CMD komutları bilgisayara zarar verebilir mi?

Disk silebilir, sistemi de çökertebilir. Donanımsal olarak zarar vereceğini zannetmiyorum. Yazılımsal olarak verebilir.
Yok, donanımsal olarak zarar verebilirsiniz. Örneğin işlemcinin hız aşırtması güvenliklerini devre dışı bırakıp, hız aşırtması yaptırıp yakmak gibi. :D

Örnek vermek gerekirse Windows 7 ve sonrası işletim sistemlerinde kaynak dosyaları silemezsiniz. Çünkü kaynak koruması dahil edildi.

CMD ile Windows Update server IP'sini bile değiştirebilirsiniz. CMD üzerinde çalıştırılan komutlar özellikle Admin yetkisi var ise kötü sonuçlara neden olabilir. Bilmediğiniz komutları çalıştırmayın.

Yok, donanımsal olarak zarar verebilirsiniz. Örneğin işlemcinin hız aşırtması güvenliklerini devre dışı bırakıp, hız aşırtması yaptırıp yakmak gibi. :D
Hız aşırtma olayı desteği olan işlemciye yapılabilir. Gereğinden fazla voltaj verilirse de yanabilir. Açıkçası bunu CMD üzerinden yapmayı bilmiyorum.

Hız aşırtma olayı desteği olan işlemciye yapılabilir. Gereğinden fazla voltaj verilirse de yanabilir. Açıkçası bunu CMD üzerinden yapmayı bilmiyorum.
CMD direkt donanıma müdahale edilmesine izin vermiyor diye biliyorum ben.
Buildroot üzeriden çıktı aldığımız GNU/Linux sistemde ve işlemcide(ATSAMA5D27), hız aşırtma ile ilgili bir şey olmamasına rağmen hacklenip hızı aşırtılmış halde bulduk bir sabah. :D
Aynı şeyleri Windows tarafında da yapmak mümkün.

Mesela yanlış bir komut yazılırsa ne oluyor? Sistem çöküyor mu? Yoksa hiçbir tepki vermiyor mu? Olasılıklar nedir? Denemeyi düşündüğüm komut yok. Sadece merak ediyorum. Geçen bir uygulamayı açarken karşıma çıktı bende boş cmd ekranında bir yerlere tıkladım, klavyeye hiç dokunmadım.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı