Çözünürlük Mü? Yoksa Bit Hızı Mı?

Makaleler
1
Daha fazla  
Bir videonun çözünürlüğünü mü tercih edersiniz?

Örn: 1080p kalitesinde bir videonun bit hızının 1000-1500 değerlerinde olması...

Yoksa Bit hızını mı tercih edersiniz?

Örn: 720p kalitesinde bir videonun orjinalliğindeki bit hızının değerlerinde olması -4000-5000 değerleri arasında-...

1080p'de kalitesi düşürülmüş bir bit hızı var; mesela video izlerken hafif piksellenmeler yaşanır. 720p'de ise orjinal bit değerleri gelir; çözünürlük aşağılarda olur ama akıcı bir şekilde izlersiniz...

Hangisini ve neden tercih edersiniz?

Çok fazla kırpılmış 1080P yerine 5-6 Mbps bitrate değerine sahip 720P videoyu tercih ederim. Boyutu küçülsün diye kırpılan 1080P videolarda ayrıntılar veya koyu-karanlık sahnelerde hiçbir şey belli olmaz ve dediğiniz gibi aydınlık sahneler bile olsa pikselleşme - kareleşme vs oluyor. Dandik ve yüksek çözünürlük olacağına izlediğim şeydeki her ayrıntıyı görüp kaliteli izlemeyi tercih ederim.

Peki Yüksek bit hızı olan 1080p mi? yoksa Kalitesi düşürülmüş 1600p(UltraHD 2K) mi?

2K izleyebilecek insan sayısı kaç ki? Yüksek bit hızı olan 1080p.
Monitörü destekleyen izleyebilir, belki bazılarının 4K yerine 2K destekliyordur, kim bilebilir?
Mesela Benim telefonum max 1600p destekliyor, ama dediğiniz gibi Yüksek bit hızı olan 1080p'yi tercih ediyorum.

Monitörü destekleyen izleyebilir, belki bazılarının 4K yerine 2K destekliyordur, kim bilebilir?
Mesela Benim telefonum max 1600p destekliyor, ama dediğiniz gibi Yüksek bit hızı olan 1080p'yi tercih ediyorum.
Mesela ben Youtube Vanced kullanıyorum. Normal Youtube'da telefon ekran çözünürlüğü ne ise en fazla onu destekler ama YoutubeVanced gibi 3.parti uygulama sayesinde 4K60FPS izleyebiliyorum. Şöyle bir ince durum var; bazı kalitesiz ekranlarda (fena değil ama yani uygun fiyatlı olduğundan ekranı mükemmelden uzak POCO F1'imi örnek vereyim): 2K60FPS izlemek bana 4K60FPS izlemekten çok daha net geliyor. 1080P olduğu için telefonun ekranı, 4K açsak bile piksele piksel seçiminde görüntü gereksiz yok olabiliyor. Aynı şey PC'im için de geçerli. 1080P monitörüm ama 4K60FPS daha net görüntü vermiyor. 2K60FPS çok daha iyi ve net görüntü veriyor. Kendi deneyimimi anlattım. Belki 27'' 1080P monitör için 4K daha iyi olabilir 2K çözünürlükten.

Kısacası; Doğal ekran çözünürlüğü 1080P olan ekranlarda yüksek çözünürlüklü videolar bence her zaman en iyisi olmuyor. Net şekilde 2K video izlemem ile 1080P arasında keskinlik farkı var ama 4K ; 2K'dan kötü geliyor gözüme.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…