CMD komutları bilgisayara zarar verebilir mi?

viperx

Picopat
CMD komutları ile oynamak güvenli midir? Bilgisayara donanımsal veya yazılımsal zarar verebilir mi?

Bir oyun CMD üzerinden bilgisayardaki rastgele dosyaları siliyor siz düşünün. Bu dosyalar System32 içinden de olabiliyor.

Disk silebilir, sistemi de çökertebilir. Donanımsal olarak zarar vereceğini zannetmiyorum. Yazılımsal olarak verebilir.
Yok, donanımsal olarak zarar verebilirsiniz. Örneğin işlemcinin hız aşırtması güvenliklerini devre dışı bırakıp, hız aşırtması yaptırıp yakmak gibi.

Örnek vermek gerekirse Windows 7 ve sonrası işletim sistemlerinde kaynak dosyaları silemezsiniz. Çünkü kaynak koruması dahil edildi.

CMD ile Windows Update server IP'sini bile değiştirebilirsiniz. CMD üzerinde çalıştırılan komutlar özellikle Admin yetkisi var ise kötü sonuçlara neden olabilir. Bilmediğiniz komutları çalıştırmayın.

Yok, donanımsal olarak zarar verebilirsiniz. Örneğin işlemcinin hız aşırtması güvenliklerini devre dışı bırakıp, hız aşırtması yaptırıp yakmak gibi.
Hız aşırtma olayı desteği olan işlemciye yapılabilir. Gereğinden fazla voltaj verilirse de yanabilir. Açıkçası bunu CMD üzerinden yapmayı bilmiyorum.

BIOS'tan yapılmıyorsa CMD'den hiç yapılmaz BIOS'a göz atın.

Hız aşırtma olayı desteği olan işlemciye yapılabilir. Gereğinden fazla voltaj verilirse de yanabilir. Açıkçası bunu CMD üzerinden yapmayı bilmiyorum.
CMD direkt donanıma müdahale edilmesine izin vermiyor diye biliyorum ben.
Buildroot üzeriden çıktı aldığımız GNU/Linux sistemde ve işlemcide(ATSAMA5D27), hız aşırtma ile ilgili bir şey olmamasına rağmen hacklenip hızı aşırtılmış halde bulduk bir sabah.
Aynı şeyleri Windows tarafında da yapmak mümkün.

Mesela yanlış bir komut yazılırsa ne oluyor? Sistem çöküyor mu? Yoksa hiçbir tepki vermiyor mu? Olasılıklar nedir? Denemeyi düşündüğüm komut yok. Sadece merak ediyorum. Geçen bir uygulamayı açarken karşıma çıktı bende boş cmd ekranında bir yerlere tıkladım, klavyeye hiç dokunmadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…