CMD komutları sonrası Microsoft servisleri çalışmıyor

Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,

Dün bilgisayarımda acil depolama alanına ihtiyaç duyduğum için gereksiz dosyaları silmek istedim. ChatGPT’den yardım alarak Temp klasöründeki dosyaları temizlemek için CMD komutları çalıştırdım, ancak sonrasında Microsoft’a ait uygulamaların (Microsoft Store, Xbox, Not Defteri, Fotoğraflar ve Store üzerinden indirilen Spotify gibi) açılmadığını fark ettim (GameBar ve benzeri birkaç tane uygulama daha çalışıyor).

Windows’u “Onar” seçeneğiyle yeniden kurmayı denedim fakat sorun çözülmedi. Daha sonra bazı ek komutlar ve küçük dosya indirmeleriyle Microsoft Store’u yeniden çalıştırabildim, ancak uygulamalar hâlâ onarılamıyor veya yeniden yüklenemiyor. Anladığım kadarıyla çalıştırdığım komutlar sadece geçici dosyaları silmekle kalmayıp, sistem dosyalarına veya UWP altyapısına da zarar vermiş olabilir Aslında dosyaları yine CMD'den check ettiğimde güncel olduklarını söyledi, yani sistem dosyaları yeni kurulumdan sonra okey ama sorun nerede bulamadım.

Sorunun kaynağı ne olabilir ve nasıl bir çözüm önerirsiniz?

Örnek olarak yaptığım bazı işlemler;

Windows Update Cleanup (Genişletilmiş Disk Temizliği):
cleanmgr /sageset:65535 & cleanmgr /sagerun:65535

Update Geçici Klasörlerini Temizleme:
net stop wuauserv
net stop bits
Remove-Item "C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\*" -Recurse -Force
Remove-Item "C:\Windows\SoftwareDistribution\DataStore\*" -Recurse -Force
net start wuauserv

net start bits

WinSxS Klasörünü Daraltma:
Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Delivery Optimization Cache Temizliği:
Remove-Item "C:\Windows\System32\DeliveryOptimization\Cache\*" -Recurse -Force -ErrorAction SilentlyContinue

Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük ihtimalle UWP (Microsoft Store uygulamaları için kullanılan sistem) bozulmuş gibi görünüyor. Sadece Store’u yeniden yüklemek yeterli olmuyor çünkü altyapı dosyaları WinSxS tarafında hasar almış olabilir.
PowerShell’i yönetici olarak açıp şu komutu çalıştırmayı dene:

Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Ardından sistemi yeniden başlat. Çoğu zaman Microsoft uygulamaları bu şekilde tekrar çalışmaya başlıyor. Eğer işe yaramazsa “in-place upgrade” ile Windows’u yerinde onarmak en garanti çözüm olur.

Büyük ihtimalle UWP (Microsoft Store uygulamaları için kullanılan sistem) bozulmuş gibi görünüyor. Sadece Store’u yeniden yüklemek yeterli olmuyor çünkü altyapı dosyaları WinSxS tarafında hasar almış olabilir.
PowerShell’i yönetici olarak açıp şu komutu çalıştırmayı dene:

Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Ardından sistemi yeniden başlat. Çoğu zaman Microsoft uygulamaları bu şekilde tekrar çalışmaya başlıyor. Eğer işe yaramazsa “in-place upgrade” ile Windows’u yerinde onarmak en garanti çözüm olur.
O kod çalışmıyor hocam denemiştim, FullyQualifiedErrorId alıyorum sürekli ayrıca zaten in-place upgrade yaptım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı