Colorful Battle-AX B650M-Plus Wi-Fi V15 alınır mı?

• Konuyu başlatan aR1za
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 36
  • Görüntüleme 4.353
B850 ana kartlarda da PCI-e 5.0 X16 var gözüküyor örnek olarak.

Kafam iyice karıştı.

İlginçmiş. B650 de PCIe 5.0 X16 desteklediğini iddia eden (Colorful) hariç anakart görmemiştim. B850 de MSI gibi markalar desteklediğini belirtmiş. MSI'ın incelemesine bakıp doğrulamak lazımda Colorful'un B650 anakartını nasıl doğrulayacağız? Aynı chipset olsa ve MSI desteklese aynısını Colorful da yapar diyebilirdik. B650 ile B850 farklı chipsetler.

Peki 5 ile 4'ün farkı nedir? RTX 5000 ya da sonraki gelecek seride ne fark yaratır?

5070 ve üstünde fark yok denecek kadar az. 1-3 FPS civarı falan fark var. 5060 serisi daha çıkmadı bilemeyiz. Gen 5 X4 veya X8 kullanırsa aradaki performans farkı artar. 4060 ve 4060 Ti gibi mesela. NVIDIA'nın nasıl çıkaracağını bilmediğimden kesin konuşamıyorum.

Bu anakartı bugün sipariş ettim. Bence 9800x3D'ye gitmesi lazım. X3D serisi işlemciler zaten fazla overclock olamıyor bir de oyun oynarken çok düşük watt tüketiyorlar o halde engel nedir? B650 çipset zaten AM5'in 2 3..sıradaki en iyi çipseti. Bu anakart Çin menşeli globalde fazla deneyen kullanan yorumlayan yok bence ondan. Ama üretici hakkını vermiş daha ne koysun anakarta 3300TL civarına B620 çip anakart yerine 2 lira daha koydum bunu aldım. Anakart kalitesine önem vermek gerek. Anakartı ucuz maledebilirsen her zaman iyidir diyorum. BIOS ve güncelleme gibi fonksiyonları bilmiyorum kullanınca göreceğiz. Kullanışsız mı yoksa kullanışlı mı? PCI Express 5.0 hızlı ekran kartı ya da SSD'ler de yaygın değil. SSD'ler biraz yaygın ama GPU hiç değil. Sence üretici güvenmese neden karta ileriye dönük böyle bir fonksiyon koysun?

Yine de kesin konuşmayayım somut olarak deneyen görmedim ama teorik olarak 9800x3D'yi beslemesi lazım. Yapay zekaya sordum evet rahat dedi. V14 versiyonunda 12+2+1 faz varmış bu anakartta ise daha mı çok yoksa aynı mı bilinmiyor.

Son düzenleme:
Bu anakartı bugün sipariş ettim. Bence 9800x3D'ye gitmesi lazım. X3D serisi işlemciler zaten fazla overclock olamıyor bir de oyun oynarken çok düşük watt tüketiyorlar o halde engel nedir? B650 çipset zaten AM5'in 2 3..sıradaki en iyi çipseti. Bu anakart Çin menşeli globalde fazla deneyen kullanan yorumlayan yok bence ondan. Ama üretici hakkını vermiş daha ne koysun anakarta 3300TL civarına B620 çip anakart yerine 2 lira daha koydum bunu aldım. Anakart kalitesine önem vermek gerek. Anakartı ucuz maledebilirsen her zaman iyidir diyorum. BIOS ve güncelleme gibi fonksiyonları bilmiyorum kullanınca göreceğiz. Kullanışsız mı yoksa kullanışlı mı? PCI Express 5.0 hızlı ekran kartı ya da SSD'ler de yaygın değil. SSD'ler biraz yaygın ama GPU hiç değil. Sence üretici güvenmese neden karta ileriye dönük böyle bir fonksiyon koysun?

Yine de kesin konuşmayayım somut olarak deneyen görmedim ama teorik olarak 9800x3D'yi beslemesi lazım. Yapay zekaya sordum evet rahat dedi. V14 versiyonunda 12+2+1 faz varmış bu anakartta ise daha mı çok yoksa aynı mı bilinmiyor.
Hocam bir süredir kullanıyorsunuz sanırım. Güncel olarak memnun musunuz? Ne gibi sorunlar yaşadınız?

Hocam yaklaşık 1.5 aydır kullanıyorsunuz deneyimleriniz neler? Herhangi bir sorun ile karşılaştınız mı?

Selamlar,

Colorful Battle-AX B650M-Plus Wi-Fi V15 anakartı Ryzen 7 9800x3D ve RTX 3080 ile kullanmayı düşünüyorum. 5bin lira bandında alternatifi yok gibi Colorful markası nasıldır? Alternatif ne önerirsiniz yorumlarınızı bekliyorum.

RAM olarak ise 2 RAM arasında kaldım. CL28 olması aradaki fiyat farkına değer mi? 7000 MHz CL32 RAM'ler için ne düşünüyorsunuz?

Ağırlıklı olarak CS2 için kullanılacak şimdiden teşekkürler.

Hocam aldınız mı kartı? Memnun musunuz?

Son düzenleme:
@İsimsiz_Meraklı

@Charaa mrb benim sisteminde Ryzen 9 7900 işlemci var sistem boştayken Max 20watt tüketiyor ppw değeri ise 88W-90W yani tam gaz abanırsanda bu değerleri geçmez güç olarak.

Ve ben daha önce çok X3D serisi işlemcilerin güç tüketimine bakmışım YouTube'da onlar da bu işlemciden sonra gelen en watt başına verimli işlemcilerin başında geliyor.

İlgilenen arkadaşa bakmasını öneririm (işlemcilerde watt başına verimlilik sıralaması)
Linkte görüldüğü gibi 7800x3D de öndedir. Bu Cinebench yani render testi ama işlemcinin maksimum ppw değerini öğrenmek açısından doğru bir kaynak.
Alternatif olarak YouTube videolarında 9800x3D'in oyun oynandığı anda tükettiği gücü gösteren videolar da bulabilirsiniz. Örnek bir Oyun'da güç tüketim videosu 9800x3D için;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

70WATT-110watt aralığında çoğu oyunları çalıştırıyor. Benim Ryzen 9 7900 işlemciden 20watt fazla en fazla.

Bu söz konusu Colorful anakart güzel bence kullanıyorum 1 aydır manuel overclock büyük çapta overclock yapmaya yeltenecek bir durum olmadı ama PBO açtım açık sürekli. Soğutma birimleri zaten bol bir anakart VRM yapısını hatırlamıyorum ama 12+2+1 gibi değil biraz daha düşük 10'lu bir şey ya da 8'li bir şey ama 9800x3D 8 çekirdek bir işlemci sorun olmaz yani.

VRM hakkında bilgi: https://chatgpt.com/share/683b94db-871c-8009-aeea-5fb87e786908

BIOS'da beklediğimden iyi çıktı bu arada. Bazen bug oluyor nebileyim bir şeye iki kere tıklaman gerekiyor ama onun dışında bir şey yok. Görsel tatmin ediyor ve kullanışı güzel BIOS'un erişim kolay her şeye. Bir tek kasa fanlarını istediğim hızda ayarlayamadım (bu şikayeti başka yerde de gördüm) bir tek bu dezavantajı var muhtemelen Sürümden/destekten kaynaklı bir sonraki Update'de düzeltirler belki. Ama işlemci fanı istediğim şekilde ayarlayabiliyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı