Öncelikle eleştirebilmek için bir ürünü almak zorunda değilim. Laptopların farklı olduğunu söylemedim, hatta benzer şekilde eleştirdim.
Avrupa tamir hakları konusunda yasalar getirmeye başlarken buna gülmenizde bana komik geldi. Mesele insanların yüzde kaçının tamir etmeyi bilmesi değil mesele teknik servisin verdiği fiyatı beğenmediğimde alternatif bulabiliyor muyum, bulamıyor muyum? Ya da teknik servis ürünümü onarmayı reddediyorsa yeni cihaz almaktan başka çarem var mı?
Tabi mesele bilgisayar olunca atıp ortalama üst gelir vatandaşı için yenisini almak problem olmuyor herhalde fakat buzdolabı ya da çamaşır makinesi aldığınız firmalar aynı planlı eskitme taktiklerine bu kadar agresif bir şekilde başvursa yine komik bulur musunuz onu görmek isterim. Evimdeki buzdolabı 15 yıldır sağlam çalışıyor mesela. Peki buzdolapları iki yılda bir bozulsa ve teknik servisi ''garantisi dolmuş'' diyerek ilgilenmeyi reddetse nasıl olurdu? Peki aldığım televizyon ya da cep telefonu vidalar yerine yapıştırıcı ile kapatılmış olsa nasıl olur?
Sizin memnun olan arkadaşlarınız olabilir, Apple'ın sağlam çalışan uzun ömürlü ürünleri olabilir. Fakat dökülen cihazları için kendilerine açılan davalar ve aldıkları eleştiriler hakkında koca bir liste yığabilirim buraya.
Kim dedi sana MBP'ler ya da bileşenleri lehimli bilgisayarlar 2 senede bir bozuluyor diye. Kağıt kadar ince laptoba neyin değiştirilebilir donanımını koyacaksın?
Hayır Apple'ı para göz ve müşteri dostu olmamakla eleştirelim de, diğer markalar çok mu farklı sanki? Neyin tamirinden bahsediyoruz, anlamıyorum. Küçücük cihazların koca masaüstü bilgisayarlar gibi kolayca tamir edebilir olmasını istiyorsanız, çok beklemeniz gerekecek.
x86'dan ARM'a geçiş için heyecanlı olabilirsiniz ama bu geçişin öncüsü Apple olacaksa vah halinize.
Yine bilmeden ve anlamadan atıp tutuyorsun. Ne diyeyim ki ben sana... Tablette de Android tarafı geçecekti Apple'ı, ne oldu? Kaç senedir var tabletler, iPad mudaili ve iPad kadar uzun ömürlü bir cihaz çıkartamadılar...
Maden değişilmiyor, Apple da 8'lik bir RAM eklemek için 2 bin lira istemesin.
Başından beri bunu diyorum, okumuyor musunuz acaba?
Tabi madalyonun öteki tarafından bakarsak haklısın. Eğer ARM mimarili SoC'lerde Apple dominansi elde ederse, yandık ki ne yandık.
Hiçbir şey olmaz merak etmeyin. Apple kötü de Intel/AMD melek mi zannediyorsunuz? Ki, ARM yarı açık kaynak gibi bir şey, isteyen her firma kendi işlemci tasarımı ile pazara çıkabiliyor.
Aslında cevabı başka bir soru: "Neden olmasın?". Yalnız şu konuda haklısınız, asıl sorun Apple'ın 8 GB bellek için 1000 TL'nin üstünde bir ücret istemesi yoksa bana da soket ayağına cihazımın az da olsa kalın olması cazip gelmiyor.
Bakın olay bu zaten. Birileri bir tamir edilebilirliktir tutturmuş gidiyor ama koca cihazın sadece SSD'sini değiştirerek uzun ömürlü yapamazsın, bu kadar basit.
Ki neden cihazımı güzel güzel kullanırken içini açmak isteyeyim ki? Benim en başından beri dediğim şey bu, sorun değiştirilebilirlik değil fiyatlar. Bu konuda bir şeyler yapmak lazım.
Sabaha kadar tartışabiliriz ancak bir yere varamayız. Herkes dediklerinde haklı, ancak şu var: Ultrabook sınıfı cihazlara masaüstü bilgisayar gibi muamele gösteremezsiniz.