ChatGPT-5 niye geldi?

Gemini Pro kullanıcısıyım, inan bana en iyisi Grok.
Gemini çoğu şeyde atlamalar yapıyor, bir kod veriyorum kodun yarısı olmuyor, bazı önemli yerleri belirtmesem bile siliyor.
Yazım noktalama düzelt diyorum, hata yapmıyor fakat cümlelerin anlamlarını kaybettiriyor.
Bir sohbete uzun süre devam edersen çoğu yapay zeka gibi halüsinasyon görüyor.
Resim oluştur diyorum, kısa sürede oluşturmak için kaliteden kesiyor.
Ama video oluşturmada ve resimdekileri yazıları okumada bayağı iyi.

Evet öyle bir sorunu var, fakat bu ChatGPT'de de oluyor.
Gemini ayarlarında hatırlama diye bir özellik var, ona benimle sadece Türkçe konuş gibi sürekli çalışan bir promt yazabilirsin.
İşte her ikisinde de oluyor. Türkçe yazsam araya tırnak işareti ile İngilizce bir kelime yazsam bana İngilizce cevap veriyor. O yüzden kendi kendime artık düşünüyorum.

Valla hocam bilmiyorum ama ben Gemini hiç güzel bulmadım. Türkçe yazmama rağmen kendisi İngilizce yazıyor. Ayrıca çok anlamsız cümle oluşturuyor. Mesela ben yazılım okudum ve onunla ilgili soru sorsam çok anlamsız kelimeler var. O yüzden ben hiç sevemedim Gemini'yi. Bu benim düşüncem bu arada Gemini'yi sevenler şimdi üstüme çökmesin.
Ne demek hocam, medeni bir şekilde fikir alışverişi yapıyoruz. :)

Ben de detaylı işler dışında kullanmıyorum, gündelik işlerde ChatGPT ve Grok daha akıcı. Düşünce gerektiren konularda ise Gemini gerçekten çok güçlü. Sadece arama tarafı biraz geride. Şu an temel olarak Google Search’e yaslanıyor, bu da 2.5 Flash’ı günlük ve hızlı işlerde görece yetersiz bırakabiliyor. Bu yüzden rutin işler için ChatGPT ve Grok, derin düşünme gerektirenlerde Gemini’ı tercih ediyorum.

İşte her ikisinde de oluyor. Türkçe yazsam araya tırnak işareti ile İngilizce bir kelime yazsam bana İngilizce cevap veriyor. O yüzden kendi kendime artık düşünüyorum.
O kadar da olduğunu düşünmüyorum.
Mesela cmd üzerinden aldığım bit hatayı tek atarsam ingilizce cevap veriyor fakat,
Bu hatanın çözümü ne diye başlarsam Türkçe cevap veriyor.

Ben GPT 5 thinkingden mutluyum açıkçası, Gemini 2.5 Pro ile benzer performans sergilemekle beraber bazi konularda geciyor, Gemini 2.5 Pro'da cok fazla guncel olmayan bilgi verme problemi var, web aramasi yapmama gibi, ama GPT 5 thinkingde bunu gormedim,

Sevmedigim kisimlarda biride GPT 5 thinking modelinin 192K, duz modelin ise 32K olmasi. 32K context window buyuk bir PDF okumasina bile yetmez.

1756214953269.png

Gemini şu an fotograftada gordugunuz gibi eski bilgiler verebiliyor.

Sohbet linki:

Ayni soruyu ChatGPT'ye sordugumda ise:

1756215160810.png

Sohbet linki:

Son düzenleme:
Ben GPT 5 thinkingden mutluyum açıkçası, Gemini 2.5 Pro ile benzer performans sergilemekle beraber bazi konularda geciyor, Gemini 2.5 Pro'da cok fazla guncel olmayan bilgi verme problemi var, web aramasi yapmama gibi, ama GPT 5 thinkingde bunu gormedim,

Sevmedigim kisimlarda biride GPT 5 thinking modelinin 192K, duz modelin ise 32K olmasi. 32K context window buyuk bir PDF okumasina bile yetmez.

Eki Görüntüle 2563047

Gemini şu an fotograftada gordugunuz gibi eski bilgiler verebiliyor.

Sohbet linki:

Gemini eski bilgi veriyor, doğru. Bir dizi hakkında soru sorduğumda "henüz 2. sezonu duyurulmadı" dediği çok oldu ama sezon çoktan bitmişti. "yanılıyorsun araştır" dedikten sonra kendisini düzeltti. Yine de Gemini şu an GPT5'ten daha iyi hissettiriyor benim için.
Ama ben profesyonel amaçla kullanmıyorum bu yapay zekaları, günlük hayatta basit sorular sormak için falan kullanıyorum. Yani günlük sıradan kullanıcıyım. Bu kullanıcı profilinde olarak GPT-5'ten memnun değilim. Yoksa profesyonel kullanan insanların GPT-5 daha iyi demeleri garip değil, kullanım amacı ve şekli farklı.

Gemini eski bilgi veriyor, doğru. Bir dizi hakkında soru sorduğumda "henüz 2. sezonu duyurulmadı" dediği çok oldu ama sezon çoktan bitmişti. "yanılıyorsun araştır" dedikten sonra kendisini düzeltti. Yine de Gemini şu an GPT5'ten daha iyi hissettiriyor benim için.
Ama ben profesyonel amaçla kullanmıyorum bu yapay zekaları, günlük hayatta basit sorular sormak için falan kullanıyorum. Yani günlük sıradan kullanıcıyım. Bu kullanıcı profilinde olarak GPT-5'ten memnun değilim. Yoksa profesyonel kullanan insanların GPT-5 daha iyi demeleri garip değil, kullanım amacı ve şekli farklı.
Bildiğim bir soruyu soracaksam ve onun hatasını ben düzelteceksem bana ne?

Bildiğim bir soruyu soracaksam ve onun hatasını ben düzelteceksem bana ne?

İşte bu yüzden ikisini de kullanmak mantıklı oluyor günlük kullanımda. Bilimsel bir bilgi soracaksam veya matematiksel bir şey soracaksam Gemini, bir dizi hakkında veya bir oyun hakkında soru soracaksam GPT tercih ediyorum. Eskiden sadece GPT kullanırdım ve yeterliydi demek istediğim bu.

GPT-5'i ben de beğenemedim açıkçası. Free planda hem limit daha az, hem daha uzun sürüyor yenilenmesi, hem de 4o'dan daha kötü, daha az samimi. GPT-3.5'e benzettim ben GPT-5 Mini'yi ayrıca. İki model de (GPT-5 ve GPT-5 Mini) en basit şeyleri anlamıyor. Benim deneyimim bu şekilde.

ChatGPT-4o daha iyiydi sanki. ChatGPT-5 geldi tekrardan eski sürümleri geri getirirler mi?
Zaten var, bende görünüyorlar. Ücretsiz sürümde görünmüyorlardır belki, bilmiyorum.

Screenshot_30.png

GPT-5 Auto modunda bende sorun çıkarmıyor, çoğu zaman birkaç saniye içinde cevap veriyor ama araştırılacak bir şey varsa ona göre modeli değiştiriyor. Ben özellikle Thinking modelini kullanıyorum ancak çoğu zaman işle ilgili kullandığımdan cevap süresinin birkaç dakikayı aşması (özellikle mevzuatları internetten bulup okurken ya da ek bir kontrolcü olarak sayfalar dolusu hesapları inceletirken) benim için sorun olmuyor.

Gemini en iyisi bence de şu sıra bir sıkıntısı var sanırım. Mesajlar düşünme sürecine girmeden hızlı hızlı geliyor. Hızlı yanıt almak güzel ancak alakasız cevaplar vermeye başladı. Pro versiyonu kullanıyorum.

Gemini'ı da ücretli olarak kullanıyorum, ChatGPT özellikle yorum gereken ya da komut bağlamlarını anlama ve sohbet geçmişine uygun tutarlılığı sağlamak konusunda bariz daha iyi. Özellikle tahmin yürütülmesi ya da detayları yakalaması gereken talimatlarda ChatGPT'nin Thinking modeli ortalamada 3 komutun 2 tanesinde Gemini'dan iyi sonuç veriyor ama cevap süresi biraz uzun olabiliyor. Yüzlerce satırlık muhasebe ya da proje & üretim hesaplamalarını yükleyip kontrol ettirmek istediğinizdeyse Gemini çoğu zaman kullanıcıya güvenip rastgele yapıyor, ChatGPT bu konuda bariz daha iyi. Onlarca defa Gemini'ın doğru dediği kontrollerde ChatGPT benim de gözümden kaçan hataları yakalamamı sağladı. Görsel üretme kısmındaysa arada uçurum fark var, Gemini hâlâ ChatGPT'nin 1 yıl öncesindeki seviyede bu konuda.

Kod yazma gibi konuları bilemem, onlar benim alanım değil. Gemini ile muhatap olmak nedense daha konforlu hissettiriyor, biraz daha insansı (ama biraz fazla yalaka) bir intiba uyandırıyor o bakımdan isabet derecesi çok önemli olmayan ama hızlı cevaplar almak istediğim şeyler olduğunda tercih edebiliyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı