CNC torna operatörlüğü nasıl bir meslek?

@Qrhan ayd gibi seri üretim yapan ve böylesine büyük bir yerde işi öğrenemezsin. Çünkü buralar oldukça büyük olduğu için parça işleme için gerekli programları, tezgah için gerekli ayarları yapabilecek ustaları var. Sana çoğunlukla malzeme sök-tak işi kalıyor. Onların ihtiyacını giderecek kadar iş öğrenebilirsin. Fazlasını yapacak kalifiyeli elemanları olur. Ha öğrenirsen de zor olur oldukça zor olur. Sen yine de Ayd'ye girebilirsen girip işi oradayken biraz gör eğer dediğim konuya gelecek olursa daha sonra daha küçük işletmelere girersin.
@Wilson Fisk teşekkürler ılgından gidip gelicem burada arabalar her firmaya gitmiyor maalesef pek opsiyonu yok kısacası dediğini dikkate alıp başka küçük yer bulup orada öğrenmeye çalışcam.

@dogan_orun @Wilson Fisk size sormak istiyorum. Ben 29 yaşımda düz lise mezunuyum. CNC işi yapmak istiyorum ama hangi üniversite bölümü okumam gerekli ( mümkünse 2 yıllık) bilmiyorum. Üniversite okumadan bu meslek öğrenilebilir mi? Okul okusam en erken 32 yaşında mezun olacağım. Yaşım çok mu geç işe başlamak için?

Her CNC işi yapan yer Bakır, Alüminyum vs. işlemiyor. Bazi firmalar döküm, demir vs. çalışıyor ve döküm görebileceğin en pis malzemedir.
Bence yine de tutulması gereken bir meslek hatta bugün gördüğüm manzarayı düşününce ilerde bu mesleklerin çoğunluğunu suriyelilerin oluşturacağnı düşünüyorum.

CNC işi bilgisayar işi. Torna freze de böyle bir durum yok. Ayrı değil hepsi beraberdir. O makinenın operatörü kişiler çalışır. Aslında hep beraberdir. CNC sistemi torna ve frezenin günümüz teknolojisi bilgisayarlı versiyonudur. CNC makineları çok pahalı kur üzerinden satılır. Paran varsa açabilirsin. Piyasayı öğrendikten sonra yürür gidersin. CNC operatörü olarak kalmayıp demem şu. Solid works eğitim sertifikası. Solid cam eğitim sertifikaları. İyi bir CNC operatörü hem çizim yapıp hem de çizdiği programı yükleyen kişilerdir. Kendime yetecek kadar Solid works ve Solid cam biliyorum. Sürekli başında durup uğraşırsan ve kendini verirsen zor bir iş değil.

Hocam bir şey sormak da 2 yıllık üniversite okuyup mu bu sektöre atılıyım yoksa sadece kısa süreli eğitim görüp CNC veya torna sertifikası alıp mı sektöre başlayayım, yardımcı olursanız çok sevinirim.

@Wilson Fisk Hocam merhaba, bir şeyler sormak istiyorum.

Ben 11. sınıf meslek lisesi makine öğrencisiyim. Az çok torna program yazmayı, solidworks'u, AutoCAD'i öğrendim. Fakat sanayi ortamını, makineleri seven biri değilim. Sadece masabaşı oturup program yazmayı ve Solidworks'tan parça çizmeyi seviyorum. Seneye YKS sınavım var ve kafamda 3 tane yol var.

1- Diplomamı aldıktan sonra hocalarımın yönlendikleri fabrikalarda direkt çalışmaya başlamak.

2- Kalan 1.5 yıl YKS sınavına çalışıp 4 yıllık makine mühendisliği kazanabilirim. Fakat sayısalımın iyi olduğu söylenemez, makine mühendisliği öğrencilerinin hepsi "matematik-fiziğin aşırı iyideğilse senin için işkence olur" diyor.

3- Makinelerin pisliğini sevmediğim için farklı bir meslek baktım. YBS diye bir bölüm buldum. İzmir'de yaşıyorum ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde YBS kazanabileceğimi düşünüyorum. Okuyanlar "yabancı dil öğrenip kendine bir şeyler katarsan iş bulursun" diyorlar.
Bu arada bölüm dersleri üniden üniye %40 işletme %60 yazılım veya %60 işletme %40yazılım olarak değişiyor.

Sanayi ortamında bulunmuş ve CNC makineleri ile haşir neşir olmuş olan size sormak isterim,

@Wilson Fisk hocam merhaba, bir şeyler sormak istiyorum.

Ben 11. sınıf meslek lisesi makine öğrencisiyim. Az çok torna program yazmayı, SolidWorks'u, AutoCAD'i öğrendim. Fakat sanayi ortamını, makineleri seven biri değilim. Sadece masabaşı oturup program yazmayı ve SolidWorks'tan parça çizmeyi seviyorum. Seneye YKS sınavım var ve kafamda 3 tane yol var.

1- diplomamı aldıktan sonra hocalarımın yönlendikleri fabrikalarda direkt çalışmaya başlamak.

2- kalan 1.5 yıl YKS sınavına çalışıp 4 yıllık makine mühendisliği kazanabilirim. Fakat sayısalımın iyi olduğu söylenemez, makine mühendisliği öğrencilerinin hepsi "matematik-fiziğin aşırı iyideğilse senin için işkence olur" diyor.

3- makinelerin pisliğini sevmediğim için farklı bir meslek baktım. YBS diye bir bölüm buldum. İzmir'de yaşıyorum ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde YBS kazanabileceğimi düşünüyorum. Okuyanlar "yabancı dil öğrenip kendine bir şeyler katarsan iş bulursun" diyorlar.
Bu arada bölüm dersleri üniversiteden üniversiteye %40 işletme %60 yazılım veya %60 işletme %40yazılım olarak değişiyor.

Sanayi ortamında bulunmuş ve CNC makineleri ile haşir neşir olmuş olan size sormak isterim,

Merhaba hocam, bu konu benim için oldukça derinleşti ve meslek içerisinde bazı şeyler daha iyi oturdu kafamda, bu şeyler kimi noktada iyi kimi noktada pek de değil. Öncelikle kendi deneyimlerimden bahsedeyim.

Bu mesleğe şubat 2023'te başladım. Bu ay ile 1 sene olacak. Şu an kendim için idare eder konumdayım. Vasıfsız iken asgari ücret alıyordum şu an 20k maaş alıyorum. Çok iyi bir rakam değil ama potansiyelimin bu olduğunu düşünüyorum çünkü vasıfsızdım nereye gitsem asgari ücret alacaktım. CNC işi veya torna alanı aslında güzel bölüm, kendi kendine yetebilecek bir meslek. Benim çalıştığım yer 15 kişinin çalıştığı küçük bir fabrika, bu fabrikanın maaş ortalaması benim nazarımda iyi değil. 2008'de çıraklıktan başlayan şu an 30 küsur yaşlarında olan biri 29k maaş alıyor. En yüksek maaş alan kişi 44K maaş alıyor. Bu kişi de CNC freze işinde ciddi anlamda ustalaşmış birisi aynı zamanda, yazıhane işlerine de bu koşturuyor ön muhasebe işini yapıyor, elemanların maaşlarını bu yatırıyor oldukça tempolu çalışıyor. Bana göre kendi işinin dışında işlerde yapıyor. Bu halde 44K alıyor, bundan sonra ki kişi 30k, 29k alıyor. Daha büyük fabrikalarda daha fazla maaş verildiği söyleniyor ama piyasayı tam anlamıyla bilmiyorum şimdi yavaştan piyasayı da araştırmaya başlıyorum. Eğer bu işi ustalık olarak yapacaksan sana tavsiyem kesinlikle kendi işini kurabilecek şekilde öğren. Ha eğer kendi işimi kuramam ben maaş ada mıyım aylıkçı çalışırım diyorsan kendini çizim, tezgah üzerinde programlama gibi detaylı şekilde iyi bir usta olarak yetiştir ve iyi fabrika da ustabaşı olabilecek düzeyde ol. Aksi takdirde, çoğu yerde hak ettiğini vermiyorlar. Benim fark ettiğim bu. Çok güzel bir meslek lakin çalışanlar değerini görmüyor. Ben kendimi eğer yapabilirsem makine işinde ustalaşıp ve dil öğrenebilirsem yurt dışına gidecek şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Yurt dışına gidemezsem, yurt içinde kendimi işimi kurmaya çalışacağım.

Sana gelecek olursak, aslında nelerden hoşlanmadığını biliyorsun. Eğer masa başı çalışmayı istiyorsan büyük firmalarda çizimci olabilirsin. Büyük firmalar artık seri üretim aşamasında oldukları için. Sıfırdan meslek öğrenmek için bu yerlere giden sadece sök tak işini öğreniyor, bu da aslında boş bir durum. Çünkü işlerin hızlı yürümesi için çizim işini yapan ayrı elemanları, belki tezgah ayarlarını yapan saha içinde başka elemanları oluyor. Sende hazır tezgah söküp takıyorsun. Belki işlenecek parçanın ayna/aparat ayarlarını yapıyorsun, bu da çok üst düzey değil. Sadece çizimci olanların maaş skalasını bilmiyorum bunun için vakit ayırıp bir fabrikaya gidersen oradan çalışanlara danışabilirsin, eğer insan evladıysa sana güzel bilgi verebilirler.

Ama sana tavsiyem. Daha yolun başındasın ve vaktin varken gidip şimdilik günde 8/10 saat çalışıp CNC işini öğreneceğine, aynı sorumluluğu alıp ilk etapta eksiğin fizik ve matematikse bunun üzerinde durup mühendisliği kazanman olur. Tek yapman gereken kafanda bitirmek olur. Farz et, bir işe girdin ve patron sana otur akşama kadar fizik matematik çalış diyor, sen patrona bağlı bir işçi olduğun için çalışmak zorundasın. Çalıştıkça gelişirsin, öğrenirsin. En azından bu zamanında bunu denemiş olursun, eğer bu yolu denemez de CNC mi öğrensem dersen ve sanayi ortamını sevmediğin için ileride bu yola girdiğine pişman olursan geriye bakıp keşke o zamanlar biraz daha fizik matematik çalışsaydım demezsin.

Şöyle de bir şey var. Bu dersleri çalışmaya başladığında günde en azından 1 saatini Solid programına ayırarak bir yandan bunu da öğrenebilirsin. Çok yönlü olmaya çalış. Kendini sadece ders çalışmaya adama ya da sadece iş yapmaya adama. Birini tam anlamıyla yapıyorsan araya bir diğerini de sıkıştır. Zaman geçtikçe bir alanda uzmanlaşırken, diğer alanda da yeterli bilgi sahibi olursun.

Mesela ben şu an CNC işi öğreniyorum. Vaktim yok yaşım gereği para kazanmam lazım ve çalışmak zorundayım, meslek öğreniyorum bunun yanına makine sanayinde iyi olan ülkeler için dil öğrenmeyi de ekleyeceğim. En azından bu işte 5 senemi harcasam, 5 senenin sonunda dilde öğrenmiş olacağım ve kendime alternatif oluşturmuş olacağım.

Yazı çok oldu ve yazmaya alışık olmadığım için kafamdakilerini tam ifade edememiş olabilirim kusuruma bakma. Yazdıklarımdan anlamadığın yerler olursa orayı işaretle açıklamaya çalışayım veya cevap vermediğim sorun varsa da tekrar sorabilirsin.

Merhaba hocam, bu konu benim için oldukça derinleşti ve meslek içerisinde bazı şeyler daha iyi oturdu kafamda, bu şeyler kimi noktada iyi kimi noktada pek de değil. Öncelikle kendi deneyimlerimden bahsedeyim.

Bu mesleğe şubat 2023'te başladım. Bu ay ile 1 sene olacak. Şu an kendim için idare eder konumdayım. Vasıfsız iken asgari ücret alıyordum şu an 20k maaş alıyorum. Çok iyi bir rakam değil ama potansiyelimin bu olduğunu düşünüyorum çünkü vasıfsızdım nereye gitsem asgari ücret alacaktım. CNC işi veya torna alanı aslında güzel bölüm, kendi kendine yetebilecek bir meslek. Benim çalıştığım yer 15 kişinin çalıştığı küçük bir fabrika, bu fabrikanın maaş ortalaması benim nazarımda iyi değil. 2008'de çıraklıktan başlayan şu an 30 küsur yaşlarında olan biri 29k maaş alıyor. En yüksek maaş alan kişi 44K maaş alıyor. Bu kişi de CNC freze işinde ciddi anlamda ustalaşmış birisi aynı zamanda, yazıhane işlerine de bu koşturuyor ön muhasebe işini yapıyor, elemanların maaşlarını bu yatırıyor oldukça tempolu çalışıyor. Bana göre kendi işinin dışında işlerde yapıyor. Bu halde 44K alıyor, bundan sonra ki kişi 30k, 29k alıyor. Daha büyük fabrikalarda daha fazla maaş verildiği söyleniyor ama piyasayı tam anlamıyla bilmiyorum şimdi yavaştan piyasayı da araştırmaya başlıyorum. Eğer bu işi ustalık olarak yapacaksan sana tavsiyem kesinlikle kendi işini kurabilecek şekilde öğren. Ha eğer kendi işimi kuramam ben maaş ada mıyım aylıkçı çalışırım diyorsan kendini çizim, tezgah üzerinde programlama gibi detaylı şekilde iyi bir usta olarak yetiştir ve iyi fabrika da ustabaşı olabilecek düzeyde ol. Aksi takdirde, çoğu yerde hak ettiğini vermiyorlar. Benim fark ettiğim bu. Çok güzel bir meslek lakin çalışanlar değerini görmüyor. Ben kendimi eğer yapabilirsem makine işinde ustalaşıp ve dil öğrenebilirsem yurt dışına gidecek şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Yurt dışına gidemezsem, yurt içinde kendimi işimi kurmaya çalışacağım.

Sana gelecek olursak, aslında nelerden hoşlanmadığını biliyorsun. Eğer masa başı çalışmayı istiyorsan büyük firmalarda çizimci olabilirsin. Büyük firmalar artık seri üretim aşamasında oldukları için. Sıfırdan meslek öğrenmek için bu yerlere giden sadece sök tak işini öğreniyor, bu da aslında boş bir durum. Çünkü işlerin hızlı yürümesi için çizim işini yapan ayrı elemanları, belki tezgah ayarlarını yapan saha içinde başka elemanları oluyor. Sende hazır tezgah söküp takıyorsun. Belki işlenecek parçanın ayna/aparat ayarlarını yapıyorsun, bu da çok üst düzey değil. Sadece çizimci olanların maaş skalasını bilmiyorum bunun için vakit ayırıp bir fabrikaya gidersen oradan çalışanlara danışabilirsin, eğer insan evladıysa sana güzel bilgi verebilirler.

Ama sana tavsiyem. Daha yolun başındasın ve vaktin varken gidip şimdilik günde 8/10 saat çalışıp CNC işini öğreneceğine, aynı sorumluluğu alıp ilk etapta eksiğin fizik ve matematikse bunun üzerinde durup mühendisliği kazanman olur. Tek yapman gereken kafanda bitirmek olur. Farz et, bir işe girdin ve patron sana otur akşama kadar fizik matematik çalış diyor, sen patrona bağlı bir işçi olduğun için çalışmak zorundasın. Çalıştıkça gelişirsin, öğrenirsin. En azından bu zamanında bunu denemiş olursun, eğer bu yolu denemez de CNC mi öğrensem dersen ve sanayi ortamını sevmediğin için ileride bu yola girdiğine pişman olursan geriye bakıp keşke o zamanlar biraz daha fizik matematik çalışsaydım demezsin.

Şöyle de bir şey var. Bu dersleri çalışmaya başladığında günde en azından 1 saatini Solid programına ayırarak bir yandan bunu da öğrenebilirsin. Çok yönlü olmaya çalış. Kendini sadece ders çalışmaya adama ya da sadece iş yapmaya adama. Birini tam anlamıyla yapıyorsan araya bir diğerini de sıkıştır. Zaman geçtikçe bir alanda uzmanlaşırken, diğer alanda da yeterli bilgi sahibi olursun.

Mesela ben şu an CNC işi öğreniyorum. Vaktim yok yaşım gereği para kazanmam lazım ve çalışmak zorundayım, meslek öğreniyorum bunun yanına makine sanayinde iyi olan ülkeler için dil öğrenmeyi de ekleyeceğim. En azından bu işte 5 senemi harcasam, 5 senenin sonunda dilde öğrenmiş olacağım ve kendime alternatif oluşturmuş olacağım.

Yazı çok oldu ve yazmaya alışık olmadığım için kafamdakilerini tam ifade edememiş olabilirim kusuruma bakma. Yazdıklarımdan anlamadığın yerler olursa orayı işaretle açıklamaya çalışayım veya cevap vermediğim sorun varsa da tekrar sorabilirsin.
Hocam ben şans eseri CNC torna operatörü 20 yaşlarında biri ile konuştum ama ayaküstü konuştuğum için çok bilgi alamadım. Bu kişi meslek lisesi mezunu ama CNC program yazma kursu mu ne varmış, mezun olduktan sonra bir de kurslara gitmiş ve program yazmayı iyice öğrenmiş. 35k civarı bir şey aldığını söylemişti. Yani dediğiniz gibi fabrikadan fabrikaya değişiyor sanırım.

Bana gelirsek hocam, çizim için makine mühendisliğini okumam lazım. Çünkü meslek lisesinde sadece CNC torna ve frezee programı yazmanın temelini öğretiyorlar. Bir de haftada 4 ders solidworks görüyoruz o kadar. Yani çizim konusunda o kadar gelişemiyoruz, bunun için üniversite şart. Fakat makine mühendisliğinde CNC programcılığı işlenmiyor. CNC Programlığı diye ekstra 2 yıllık bir bölüm var ve bu bölüm sadece Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde mevcut. Fakat bu üniversite şehir merkezinden uzaklığı ile sosyal hayatın sıfır olduğu bir ilçede.

Dolayısıyla karşıma 3 yol çıkıyor.

1- CNC torna Operatörlüğü. Aktif olarak okuduğum makine CNC bölümünden devam edeceğim ve stajlarımı AYT'ye çalışmak istediğim için yaz tatilinde yapma planımı iptal edip tüm kış staj yapacağım. TYT kolay olduğu ve ek puan verildiği için NEÜ CNC Programlama bölümünü staj yapsam bile kazanırım. Fakat sosyal yaşamdan uzak bi yerde olduğu için bu üniversiteyi okumak ister miyim bilmiyorum.

2- Makine mühendisliği bölümü. Yaz tatiline kadar TYT'yi bitirir, bitirdikten sonra stajımı 40 günde yaparım. 12. sınıfta AYT'ye başlar ve güzel bir şekilde makine mühendisliğini kazanırım. Eğer bu yolu tercih edersem makine mühendisliğinde çizim olarak ilerleyeceğimi düşünüyorum. Çünkü makinelerle uğraşmayı çok sevmiyorum.

3- Makine harici yapabileceğim bölümleri araştırdım ve Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) adında EA bir bölüm buldum. Üniversiteden üniversiteye %60 yazılım - %40 işletme, %60 işletme - %40 yazılım diye değişiyor. Bölümü okumak kolaymış ama iş bulup bulamamak tamamen kişiye kalıyor. Yazılım dersleri seni temel bir seviyeye kadar çıkartıyormuş, evde yazılım videoları izleyerek kendini geliştirmezsen işssiz kalırmışsın. Yabancı dil şartmış, yabancı dil olmadan yine işssiz kalırmışsın. Fakat önü açık bir bölüm olarak gözüküyor. Hem bu bölüm eşit ağırlık olduğu için fizik sıkıntısından kurtulmuş oluyorum.

Bu arada şimdi ben meslek lisesi mezunu olduğum için bir diploma alıyorum ve genellikle fabrikalara bu diploma ile direkt alıyorlar. Ben bu yüzden Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) bölümüne gidip 4 senemi orada ingilizce, yazılım ve işletim öğrenerek harcayıp güzel bi masabaşı iş bulmaya bakabilirim. Eğer bulamazsam meslek lisesi mezunu olduğum için sizin gibi CNC'ye başlayabilirim. Program konusunda temelim olduğu için orada ekstra öğrenir ve maaşım zamanla artar diye düşünüyorum.

Siz bu seçeneklerden hangisini önerirsiniz hocam?

@ErayDq bu yazıda güzel bir noktaya değindin. "makinelerle uğraşmayı çok sevmiyorum." dedin. Eğer makineler üzerinde iş yapmak ama bizzat makinelerle ilgilenmek istemiyorsan, hiç baştan fabrikaya gideyim çalışırken öğreneyim topuna girme. Sevmediğin şeyi biliyorsun, bu kozunu en son kullanırsın. Nerede yapacak bir şeyin kalmaz o zaman paşa paşa gider makinelerin başında durursun. Eğer senin için önemli olan masa başı çizim, yazılım tarzı şeyler ise öncelikle bu alanlara yönel. YBS bölümü hakkında çok bilgim yok nasıl iş yapar bilmem o yüzden bir şey söylemem doğru olmaz.

Makine mühendisliği konusuna gelecek olursam. Bu bölümü kazanmanı tabii ki isterim. Ama sadece çizimi iyi öğrenebilmek için hedeflemene gerek yok. Çünkü çizim konusunda 2 örnek kişi tanıdım. Biri şu an fabrikada beraber çalıştığım dik işleme bölüm şefim, diğeri ise küçük sanayi dükkanında çalışan tornacı dükkanı sahibi 30 yaşlarında mesleği çıraklıktan öğrenmiş birisi. Bu işin temeli meraktan geliyor. Bu kişiler makine alanındaki teknolojiyi keyifle takip eden kişiler. Beraber çalıştığım ustam gayet kendisine yetecek kadar çizim biliyor ve bu kişi şu an 40-45 yaşlarında meslek lisesinden mezun olmuş birisi. Ama adamı görmen lazım çok yönlü, bir yandan iş yerinde işleri koşturuyor, bir yandan çizim vs konusunda eksiği varsa araştırıyor, bir yandan borsa/kripto takip ediyor, bir yandan müşterilerle iletişim halinde ve dükkana yeni yatay işleme makinesi aldılar. Adam oturdu kendi başına bir yerlerden bu makineyi kullanmayı öğrendi iyi kötü bir şeyler yapmaya çalışıyor. Özetle merakın var, çalıştığın alanda yenilikleri takip eden kendini geliştiren, işini sevebilen biriysen mühendislik okumadan da çizim öğrenirsin. Öte yandan kuzeni ziraat mühendisliğini okudu, okulda Solid görmelerine rağmen Solid'den gram anlamaz. Sana naçizane tavsiyem YBS hakkında bilgim yok bunun hakkında bir şey diyemem ama mühendislik üzerinde durabilirsin. Mühendislik kazanana kadar kendini üniversite sınavlarına ada, kazandıktan sonra mühendislik okuyorsan kesinlikle bir yandan sahalara girmeye çalış, işçilik boyutuna da hakim ol, tezgah kullanımından uzak durma.

Böylece adam mühendis olmuş ama pratikte bir şey anlamaz anca teorik olarak bilir demesinler ve öyle olma. Mühendislik okuyorken boş vakitlerinde fabrika da zamanını geçir ustaların yanında ol, çıraklık yap. Hem mühendislik okuyarak işin teorik, tasarım/tasarlama, çizim tarafını öğrenirsin hem de saha içerisinde tezgahların arasında olarak işin işçilik kısmını, püf noktalarını, zor işlerde analitik düşünerek pratik yollar keşfetmeyi öğrenirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı