Cloudflare ve Speedtest arasındaki hız değerleri farklı

KnullXD

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, geçtiğimiz günlerde Cloudflare'in Speedtest'i olduğunu öğrendim ve bunu denemek istedim. Instagram'da falanda zaten o tavsiye ediliyor tüm değerleri anlık olarak görebildiğimiz için.
Fakat şöyle bir şey var ki Cloudflare da aldığım hızlar normal Speedtest sitesinden çok daha fazla görünüyor bunun sebebi nedir? Bunu öğrenmek istiyorum aşağıya görsel bırakıyorum.
Cloudflare:

1700597788837.png

Speedtest:

1700597827841.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, geçtiğimiz günlerde Cloudflare'in Speedtest'i olduğunu öğrendim ve bunu denemek istedim. Instagram'da falanda zaten o tavsiye ediliyor tüm değerleri anlık olarak görebildiğimiz için.
Fakat şöyle bir şey var ki Cloudflare da aldığım hızlar normal Speedtest sitesinden çok daha fazla görünüyor bunun sebebi nedir? Bunu öğrenmek istiyorum aşağıya görsel bırakıyorum.
Cloudflare:

Eki Görüntüle 2025832

Speedtest:

Eki Görüntüle 2025834
Cloudflare Speedtest ve normal Speedtest, farklı sunucular ve yöntemler kullanır. Cloudflare, küresel kenar ağından yararlanır. Bu, en yakın veri merkezini daha doğru bulur. Hız, büyük dosyaları indirerek/yükleyerek ve 90. yüzdelik hızı alarak ölçülür. Öte yandan, normal Speedtest (Ookla), herkesin katkıda bulunabileceği bir platformdur. Yani, Speedtest.net'teki hızınız, belirli sunucuya bağlı olabilir. Bu nedenle, Cloudflare ve normal Speedtest arasındaki hız farkı, farklı sunucuları ve ölçüm yöntemlerini kullanmasından kaynaklanabilir. Her iki hizmet de internet bağlantınızın hızını ölçer, ancak sonuçlar farklı olabilir. Bu, genellikle bir hizmetin diğerine göre daha yüksek veya daha düşük hızlar göstermesine neden olur.

Cloudflare Speedtest ve normal Speedtest, farklı sunucular ve yöntemler kullanır. Cloudflare, küresel kenar ağından yararlanır. Bu, en yakın veri merkezini daha doğru bulur. Hız, büyük dosyaları indirerek/yükleyerek ve 90. yüzdelik hızı alarak ölçülür. Öte yandan, normal Speedtest (Ookla), herkesin katkıda bulunabileceği bir platformdur. Yani, Speedtest.net'teki hızınız, belirli sunucuya bağlı olabilir. Bu nedenle, Cloudflare ve normal Speedtest arasındaki hız farkı, farklı sunucuları ve ölçüm yöntemlerini kullanmasından kaynaklanabilir. Her iki hizmet de internet bağlantınızın hızını ölçer, ancak sonuçlar farklı olabilir. Bu, genellikle bir hizmetin diğerine göre daha yüksek veya daha düşük hızlar göstermesine neden olur?

Peki net olarak hangisini baz almalıyım?

Yani Steam'den vb oyun indirirken Speedtest'de bulunan hıza göre indirme yapıyor bu da kafamı karıştırıyor.

Huawei ONT cihazı kullanıyorsunuz galiba. Cloudflare anlık tepe hızını da sonuca dahil etmiş.
Anlık tepe hızı hatta aniden yüklenince hat kilitlenmesin diye var, normalde hız sonucuna dahil edilmemeli.

Grafiğe baktığınızda tepeden başlayıp 100'e düştüğünü göreceksiniz.
Speedtest'in sonucu daha doğru yani.

Son düzenleme:
Huawei ONT cihazı kullanıyorsunuz galiba. Cloudflare anlık tepe hızını da sonuca dahil etmiş.
Anlık tepe hızı hatta aniden yüklenince hat kilitlenmesin diye var, normalde hız sonucuna dahil edilmemeli.

Grafiğe baktığınızda tepeden başlayıp 100'e düştüğünü göreceksiniz.
Speedtest'in sonucu daha doğru yani.
Aslında Speedtest kullanılarak yapılan ölçümlerde de test başındaki tepe değeri hesaba katılıyor. Bu yüzden iki farklı ONT cihazında da 112 mbps tanımlı olmasına rağmen Nokia kullanıcıları 111.9-112 arası değerler alıyorken Huawei kullanıcıları tepe değeri/tepeden düşüş ivmesine göre 115-130 mbps arası değişken sonuçlar elde edebiliyorlar. Cloudflare ve Speedtest'in ölçüm yöntemi farklı, Cloudflare farklı boyutlarda parça parça ölçümler yapıyor ve onun ortalamasını alıyor. Huawei ONT cihazlarında her download başlangıcı sırasında tepeden inme durumu olduğu için, bu parça parça yapılan ölçümlerin hepsinde hız tepeden düşüyor. Bu yüzden hız bu kadar yüksek çıkmış olabilir. Speedtest'te ise tek parça halinde download testi yapıldığı için bu "tepeden inme" olayı bir defa gerçekleşiyor ve daha "gerçekçi" sonuçlar çıkıyor. Çünkü gerçek kullanım yaparken genelde tek parça halinde indirme yapılıyor. Bunları ek olması için yazdım, karşıt görüş olarak algılamayın.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı