Daha fazla
Dostum bende CNC düşünüyorum fakat meslek lisesi çıkışlı olmadığım için benim durumum ne olur bilmiyorum. Arasında bir fark oluyor mu?
Bu soruyu 2 yönlü cevaplayacağım.
1- meslek lisesi, 2 yıllık makine veya makine mühendisliği çıkışlı olmana gerek yok bu mesleği öğrenmen için ama bu işte çalışabilmen için, tehlikeli işler olduğundan makine başında çalışabilir iznin olması için en azından meslek lisesi makine bölümü mezunu olman gerekir. Eğer bunlara sahip değilsen çıraklık okuluna yazılarak CNC işini yapabilirsin. İlk okul terk çıraklar gibi hafta bir okula gitmezsin. Lise mezunu olduğun için ustalık telafi programına yazılırsın yaklaşık 7-8 ay iş yerinde eğitim görmüş gibi bilgi sahibi olursun, sonra bu süreç sonunda sınava girer direkt ustalık belgeni almış olursun. Dolayısıyla yasal olarak tezgah başında çalışman engel teşkil etmez. Yalnız okula yazıldığın için normal sigortan olmaz okul tarafından sağlık sigortası sağlanır.
2- ha eğer meslek lisesi çıkışlı olmadığım için temelim yok bu mesleği bu saatten sonra kapar mıyım diye soruyorsan, emin ol buna bende bir şey diyemem çünkü ben bu saatten sonra yapacak bir şey yok deyip bu işe daldım. Çünkü nerede olsam ne iş yapsam asgari ücret alacağım. Böyle en azından hem asgari ücret alıyorum hem de meslek öğreniyorum. Zor da olsa öğreniyorum.
Fark olur mu demişsin. Bence meslek lisesi çıkışlı olunca veya bu işlere 14-15 yaşında çıraklıktan girince şöyle bir fark oluyor. Bu işe girdiğin zaman sorgu sual kalmıyor. Ne iş verseler yapıyorsun. İtirazın olmuyor ve zamanla çalıştıkça alışıyorsun, sonra bir bakmışsın işi öğrenmesin. Ondan sonra ömür boyu aynı işi yapıyorsun ama bu senin için sorun olmuyor çünkü işi öğrendiğin ustalarında bunu yapmışlar ve bu bilinçaltına yerleşiyor. Bu durumun dışında bence öğrenmene engel olacak bir şey yok. Sorgusuz, sualsiz, şikayetsiz işini seviyormuşçasına bu işi geçte olsa öğrenmeye başlayınca cidden öğrenebiliyorsun.