Colemak mi yoksa Programmer Dvorak mı kullanılmalı?

haznedar00

Decapat
Katılım
28 Kasım 2021
Mesajlar
280
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Forumun en garip konusunu açmış bulunmaktayım. Bilmeyen için kısaca anlatayım.

Klavyelerde bildiğiniz üzere tuşların dizilişi vardır. Türkçe klavyelerde F ve Q klavye ayrımı gibi ABD klavyelerinde tuş dizilim alternatifleri var. Bunlardan en popülerleri Colemak ve Dvorak idi. QWERTY dizilimi 100 sene önce daktilolarda aynı anda iki farklı tuşa basmayı önlemek için geliştirilmiş bir dizilimdir. Daktilolarda aynı anda iki farklı tuşa basınca daktilo bozulurdu. Haliyle QWERTY yavaş ve konforsuz bir tuş dizilimi oldu . Tabi gelişen teknolojiyle birlikte daktilolardaki bu sorun giderildi lakin yeni bir dizilim (layout) geliştirilmedi. Daktiloların yerini klavyeler alınca haliyle yeni layout'lar geliştirildi. Ben Colemak'ı tercih ettim ve 4 ay pratik yaparak öğrendim.

Colemak'te kendimi bayağı geliştirdim. Ortalama 80 WPM'de (bir dakikada doğru basılan tuş sayısı) yazabiliyorum. Hali hazırda alıştım bu dizilime. Ama sorun şu ki Colemak kod yazarken vasat kalıyor. Çünkü kullanılan birçok sembol ve noktalama işaretleri sağ serçe parmağının olduğu bölgedeler. Bu da sağ serçe parmağımın çok kasılmasına ve parmağımın sızlamasına sebep oluyor. Herneyse, alternatif layoutlar araştırırken Programmer Dvorak'ı (Dvorka'ın yazılımcılar için geliştirilmiş versiyonu) keşfettim. Bunda sembol ve noktalama işaretleri genel olarak tüm parmaklara dağıtılmış yani konfor bakımında daha iyi . Problem ise Dvorak ile Colemak çok farklı dizilime sahip olması ve yeni bir layout öğrenmemin en az 3 ayımı alacağını tahmin edersek bu kadar zamanı buna harcamaya değip değmeyeceği.

Aklımda şöyle bir fikir var: Programmer Dvorak'ın sembol kısımlarını alıp Colemak'a uyaralamak. Yani Programmer Colemak oluşturmak. Sizce böyle daha iyi mi olur?

Programmer Dvorak:

1280px-KB_Programmer_Dvorak.svg.png


Colemak:

68747470733a2f2f636f6c656d616b2e636f6d2f77696b692f696d616765732f652f65662f436f6c656d616b5f6669...png
 
Biraz geç bir cevap olucak aradan 2 yıl geçmiş ancak bende yeni yeni araştırıyordum bu klavye dizilimlerini Q klavyenin yazma hızını yavaşlatma amaçlı olduğunu öğrenince hemen yeni bir klavye arayışına girdim. F klavyenin hızlı olduğunu anladım fakat niyeyse bana estetik gelmiyordu daha farklı bir şey istiyorum derken bu drovakı keşfettim ve gerçekten inanılmaz buluyorum niyeyse bana çok estetik gözüktü ve yazılım mühendisi öğrencisi olduğumdan senin bu konunla beraber drovakın yazılım için çok uygun olduğunu öğrendim. Ilk görüşte klavyeye aşık oldumda denebilir :d

Soruna cevap olmadı gerçi ama bence drovakı öğren 0 dan çünkü bunlar patenti olan uzun emekler sonucu ortaya çıkan işler rastgele yöntemleri alışkanlık edinmek çokta doğru gelmiyor bana ancak senin tercihin ve aradan 2 yıl geçmiş boşa konuşuyoda olabilirim. Yinede konun epey faydalı olmuş klavye araştıranlar için özellikle.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı