyun açıkken herhangi bir arka programda bir şey veya birkaç şey olsun o zaman görelim. Ki bu dediğim örnek elbette saçma sadece veri vermek için söyledim.

Buyrun;

Şimdi ben olsam 2600X alırım 9350KF yerine, sebebi;
Burada yapılan test, ekstrem koşullarda çok güçlü bir ekran kartı ile işlemcinin sınırlarını zorlama testi. Bu seviye bir işlemci alan en fazla 2060 felan kullanır mantıken. 2060 ile aynı FPS'i alırlar ama 4C4T mi alırsınız yoksa 6C12T mi alırsınız? (2600X daha ucuz hemde -_-)

Ekleme: Demem o ki; 4C4T bir işlemci ile oyun oynarken ne kadar güçlü olursa olsun arkada birkaç şeyiniz açık ise hem oyununuza sekte vurur hem de arkada çalışan programlara. Daha ucuz 2600X örneğinde söylediğim gibi, GTX1660Ti kartlı 2600X ve 9350KF işlemcili 2 ayrı sistem düşünelim. Yayın açmayı felan geçtim, arkada Chrome birkaç sekme, Spotify çalıyor, birkaç sıcaklık performans programı vs. açık, steam origin vs açık RAM 10GB'e dayanmış (oyun açık). Şimdi bu senaryoda tek başına bile birçok oyunda 2600X'ten geride kalan 9350KF; nasıl bir pozisyona düşer sizce? :) Bence utanır sıkılır kendini kapatır ve bir köşede sessizce bekler. Her şey fanboyluk ve tek çekirdek performansı değil bunu kanıtları ile görmekteyiz. 3900X'ten yüksek tek çekirdek performansı veren 9350KF işlemcisi 2600X karşısında tir tir titriyor. Ki RTX2080 ile yapılan extrem bir testte sadece oyun versusta bile geçemiyor, yukarıda yazdığım senaryolarda neler yaşanır siz düşünün.

Son düzenleme:
@Firehorse MK II
Şöyle ki hocam, ilk videoda 4 çekirdekle 6 çekirdek arasında neredeyse 30 FPS varan fark var. Ekran kartları aynıdır bunların, 4 çekirdek ile 12 çekirdek arasında yine böyle ciddi bir FPS farkı çıkmış. Testi yaptıkları oyunlarda öyle eski oyunlarda değil hani. Tabiki FPS'yi en büyük etkileyen ekran kartıdır, bunda şüphe yok. Ama testler gösteriyor ki işlemcinin de ciddi bir payı var. Yalnız ikinci videoda ise 6, 8, 12 çekirdekli işlemciler arasında önemsenmeyecek bir fark oluşmuş. Bu kısmı anlamadım doğrusu. Yani çekirdek arttıkça bu kadar FPS artışı oluyor mu olmuyor mu ona net karar veremedim.

@Firehorse MK II @emrah_8 3900X'ten daha iyi tek çekirdek performansı sergileyebilen 4C4T 9350KF işlemcisi, 2600X karşısında duramıyor. Anlatamıyorum.
NOT: BF1 bile 11 thread kullanabiliyor. Eskisi gibi 4C4T işlemciler ile oyun oynama devri geride kalmak üzere. Intel de farkında olduğundan 9.neslini 6C işlemciler ile donattı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı