Çok amaçlı sunucu nasıl açılır?

ismaillwq

Hectopat
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Meslek
Amatör Boksör
Merhaba arkadaşlar, iyi akşamlar. Ben ihtiyaçtan dolayı bir web sitesi(iş amaçlı bir site) kurmalıyım bunun için de internetten biraz araştırma yaptım ve VDS almak yerine kendime fazla abartı olmayan bir sunucu kurmaya karar verdim. Aynı zamanda bu sunucuyu; arkadaşlarımla oynadığım oyunların sunucuları için, dosya depolama için ve basit bir arayüz ile bunları web sitesinden ayrı bir şekilde kullanmayı istiyorum.

Ve bu bahsettiklerimi de çok yoğun olarak kullanmayacağım. Bu sistem için işlemci ve farklı parçalar için öneriye ihtiyacım var. Araştırdığım kadarıyla da sunucuya koruma sistemi de gerekiyormuş ve bunu da firewall sağlıyormuş. Bu konularda çok bilgili değilim. Gerekiyor ise de uygun fiyatlı firewall önerisi de alabilirim. Eğer bir kişi bana bu yolda ilerlemem hakkında yardımcı olursa çok minnettar olurum.

Web site işini hosting alarak çözebilirsiniz. VDS daha çok kaynak tüketimi fazla web siteleri için uygundur. Standart bir site için biraz gereksiz kalır.

İlla sanal sunucum olsun diyorsanız eğer sanallaştırma özelliği aktif vds'ler mevcut. Yani vds içinde sende istediğin kadar (kaynakların yettiği ölçüde) sanal sunucu oluşturabiliyorsun.

Kendi sunucunuzu alma masrafını görmezden gelirsekde barındırma masrafı ön plana çıkacak. Ayrıca kullanacağın araçlara göre lisans ücretleride ödeyebilirsin. Masrafları iyi düşünüp hesaplamanızda fayda var.

Web site işini hosting alarak çözebilirsiniz. VDS daha çok kaynak tüketimi fazla web siteleri için uygundur. Standart bir site için biraz gereksiz kalır.

İlla sanal sunucum olsun diyorsanız eğer sanallaştırma özelliği aktif vds'ler mevcut. Yani vds içinde sende istediğin kadar (kaynakların yettiği ölçüde) sanal sunucu oluşturabiliyorsun.

Kendi sunucunuzu alma masrafını görmezden gelirsekde barındırma masrafı ön plana çıkacak. Ayrıca kullanacağın araçlara göre lisans ücretleride ödeyebilirsin. Masrafları iyi düşünüp hesaplamanızda fayda var.
Barındırma masrafından kastınız ne acaba ?

İlla sanal sunucum olsun diyorsanız eğer sanallaştırma özelliği aktif VDS'ler mevcut. Yani VDS içinde sende istediğin kadar (kaynakların yettiği ölçüde) sanal sunucu oluşturabiliyorsun.

Kendi sunucunuzu alma masrafını görmezden gelirsekde barındırma masrafı ön PLA'na çıkacak. Ayrıca kullanacağın araçlara göre lisans ücretleride ödeyebilirsin. Masrafları iyi düşünüp hesaplamanızda fayda var.

Ve kullandığın araçlar'dan kastın firewall lisansı falan mı?

Barındırma masrafından kastınız ne acaba ?

Ve kullandığın araçlar'dan kastın firewall lisansı falan mı?
Sunucuyu veri merkezinde barındırmanın aylık giderini kastettim. Evde barındıracaksanız internet upload hızınızın iyi olduğundan emin olmalısınız. İş amaçlı bir site kapalı kalmamalı, bu yüzden yedekli elektrik ve yedekli internet hattı sunmanız evde çok zor olur.

Amatörce birşeyler denemek istiyorum, deneme yanılma yaparak kendimi geliştirmek istiyorum derseniz bu şekilde denenebilir.

Sunucuyu veri merkezinde barındırmanın aylık giderini kastettim. Evde barındıracaksanız internet upload hızınızın iyi olduğundan emin olmalısınız. İş amaçlı bir site kapalı kalmamalı, bu yüzden yedekli elektrik ve yedekli internet hattı sunmanız evde çok zor olur.

Amatörce bir şeyler denemek istiyorum, deneme yanılma yaparak kendimi geliştirmek istiyorum derseniz bu şekilde denenebilir.

Sunucuyu babamın dükkanında kuracağım, dükkana TurkNet çektireceğim ve elektrik kesintilerinin olmayacağına da eminim. Aklımda Ryzen 5 5600 işlemci, 32 GB RAM ve yaklaşık 2TB depolamalı bir sistem var sence bu işlemci ve RAM yeterli olur mu?

Sunucuyu babamın dükkanında kuracağım, dükkana TurkNet çektireceğim ve elektrik kesintilerinin olmayacağına da eminim. Aklımda Ryzen 5 5600 işlemci, 32 GB RAM ve yaklaşık 2TB depolamalı bir sistem var sence bu işlemci ve RAM yeterli olur mu?
Onun yerine ikinci el bir server alın. Yani gerçek bir sever çift işlemcili çift güç kaynaklı. Fiyatlarda modeline göre 5-10 binden başlıyor. Serverlar 24 saat çalışmak için üretilirler. En basitinden ramler bile ecc ramdir. Disk konusuna gelirsek 2tb disk alanına ihtiyaç varsa 2+2tb hdd alın. Raid yapılandırması ile yedekli çalışsın. Böylece hdd'lerden biri kullanılmaz hale gelse bile verileriniz güvende kalır. Sahibinden ve r10'da 2. el server ilanlarını incelemenizi tavsiye ederim.

Onun yerine ikinci el bir server alın. Yani gerçek bir sever çift işlemcili çift güç kaynaklı. Fiyatlarda modeline göre 5-10 binden başlıyor. Serverlar 24 saat çalışmak için üretilirler. En basitinden RAM'ler bile ECC RAM'dir. Disk konusuna gelirsek 2TB disk alanına ihtiyaç varsa 2+2TB HDD alın. RAID yapılandırması ile yedekli çalışsın. Böylece HDD'lerden biri kullanılmaz hale gelse bile verileriniz güvende kalır. Sahibinden ve R10'da 2. el server ilanlarını incelemenizi tavsiye ederim.

Bilgilendirmen için çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldun. Fark ettiğim üzere bu konularda oldukça bilgilisin. Eğer takıldığım veya sıkıntıya düştüğüm bir yerde sana ulaşabilmem için Instagram'ını veya "farklı" bir iletişim platformunu verir misin?

Bilgilendirmen için çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldun. Fark ettiğim üzere bu konularda oldukça bilgilisin. Eğer takıldığım veya sıkıntıya düştüğüm bir yerde sana ulaşabilmem için Instagram'ını veya "farklı" bir iletişim platformunu verir misin?
Direkt bu konudan bir mesajımı alıntılayın forumu takip ediyorum mutlaka görürüm. Yakın zamanda da 5 bin₺ fiyatlı bir sunucu elime geçmişti. Şuan veri merkezinde barınıyor. İstersen yine denk gelirse sana buradan gönderebilirim.

Direkt bu konudan bir mesajımı alıntılayın forumu takip ediyorum mutlaka görürüm. Yakın zamanda da 5 bin₺ fiyatlı bir sunucu elime geçmişti. Şuan veri merkezinde barınıyor. İstersen yine denk gelirse sana buradan gönderebilirim.
Anladım, teşekkürler bu konuda daha fazla araştırma yapacağım iyi geceler.

Uptime süresi aşırı önemli olmayan ufak tefek projelerde vs kullanacaksanız eğer ben de 2. el bir sunucu öneririm. Bizzat kendi ofisimde Dell R610 model bir sunucu kullanıyorum. TurkNet altyapı çektirecek olsanız bile yine bölgenizde altyapı kaynaklı kesintiler olabilir buna dikkat edin. Eğer uptime süresi gerçekten çok önemli bir site yayınlayacaksanız güvenilir bir firmadan VDS veya Web Hosting hizmeti almak daha mantıklı olacaktır. Alacağınız 2. el sunucunun yedek parça bulunabilirliğini kontrol edin. Kendi kullandığım Dell R610 model sunucunun bir Power Supply'ı arızalandı ve yedek parça bulamadığım için 2. bir aldım aldım. Sistemlerinizin güvenliğine çok dikkat edin mümkünse bir firewall cihazı kurun. PfSense gibi bir işletim sistemi ile bunu çözebilirsiniz. Sunucunuzu sanallaştırma için kullanacaksınız anladığım kadarıyla. Bu durumda size vmware esxi veya proxmox işletim sistemlerini önerebilirim. Ben şahsen Proxmox kullanıyorum ancak ESXİ daha çok kurumsal tarafta tercih ediliyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı