"çekoslavakyalılaştıramadıklarımız" kelimesi

Normalde kullanılıyor oluşu doğru olduğu anlamına gelmez. Galat-ı Meşhur diye bir şey var. Doğru zannedilen yanlışlar demek. Kimse sorsan Çaydanlık der mesela, yanlış birşey söylediğini düşünmez. Farsça -dan ekinin üzerine, Türkçe-lık eki gelmiş. -dan ekinin anlamı da -lık. Çaylıklık demiş oluyoruz.
Kitap okunur, söylenmez. Şiir okunur, söylenmez. Paragraf okunur, söylenmez. Ezberden anlatılır. Ezberden okunur. Söylenmez. Böyle bir hece görmedim değil, böyle bir hece bilmiyorum denir. Çünkü illa yazıda denk gelmeyiz hecelerle, işitiriz de aynı zamanda.
Ha bunları bilmiyor muyuz. Ne gam ne keder. Dert bile değil. Ama başkasına da ahkam kesmeye gerek yok.

"Görmek" kelimesinin asıl anlamını alıyorsan "okumak" kelimesini de o şekilde al. Okumanın asıl anlamında bakmak, görmek gerekiyor. Kullanıldığı birkaç yer olsa da istisnalar kaideyi bozmuyor. Heceyi görmedim demek sadece yazıldığını görmemek olmuyor. "Kullanıldığını görmedim" de diyebilirsin ve bu yanlış olmuyor.

Bir ara noktalama işaretlerini de araştır, yanlış kullanıyorsun. Daha ayrı yazılması gereken kelimeyi ayırmıyorsun. Ha bunları bilmiyor muyuz? Ne gam ne keder. Dert bile değil ama başkasına da ahkam kesmeye gerek yok.

"çekoslavakyalılaştıramadıklarımız" kelimesini heceleyebiliyor musunuz? 60 Seconds oynarken gördüm, ben ilk başta heceleyemedim fakat bir daha denediğimde heceleyebildim.

Eki Görüntüle 485312
14 heceden oluşuyor istersen yazayım.
14 hece doğru ancak hecelemeniz yanlış. Çe-kos-la-vak-ya-lı-laş-tı-ra-ma-dık-la-rı-mız olmalıydı. Siz hiç hayatınızda "sla" diye bir hece gördünüz mü?
Bu doğru olan işte :)

Dünyanın en uzun kelimesi "muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine"

dir bu arada. Bu kelime hayatımda gördüğüm en uzun kelime. O yüzden de ezberledim hatta.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı