Cooler Master MasterBox Lite 5 + MasterWatt Lite 600 İnceleme

Herkese iyi günler, yaklaşık 3 aydır kullandığım Cooler Master'ın MasterBox Lite 5 kasasını ve içinde gelen MasterWatt Lite 600 güç kaynağıyla ilgili kullancı deneyimlerimi paylaşacağım. Dilerseniz incelemeye geçelim.

MasterBox Lite 5 ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX form faktöründeki anakartları destekliyor. Kasanın iç hacmi oldukça geniş. Ayrıca PSU'nun ve Harddisk yuvalarının olduğu bölmenin gizli olması çok büyük bir artı.
v2-87719-9_medium.jpg




MasterBox Lite 5 önde 3 adet ledli fan ile beraber geliyor, ayrıca arkada da bir adet egzoz fan bulunmakta. Bu fanların tümü 120mm. Kasanın ön tarafına 240, 280 veya 360mm radyatör rahatlıkla sığabiliyor, öte yandan kasanın üstü tamamen düz ve herhangi bir fan yuvası bulunmuyor. MasterBox Lite 5 kablolama açısından son derece zengin, kasanın çoğu yerinde kablo açıklıkları ve çentikler bulunmakta. Kasanın ön tarafında ise güç tuşu, harddisk işlem ışığı, usb ve ses portları bulunuyor.
Kasa çelik ve plastikten imal edilmiş ve oldukça kaliteli.
Kasanın bugün itibariyle ülkemizdeki yaklaşık fiyatı ise PSU ve fanlar dahil 110-120$ + KDV

Gelelim benim kullanım deneyimime, MasterBox Lite 5 kalite hissiyatını büyük oranda tattırıyor. Sade çizgilere sahip olmasına rağmen son derece şık bir kasa. Kasayla beraber gelen fanlar oldukça iyi bir soğutma performansı sağlıyor. Burada kasanın bana göre büyük bir eksisinden bahsedeceğim, benim anakartımda sadece bir adet fan girişi var; nitekim belli bir fiyata kadar olan çoğu anakartta da tek bir fan girişi var. Bu girişe genellikle egzoz fan bağlanıyor ve bu fan anakart tarafından kontrol ediliyor, burada bir sorun yok. Öte yandan öndeki fanları PSU'ya bağlamak zorunda kaldım, bu üç fan birden maksimum devir hızında çalıştığından ötürü bir miktar ses yapıyor. Bu sesi kulaklıkla oyun oynarken pek duymadım. Monitörümde hoparlör yok fakat siz sesi hoparlörden alıyorsanız bu fanların sesi kulağınızı bir miktar rahatsız edebilir. Gerçi bu fiyat aralığındaki bir kasada fan kontrolcüsü olmaması gayet normal.

v2-87719-6_medium.jpg




Biraz da MasterWatt Lite 600'den bahsedelim. Bu PSU adından da anlaşılabileceği üzere 600W bir güç sağlıyor. Ayrıca 80+ White sertifikasına sahip. Verimlilik ve güvenlik açısından oldukça kaliteli. Ben hep söylerim bana göre bir bilgisayarın en önemli parçası güç kaynağıdır. Çünkü kalitesiz güç kaynağı yüzünden anakartı ve işlemcisi kullanılmaz hale gelen birçok kişi gördüm. Yani güç kaynağı kesinlikle taviz verilmemesi gereken bir parçadır bana göre. Bu güç kaynağıda tek bir şey hariç her konuda oldukça başarılı. O konu ise fan sesi. Evet konu yine fan sesine geldi, açıkcası bu PSU'da pek kaliteli bir fan kullanılmamış çünkü dünya genelinde bu serinin fanının sesli olduğunu birçok yerde okudum. PC boşta iken pek bir ses yapmıyor fakat oyun oynarken yani yük altında iken bir miktar ses çıkartıyor. MasterWatt Lite 600'ün fanı hariç bütün detayları oldukça iyi.

master.jpg



Son olarak genel bir artı-eksi karşılaştırması yapacak olursak;

+ Yüksek malzeme kalitesi
+ Uygun fiyat
+ Verimli ve kaliteli PSU
+ 4 adet fan ile beraber gelmesi
+ Zengin kablolama seçenekleri
+ Geniş iç hacim
+ Sıvı soğutma için yeterince alan bulunması
+ Boydan boya şeffaf yan kapak
+ SLI ve CrossFire yapacaklar için yeterli alan bulunmakta
+ PSU ve harddisk yuvalarının gizlenmiş olması
+ Fiyat/Performans

- Üst tarafta havalandırma açıklığı bulunmaması bazı kullanıcılar için sorun teşkil edebilir
- PSU'nun ses sorunu
- Anakartınızda tek bir fan girişi varsa ve fan kontrolcünüz yoksa fanlar son devir hızında dönüyor ve ses yapıyor.

Cooler Master MasterBox Lite 5 fiyatına göre oldukça iyi bir kasa. Ses sorunu olmasa dört dörtlük bir fiyat-performans ürünü olurmuş.
 
Akasa FP5 Fan çoklayıcının beş tane çoklayıcı kablosu var. Bunlardan birisi 4-Pin diğerleri 3-Pin. 4-Pin olan referans kablo olarak kullanılıyor, 3-Pin olanlar onun takılı olduğu fanın referansına göre çalışıyor. Ben 4-Pin olanı egzoz fana bağladım 3-Pin olanlarıda öndeki fanlara bağladım. Çoklayıcının kablosunu anakartın CHA_FAN portuna taktım. Egzoz fanı BIOS'tan kontrol edebilmeme rağmen öndeki fanları kontrol edemedim ve son hızda döndüler.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı