Cooler Master MA610P ses sorunu

Utku Taha Özkan

Hectopat
Yakın zamanda sistemi yeniledim. Eski sistemim Intel'di ve işlemci soğutucu çok iyi soğutmasa da gayet sessiz çalışıyordu. Ryzen 5 3600X aldım stok soğutucu ile kullanıyordum hem sıcaklık olarak 70'li dereceleri ancak veriyordu hem de çok sesli çalışıyordu fan otomatik ayarlarda sürekli alçalıp yükseliyordu masaüstünde bile böyleydi bende güçlü bir soğutucu alayım dedim ve MA610P aldım sıcaklıklar 60 dereceye indi genel olarak fakat yine otomatikte kullanınca masaüstünde bile sürekli devir değiştiği için çok ses yapıyor hatta anormal bir ses de var. Bu sorunun net bir çözümü var mı neden sürekli fan devri değişiyor? Bu fanı sabitleyince ses gene azalıyor ama soğutma performansı düşüyor bu seferde. Yani sistemde acaba fanda mı sıkıntı var ama iki fanda da aynı şey oluyor ya da işlemciyle alakalı bir durum mu var bilen varsa lütfen yardımcı olsun. 1 aydır bununla uğraşıyorum. Benim bir tahminim var fakat emin değilim, güç kaynağı almakta masraflı olacak. Anakartta 8+4 pin var, bende sadece 8 pin var, bu yüzden böyle bir sıkıntı yaşıyor olabilir miyim acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Güç beslemesiyle falan alakası yok olayın 8 pin yeterli. Genelde o 4 pin ağır Overclock için daha etkili. BIOS'tan Core Performance Boost ve PBO kapatın, aynı yerde olurlar genelde. CPU advanced ayarları içinde, anakartınıza göre bulursunuz artık. Bu şekilde voltaj düşer, frekans 3.8 GHz'e sabitlenir, ses ve sıcaklık epey düşer. Performans tatmin etmezse manuel Overclock denersiniz. Ayrıca aldığınız soğutucu fiyatını haketmiyor bence. O fiyata çok daha kaliteli soğutucular var, keşke danışsaydınız. Cooler Master fanları genel olarak sesli, stok fanı da Cooler Master üretiyor. MA610P bence fiyat ve boyutuna göre de performans anlamında çok iyi bir soğutucu sayılmaz, yine de dediğim gibi çözüm bulursunuz. Bir de BIOS'tan ya da anakart programıyla (MSI ise Dragon Center) Smart fan ayarı yapın ki fanlar kafasına göre dönmesin, sıcaklığa göre ayarlayın.

Güç beslemesiyle falan alakası yok olayın 8 pin yeterli. Genelde o 4 pin ağır Overclock için daha etkili. BIOS'tan Core Performance Boost ve PBO kapatın, aynı yerde olurlar genelde. CPU advanced ayarları içinde, anakartınıza göre bulursunuz artık. Bu şekilde voltaj düşer, frekans 3.8 GHz'e sabitlenir, ses ve sıcaklık epey düşer. Performans tatmin etmezse manuel Overclock denersiniz. Ayrıca aldığınız soğutucu fiyatını haketmiyor bence. O fiyata çok daha kaliteli soğutucular var, keşke danışsaydınız. Cooler Master fanları genel olarak sesli, stok fanı da Cooler Master üretiyor. MA610P bence fiyat ve boyutuna göre de performans anlamında çok iyi bir soğutucu sayılmaz, yine de dediğim gibi çözüm bulursunuz. Bir de BIOS'tan ya da anakart programıyla (MSI ise Dragon Center) Smart fan ayarı yapın ki fanlar kafasına göre dönmesin, sıcaklığa göre ayarlayın.
Ben normalde kasam destekleseydi 360 mm lik sıvı soğutma yada 240 mm lik düşünüyordum kasayı yakın zamanda değiştiricem ama bu fanı yeni aldığım için değiştirmem biraz zor sıvı soğutmada da bu kadar ses oluyor mu bir bilginiz var mı birde kasa olarak cooler master td500 almayı düşünüyordum ama sizce o nasıldır youtubede bir kanalda baya övülmüştü

Ben normalde kasam destekleseydi 360 mm lik sıvı soğutma yada 240 mm lik düşünüyordum kasayı yakın zamanda değiştiricem ama bu fanı yeni aldığım için değiştirmem biraz zor sıvı soğutmada da bu kadar ses oluyor mu bir bilginiz var mı birde kasa olarak cooler master td500 almayı düşünüyordum ama sizce o nasıldır youtubede bir kanalda baya övülmüştü
TD500 fiyatına göre güzel kasadır, alınabilir. Diğer alternatifleri MB511, Aerocool Airhawk Duo, Phanteks P400A gibi önü Mesh panel kasalar olabilir. Hocam sıvı soğutma ses yapar ama bu kadar ses yapan neredeyse yok. Soğutmayı değişmekle uğraşmayın. Fanlarını kaliteli, hava basıncı (CFM değeri) yüksek 2 fanla değiştirin, sorununuz bayağı azalacaktır.

TD500 fiyatına göre güzel kasadır, alınabilir. Diğer alternatifleri MB511, Aerocool Airhawk Duo, Phanteks P400A gibi önü Mesh panel kasalar olabilir. Hocam sıvı soğutma ses yapar ama bu kadar ses yapan neredeyse yok. Soğutmayı değişmekle uğraşmayın. Fanlarını kaliteli, hava basıncı (CFM değeri) yüksek 2 fanla değiştirin, sorununuz bayağı azalacaktır.
Fanlar vidayla falan değil fanın kenarında bulunan plastik sayesinde takılıyor yani farklı fan nası takılır bilmiyorum bide dediğiniz her şeyi yaptım ama yine windowsta falan bu devir azalıp artma olayı sık oluyor
Ben şu an fan devirini sabitledim öle kulanıyorum ama anlamadım cidden bu kadar fan deviri değişmesini sinir bozucu baya intelde eski sistemimde stok fandan hallice bir fanla tamamen sessiz bir şekilde kullanıyordum ve sıcaklıklarıda kötü değildi intelde fan ayarı hiç yapmadım belkide sabit bir devirde çalıştığı için sessizdi defaultta nası geldiyse öle kullandım

Fanlar vidayla falan değil fanın kenarında bulunan plastik sayesinde takılıyor yani farklı fan nası takılır bilmiyorum bide dediğiniz her şeyi yaptım ama yine windowsta falan bu devir azalıp artma olayı sık oluyor
Ben şu an fan devirini sabitledim öle kulanıyorum ama anlamadım cidden bu kadar fan deviri değişmesini sinir bozucu baya intelde eski sistemimde stok fandan hallice bir fanla tamamen sessiz bir şekilde kullanıyordum ve sıcaklıklarıda kötü değildi intelde fan ayarı hiç yapmadım belkide sabit bir devirde çalıştığı için sessizdi defaultta nası geldiyse öle kullandım
Hocam yeni Inteller de ısınıyor şu an farkı yok. Hatta 3600 ve 3600X pek ısınmıyor. Sadece manuel Overclock ya da CPB kapalı kullanmak lazım. CPB kapattığınıza emin misiniz? Çünkü aşırı düşüyor sıcaklık ve voltaj. Fan ayarını da sıcaklığa göre yaparsanız devirsiz olma ihtimali sıfır. Tam olarak ne yaptınız acaba?

Hocam yeni Intel'ler de ısınıyor şu an farkı yok. Hatta 3600 ve 3600X pek ısınmıyor. Sadece manuel Overclock ya da CPB kapalı kullanmak lazım. CPB kapattığınıza emin misiniz? Çünkü aşırı düşüyor sıcaklık ve voltaj. Fan ayarını da sıcaklığa göre yaparsanız devirsiz olma ihtimali sıfır. Tam olarak ne yaptınız acaba?

Voltajı düşürmedim çünkü 3.8 GHz'e düşürmek istemedim 4.2 yaptım o ayarı kapatıp fanda bir değişiklik olmadı yani fan hala deviri değişip duruyor
Anakart ayarlarında şu an şöyle olması lazım 0-20 derece arası %20 45 dereceye kadar %50 65 dereceye kadar %75 80 dereceden sonra %100'e ayarlı yani default olarak buna yakın bir şeydi şu an PC yok yanımda hatırladığım kadarıyla yazdım bu şekilde kullanınca default ayarlarda yine aynı sesi duyuyorum hatta 3.8 GHz yapmıştım ilk başta ama voltaj otomatikte değildi düşmediği içinde olabilir fan yine o devir değişikliğini sürekli yaptığını hissediyordum varsayılanda kullanmıyorum şu an sürekli %75 çalışıyor fan biraz ses geliyor ama sürekli devir değişmediği için rahatsız etmiyor sıcaklıkta 65 70 derece zaten kasa almayı düşünüyorum şu anki kasada sadece 2 fan var arkada ve önde ekran kartım bile GTX 1660 Super Gaming X modeli MSI'ın 75 derecede çalışıyor yeni kasa alınca değerler normale gelir diye düşünüyorum hem önde 3 fan olacak hem arkada ve üst tarafında fan olacak yeni alacağım kasada artık o şekil rahat ederim diye umut ediyorum ama halen bu varsayılan ayarda kullanamamak saçma geliyor benim bir sürü arkadaşımda AMD işlemci var stok fan kullanıyorlar hiç kimseden sesle alakalı bir şikayet duymadım bende stok fanda da bayağı ses vardı bir şeyler yanlış gibi ama ne bilmiyorum ve yani o arkadaşlarım ben gibi uğraşmıyorlar bile bilgisayarla bende vardı şöyle çözdüm diyen bile olmadı herkes memnun bir ben değilim ama bu kadar ses duysalar onlarda rahatsız olur herhalde

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı