Çift ekran kartı Linux'ta nasıl kullanılır?

Makaleler
1
Yer
Türkiye
@Bayram Tempest @The Shorekeeper

Şimdi benim masaüstü sisteminde APU bir işlemci ve RTX 3060 ekran kartı var. NVIDIA ekran kartı ile ağır değil ama sıkıntı yaşıyorum yine de. AMD GPU'yu oyun ve grafik programlar harici nasıl kullanabilirim? Ayrıca NVIDIA kullansam bile sadece nasıl bir ayar yapmalıyım? Yaşadığım sorunlardan biri KDE ortamında bir pencereyi alıp hızlıca sağ sola sallayınca takılıyor arada hatta bir keresinde sırf bu yüzden komple sistem dondu ve çöktü.

Son düzenleyen: Moderatör:
HDMI/DP kablosunu anakarta bağlarsan sadece iGPU'yu kullanabilirsin.
Ekran kartına bağlarsan sadece RTX 3060'ı kullanabilirsin.
Yani bunu Windows'ta bile yapmak mümkün değil donanımından dolayı. İşletim sistemi donanımın bu açığını kapatamaz.

Monitör kablonuzu NVIDIA ekran kartınıza takın.

Ayrıca /etc/environment dosyanıza şu satırları ekleyip kaydedin:

Bash:
__GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME=nvidia
__NV_PRIME_RENDER_OFFLOAD=1
DRI_PRIME=1
GBM_BACKEND=1

Sonra sisteminizi yeniden başlatın.

Ayrıca hangi dağıtımı kullanıyorsunuz?

Monitör kablonuzu NVIDIA ekran kartınıza takın.

Ayrıca /etc/environment dosyanıza şu satırları ekleyip kaydedin:

Bash:
__GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME=nvidia
__NV_PRIME_RENDER_OFFLOAD=1
DRI_PRIME=1
GBM_BACKEND=1

Sonra sisteminizi yeniden başlatın.

Ayrıca hangi dağıtımı kullanıyorsunuz?
Hocam değişiyorda genel olarak Arch.

Hocam değişiyorda genel olarak Arch.

/etc/default/grub dosyasında GRUB_CMDLINE_LINUX= satırında " " içine şunları ekleyin:

Kod:
nvidia nvidia_drm.modeset=1 nvidia_uvm.modeset=1 fb.dev=1 module.blacklist=nouveau,pcspkr

Sonra şu komutu çalıştırın:

Bash:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

/etc/mkinitcpio.conf dosyası içinde MODULES=() kısmının içine şunları ekleyin:

Kod:
nvidia nvidia_modeset nvidia_drm nvidia_uvm

Bash:
sudo mkinitcpio -P

Hocam bir de ben genelde yapay zekadan yardım alıyorumda. X11 kullanıyorum ama animasyonlar vs akıcı olmuyor. Wayland kullanacağım ama onda da pencere sorunları var. Genel olarak Wayland daha akıcı. Sizde sanırım NVIDIA kullanıyorsunuz. Temiz formattan sonra hep bunları yapıyor musunuz? Şaunda da PopOS denicem, neden bilmiyorum ama debian sistemlere sıcak bakamıyorum bir türlü.

@Dubreuil, evet yapıyorum. NVIDIA GTX 1650 Mobile var bende. Bir sorun yaşamıyorum. Şu an KDE Plasma Wayland kullanıyorum oldukça akıcı bir kullanım sunuyor. Pencere sorunlarından kastettiğiniz nedir?

@Dubreuil, evet yapıyorum. NVIDIA GTX 1650 Mobile var bende. Bir sorun yaşamıyorum. Şu an KDE Plasma Wayland kullanıyorum oldukça akıcı bir kullanım sunuyor. Pencere sorunlarından kastettiğiniz nedir?

Şu an Pop!_OS'ten yazıyorum arkada güncellemeler yükleniyor halen. Acayip derecede akıcı geldi bu.

Hocam kastım mesela pencereyi tutup sallıyınca çok stabil ve akıcı oluyor ama bi kaç saniye başka işe odaklanıp tekrar sallayınca bi anda takılıyor sonra sanki -aaa kullanıcı pencereyi sallıyor stabilite yapmam gerek dermiş gibi stabil oluyor sonrada. Aynı şey çoğu animasyonlarda geçerli.

Şu an Pop!_OS'ten yazıyorum arkada güncellemeler yükleniyor halen. Acayip derecede akıcı geldi bu.

Hocam kastım mesela pencereyi tutup sallıyınca çok stabil ve akıcı oluyor ama birkaç saniye başka işe odaklanıp tekrar sallayınca bir anda takılıyor sonra sanki -AAA kullanıcı pencereyi sallıyor stabilite yapmam gerek dermiş gibi stabil oluyor sonra da. Aynı şey çoğu animasyonlarda geçerli.

NVIDIA sürücülerini doğru kurmamış olabilirsiniz belki.

Archinstall ile gelen dkms sürücüsü utils paketleri lib32 ile birlikte burde Vulkan sürücülerini kuruyorum hep.

Artı hocam sıkıntım şu an Pop!_OS ile çözüldü gibi ama asıl sıkıntı DPI engelini burada aşamadim.

Tamamdır hocam DPI engelini de kendim bir yolunu bulup aştım. Ohh be Linux'u özlemişim yemin ederim şöyle bir şeyleri tek başıma bulmak terapi gibi geliyor. 2 saattir bununla uğraşıyordum :D.

/etc/default/grub dosyasında GRUB_CMDLINE_LINUX= satırında " " içine şunları ekleyin:

Kod:
nvidia nvidia_drm.modeset=1 nvidia_uvm.modeset=1 fb.dev=1 module.blacklist=nouveau,pcspkr

Bash:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

/etc/mkinitcpio.conf dosyası içinde MODULES=() kısmının içine şunları ekleyin:

Kod:
nvidia nvidia_modeset nvidia_drm nvidia_uvm

Bash:
sudo mkinitcpio -P

Hocam şu an Arch'ta dediğiniz ayarları kullanacağım ama aklıma şey takıldı, ben NVIDIA dkms sürücülerini kullanıyorum mkinitcpio da bir sıkıntı olur mu? Dkms kendisi derliyor sürücüyü acaba o ayarı kendisi değiştirme ihtimali var mı? (dkms'in tam olarak neler yaptığını bilmiyorum.) Archinstall ile geldiği için onu bırakıyorum sürücü olarak.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı