@Wilson Fisk hocam merhaba, bir şeyler sormak istiyorum.
Ben 11. sınıf meslek lisesi makine öğrencisiyim. Az çok torna program yazmayı, SolidWorks'u, AutoCAD'i öğrendim. Fakat sanayi ortamını, makineleri seven biri değilim. Sadece masabaşı oturup program yazmayı ve SolidWorks'tan parça çizmeyi seviyorum. Seneye YKS sınavım var ve kafamda 3 tane yol var.
1- diplomamı aldıktan sonra hocalarımın yönlendikleri fabrikalarda direkt çalışmaya başlamak.
2- kalan 1.5 yıl YKS sınavına çalışıp 4 yıllık makine mühendisliği kazanabilirim. Fakat sayısalımın iyi olduğu söylenemez, makine mühendisliği öğrencilerinin hepsi "matematik-fiziğin aşırı iyideğilse senin için işkence olur" diyor.
3- makinelerin pisliğini sevmediğim için farklı bir meslek baktım. YBS diye bir bölüm buldum. İzmir'de yaşıyorum ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde YBS kazanabileceğimi düşünüyorum. Okuyanlar "yabancı dil öğrenip kendine bir şeyler katarsan iş bulursun" diyorlar.
Bu arada bölüm dersleri üniversiteden üniversiteye %40 işletme %60 yazılım veya %60 işletme %40yazılım olarak değişiyor.
Sanayi ortamında bulunmuş ve CNC makineleri ile haşir neşir olmuş olan size sormak isterim,
Merhaba hocam, bu konu benim için oldukça derinleşti ve meslek içerisinde bazı şeyler daha iyi oturdu kafamda, bu şeyler kimi noktada iyi kimi noktada pek de değil. Öncelikle kendi deneyimlerimden bahsedeyim.
Bu mesleğe şubat 2023'te başladım. Bu ay ile 1 sene olacak. Şu an kendim için idare eder konumdayım. Vasıfsız iken asgari ücret alıyordum şu an 20k maaş alıyorum. Çok iyi bir rakam değil ama potansiyelimin bu olduğunu düşünüyorum çünkü vasıfsızdım nereye gitsem asgari ücret alacaktım. CNC işi veya torna alanı aslında güzel bölüm, kendi kendine yetebilecek bir meslek. Benim çalıştığım yer 15 kişinin çalıştığı küçük bir fabrika, bu fabrikanın maaş ortalaması benim nazarımda iyi değil. 2008'de çıraklıktan başlayan şu an 30 küsur yaşlarında olan biri 29k maaş alıyor. En yüksek maaş alan kişi 44K maaş alıyor. Bu kişi de CNC freze işinde ciddi anlamda ustalaşmış birisi aynı zamanda, yazıhane işlerine de bu koşturuyor ön muhasebe işini yapıyor, elemanların maaşlarını bu yatırıyor oldukça tempolu çalışıyor. Bana göre kendi işinin dışında işlerde yapıyor. Bu halde 44K alıyor, bundan sonra ki kişi 30k, 29k alıyor. Daha büyük fabrikalarda daha fazla maaş verildiği söyleniyor ama piyasayı tam anlamıyla bilmiyorum şimdi yavaştan piyasayı da araştırmaya başlıyorum. Eğer bu işi ustalık olarak yapacaksan sana tavsiyem kesinlikle kendi işini kurabilecek şekilde öğren. Ha eğer kendi işimi kuramam ben maaş ada mıyım aylıkçı çalışırım diyorsan kendini çizim, tezgah üzerinde programlama gibi detaylı şekilde iyi bir usta olarak yetiştir ve iyi fabrika da ustabaşı olabilecek düzeyde ol. Aksi takdirde, çoğu yerde hak ettiğini vermiyorlar. Benim fark ettiğim bu. Çok güzel bir meslek lakin çalışanlar değerini görmüyor. Ben kendimi eğer yapabilirsem makine işinde ustalaşıp ve dil öğrenebilirsem yurt dışına gidecek şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Yurt dışına gidemezsem, yurt içinde kendimi işimi kurmaya çalışacağım.
Sana gelecek olursak, aslında nelerden hoşlanmadığını biliyorsun. Eğer masa başı çalışmayı istiyorsan büyük firmalarda çizimci olabilirsin. Büyük firmalar artık seri üretim aşamasında oldukları için. Sıfırdan meslek öğrenmek için bu yerlere giden sadece sök tak işini öğreniyor, bu da aslında boş bir durum. Çünkü işlerin hızlı yürümesi için çizim işini yapan ayrı elemanları, belki tezgah ayarlarını yapan saha içinde başka elemanları oluyor. Sende hazır tezgah söküp takıyorsun. Belki işlenecek parçanın ayna/aparat ayarlarını yapıyorsun, bu da çok üst düzey değil. Sadece çizimci olanların maaş skalasını bilmiyorum bunun için vakit ayırıp bir fabrikaya gidersen oradan çalışanlara danışabilirsin, eğer insan evladıysa sana güzel bilgi verebilirler.
Ama sana tavsiyem. Daha yolun başındasın ve vaktin varken gidip şimdilik günde 8/10 saat çalışıp CNC işini öğreneceğine, aynı sorumluluğu alıp ilk etapta eksiğin fizik ve matematikse bunun üzerinde durup mühendisliği kazanman olur. Tek yapman gereken kafanda bitirmek olur. Farz et, bir işe girdin ve patron sana otur akşama kadar fizik matematik çalış diyor, sen patrona bağlı bir işçi olduğun için çalışmak zorundasın. Çalıştıkça gelişirsin, öğrenirsin. En azından bu zamanında bunu denemiş olursun, eğer bu yolu denemez de CNC mi öğrensem dersen ve sanayi ortamını sevmediğin için ileride bu yola girdiğine pişman olursan geriye bakıp keşke o zamanlar biraz daha fizik matematik çalışsaydım demezsin.
Şöyle de bir şey var. Bu dersleri çalışmaya başladığında günde en azından 1 saatini Solid programına ayırarak bir yandan bunu da öğrenebilirsin. Çok yönlü olmaya çalış. Kendini sadece ders çalışmaya adama ya da sadece iş yapmaya adama. Birini tam anlamıyla yapıyorsan araya bir diğerini de sıkıştır. Zaman geçtikçe bir alanda uzmanlaşırken, diğer alanda da yeterli bilgi sahibi olursun.
Mesela ben şu an CNC işi öğreniyorum. Vaktim yok yaşım gereği para kazanmam lazım ve çalışmak zorundayım, meslek öğreniyorum bunun yanına makine sanayinde iyi olan ülkeler için dil öğrenmeyi de ekleyeceğim. En azından bu işte 5 senemi harcasam, 5 senenin sonunda dilde öğrenmiş olacağım ve kendime alternatif oluşturmuş olacağım.
Yazı çok oldu ve yazmaya alışık olmadığım için kafamdakilerini tam ifade edememiş olabilirim kusuruma bakma. Yazdıklarımdan anlamadığın yerler olursa orayı işaretle açıklamaya çalışayım veya cevap vermediğim sorun varsa da tekrar sorabilirsin.