Çerez nedir, zararlı mı?

*!!NIGHT!!*

Kilopat
Daha fazla  
Ben Redbull'un kendi sitesine girdim ve karşıma bir mesaj çıktı. Bu sitenin çerezleri kullanmasına izin veriyor musunuz? diye. Bende evete bastım fakat ne olduklarını bilmiyorum. Bilgisayarda herhangi bir sorun yapar mı? Performans düşüklüğü veya virüs gibi?

Yapmazlar neredeyse bütün büyük siteler kullanır sadece arada bir göz atma verilerini temizlersen performans daha da artar iyi günler.

Çerezler, kullanıcı bilgileri, kullandığınız tarayıcı, sistem bilgisi vb. verileri öğrenmesi için sizden izin ister, izin verilmemesi durumunda sitenin bazı bölümleri düzgün çalışmayabilir. Güvenilir sitelerde sorun olmaz ancak HTTP ile başlayan HTTPS olmayan sitelere risk olabilir redbull gibi sitelerde sorun olmaz veya YouTube Twitter gibi.

Internet sitelerinin PC´nizde daha sonra kullanmak üzere storage ettikleri datalara cookie denir. Örneğin Technopat Sosyal´e login oldunuz. PC´nizi kapatıp yarın tekrar Sosyal´e girdiğinizde zaten login olmuş şekilde karşınıza çıkıyorsa işte bu cookie sayesindedir. Yoksa her seferinde tekrar login olmanız gerekirdi.

Eğer yenebilir ve sindirilebilir, gerçek çerezi diyorsan: Faydalıdır ancak fazlası zarar.

Eğer yenemeyen ve sindirilemeyen, sanal çerezi diyorsan: Zararı yok. Temizlerseniz sadece giriş yaptığınız siteler çıkış yapar otomatik olarak, tekrar girmeniz gerekir. Siteler evet hayır çıkarıyorsa karşınıza mümkünse hayır deyin.

Yapmazlar neredeyse bütün büyük siteler kullanır sadece arada bir göz atma verilerini temizlersen performans daha da artar iyi günler.
Büyük siteler değil. Her site kullanır.
Çerez dediğimiz şey aslında tarayıcının veri depolayıp gerekenleri site sunucusuna göndermesi için var. Mesela çerez olmasaydı giriş yaparken beni hatırla olmazdı. Ya da bildirimlere izin ver olmazdı.

Zararlı değillerdir. Çoğu site kullanır. Endişe etmeye gerek yok.

Hocam sizin içinize bir İngiliz kaçmış bu arada.

Senin bir kullanıcı olarak alışkanlıklarını izlemeye yararlar. Sana bir yararları yok. Zararları da yok.
Yararı nasıl yok? Örneğin beni hatırla bir çerez bilgisidir veya sen Technopat'da konu açıyorsun yanlışlıkla tarayıcı kapandı diyelim, konu oluşturdan konu alt başlığını tekrar seçince yazıların yerinde duruyor. Sence bunlar bir yarar değil mi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…