Compiler nasıl yazıldı?

Unturned

Kilopat
Katılım
29 Ağustos 2016
Mesajlar
2.635
Makaleler
1
Çözümler
43
C veya C++ programlama dilleri. Programlama dillerini de yazdığında makinenin anlayacağı makine dillerine çevirecek olan compiler'lar var. Her dile özel compiler'lar mevcut. Burada indirmen gerek şey C/C++ değil; compiler.

Visual Studio iyidir ama hantaldır. JetBrains tool'u olan CLion olması lazım, onu indirebilirsin ara yüzü iyidir. Dev C++, CodeBlocks veya VS Code da bir seçenek tabii.
Compiler'lar nasıl yazıldı? Compilerları cihaza nasıl gömüyorlar? Compilerlar kodu nasıl gönderiyorlar hocam?
 
Compiler'lar nasıl yazıldı? Compilerları cihaza nasıl gömüyorlar? Compilerlar kodu nasıl gönderiyorlar hocam?

Compiler bir çip çalışımı gibidir, bilgisayardaki ana sistem bilgisayar kodlarını "01001000" gibi sayılar olarak görürler mesela bilgisayar dilinde "0100100" bilgisayarı kapatmak demek. Ama hiç kimse neredeyse bu dili bilmediği için compiler yani kodlama dilini "01010" sayılarına dönüştüren bir şey yapıldı.

Compileri bir yazılım ile gömülüyor.

Compiler nasıl yazıldı demek bilgisayar çipi nasıl üretilir demekle aynı şey çünkü zaten işletim sistemleri C ile kodlanıyor. Compiler yapmak için C ve assemby öğrenmen işine yarar,

Compiler kodu çok basit şekilde gönderiyor. Kodu alıyor ve her satırını Google translate gibi 0 ve 1 sayılarına dönüştürüyor. Bilgisayarın tek anladığı dil bu olduğu için compiler kullanıyoruz.
 
Örneğin C dilinde yazıyorsan derleyici bunu alıp assembly koduna dönüştürüyor. Ve derleyici dediğimiz şey de aslında assembly ile yazılmış bir program. Görevi C kodunu assembly koduna dönüştürmek. Aynısı assembly compiler'leri için de geçerli. Onlar da makine dili ile yazılmış birer programlar.
 
Günümüzde derleyiciler kendi dillerinde ya da başka dillerde yazılıyorlar. Kendi dilinde yazılan derleyicilere “self-hosting compilers” denir. Örneğin GCC derleyicisi büyük oranda C dilinde yazılmış. Java, C#, D gibi modern dillerde de önemli ölçüde kendi dillerinin kullanıldıkları görülür.

Bilgisayarın hesaplaması/işlemesi için yazılan programın kaynak kodları derleyiciler tarafından makine koduna dönüştürülür. Derlenen dillerde programlar kaynak kod haliyle çalıştırılamaz.

Sorunsuz bir şekilde derlenen bir program çalıştırıldığında önce bilgisayara yaptırılacak olan talimatlar için gerekli olan donanım kaynaklarına işletim sistemlerinden izin alarak erişir. Bilgisayarın donanım kaynaklarını işletim sistemleri kontrol eder. İşletim sistemlerinden izin alınmadan hiçbir donanım kaynağına erişilemez. Program işletim sistemi tarafından önce bilgisayarın belleğine (yani RAM´e), ardından da işlemciye aktarılır. Hesaplatılan sonuç işletim sistemine ve işletim sistemi tarafından da kullanıcıya geri döndürülür.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı