İnceleme Cooler Master MH752

Öncelikle başıma gelen garip olayı anlatmak istiyorum. Kulaklığı 2. el olarak aldım. Arkadaş MH751 ilanı olarak açmıştı. Gittim, kulaklığı gördüm, dedim ki bu kulaklığın 751 versiyonunda 7.1 ses kartı yoktu ama adamınkinde var, enteresan. Neyse, kulaklığı satıcının telefonuna takıp denedim, satın alıp gittim. Eve geldim ve taktım, bir de ne göreyim, kulaklık MH752 çıktı :D

Kulaklığı 850 TL'ye satın aldım, kutulu bir şekilde. Normalde MH752 almak aklımın ucunda yoktu. Sahibinden'de dolaşıyordum, K361 ve MDR7506 gibi ilanlara bakıp onları favoriye alıyordum. Sonra 2 gün önce tekrar baktım, ne göreyim, 850 TL'ye MH752 ilanı. Adama direkt yazdım dedim kapora yolluyorum o kulaklığı bana ayır pazartesi gelip test edip alacağım. Adama direkt 50 TL kapora yolladım. Bugün de öğle saatlerinde arkadaşın evine gidip test edip satın aldım.

Neyse, bu kadar hikaye yeter, şimdi incelemeye giriş yapalım.


Ağırlık, Tasarım, Modülerlik, Konfor ve Stabilite
Kulaklığın ağırlığı, Cooler Master'ın sitesinde yazan bilgiye göre 340 gram. Ama kulaklık bana 340 değil de 280 gram gibi geldi. Bu ağırlığın sebebi muhtemelen 7.1 ses kartlı kablodan ötürü. Çünkü ses kartı kutusu biraz ağır. Yani kulaklığın kafaya yapmış olduğu baskıyı 280 grammış gibi kabul edelim. Bu ağırlık gerçekten az, yani iyi bir şey. Önceden kullanmış olduğum bütün kulaklıklardan daha hafif.

Ağırlık: 8/10 (8 puan verme sebebim, piyasada 200-250 gram ağırlığa sahip modellerin yer alması, örneğin K361 219 gram.)


Tasarıma gelecek olursak oldukça şık ve sade bir tasarıma sahip. Kafadayken earcuplar kabarık duruyor ancak kesinlikle kaba durmuyor. Gayet zarif duruyor. Ek olarak earcuplar döndürülebiliyor. Bu kesinlikle bir kulaklıkta bulunabilecek en iyi tasarımsal özelliklerden bir tanesi. Çoğu zaman kulaklığı çıkarıp boynumuza almak isteriz, ve bu durumlarda earcupları dönen bir kulaklık kullanmak sizi boğulmaktan kurtarıyor. Her kulaklığın gelecekte böyle olması ümidiyle :)

Tasarım: 9/10 (Earcuplar kabarık durmasa 10/10 hak edecek düzeyde tasarımı var.)


Modülerlikten kastım kablosunun sökülebilirliği, kulaklığı bir yere giderken taşıdığınızdaki kolaylık ve mikrofonunun sökülebilirliği gibi detaylar. Bu kulaklığın kablosu sökülebiliyor, üstelik bu kablonun sökülebilirliğine bir avantaj olarak kilit mekanizması eklemişler. Kabloyu kulaklığa sokup 90 derece çevirdiğinizde kilitleniyor ve çekseniz dahi kablo yerinden çıkmıyor. Güzel düşünülmüş bir detay. Mikrofonu sökülebiliyor, kablosu sökülebiliyor, 7.1 ses kartının olduğu USB kablo sökülebiliyor, earcuplar dönebiliyor, ancak maalesef kulaklık katlanabilir değil. Bu modülerlik olarak bir eksidir ancak sonuç olarak bu bir Bluetooth kulaklık değil, dışarı kullanım için düşünülmüş bir ürün değil, ancak objektif olmak gerekirsek en nihayetinde yapılabilir bir şey.

Modülerlik: 9/10


Konfor olarak şu ana kadar kullandığım bütün kulaklıklar içerisinde bariz bir şekilde en rahatı. Arctis 3, Arctis 5, Logitech G PRO X, Cloud II, ROG Delta S, Cloud Alpha ve BlackShark V2 X gibi oyuncu kulaklıklarını kullandım ve denedim, kesinlikle en rahatı buydu. Kulaklığın kulağınıza uygulamış olduğu yatay baskı da (clamping force) yeterli düzeyde. Örneğin G PRO X'te bu clamping force çok fazlaydı, kulaklığı çıkardıktan sonra sanki kafanızı preslemişler gibi hissettiriyordu. ROG Delta S'te ise clamping force oldukça zayıftı, sanki dış dünyadan tam olarak kopamıyorsunuz gibiydi. Arctis 3 ve 5 ise direkt olarak rezildi bu konuda. Dönen earcuplar kulaklığı kulağınıza tam hizalasanız dahi 10 derece civarı eğimli duruyordu, bu de izolasyon olarak gerçekten korkunçtu.

Diğer bir belirtmek istediğim konu ise kulağınızı içine alan earcupların sürücü kısmında sünger bulunuyor. Bu sünger sayesinde kulak kıkırdağınız sürücüye temas etmiyor sünger sayesinde. Bu da kulağınızın acımamasına olanak sağlıyor. G PRO X'te en çok yakındığım durum buydu. Kulaklığı çok uzun süre kullandığımda kulak kıkırdağım acıyordu, çünkü onda sünger yoktu, sadece ufak ince bir örtü vardı.

Kulaklığın kafa ayarı oldukça yüksek ve esnek. Dolayısıyla bu kulaklık çoğu kafa modeline uygun gelir diye düşünüyorum. Logitech G PRO X'te son kademede kullandığım kafa ayarını bu kulaklıkta yarı yükseklik civarında kullanıyorum.

Konfor: 10/10


Stabilite olarak çok iyi diyemem. Kafanızı sağa sola oynattığınızda clamping forcetan ötürü biraz kayıyor ve düzeltmeniz gerekiyor. Ama normal bir kafa oynatmadan bahsediyorsak etkilenmezsiniz.

Stabilite: 7/10

1693259846659.png


1693259808332.png


1693259830775.png



Yazılım Desteği, Ses Kartı Butonları ve 7.1

7.1'e elimi sürmedim. Çünkü 7.1, genel olarak sesleri kalitesizleştiren bir özellik ve size hiçbir şey katmıyor. Direkt olarak kullanılmasını tavsiye etmiyorum.

Yazılım desteği oldukça güzel ve detaylı, ancak kullanmıyorum. Şu şekil bir arayüz sizi karşılıyor.

1693260084238.png


Burada bir oynama yapmadım, çünkü bu tür yazılımlar çoğunlukla temel düzey kullanıcıların işini karşılasın diye olur. Detaylı bir EQ yapmak istediğinizde yetersiz kalır. Ancak yine de yazılım desteğinin bulunması oldukça güzel bir artı.

Yazılım Desteği ve Arayüzü: 6/10

Ses kartına gelecek olursak üzerinde 1 adet mikrofon on/off switchi, 1 adet 7.1 on/off tuşu, 1 adet mikrofon sesi arttırma/azaltma tuşu ve ses arttırma/azaltma tuşları yer alıyor. Ve tabii arka kısmında da yakanıza veya tişörtünüze vs. sabitlemek için mandal bulunuyor. Kumandasını genel olarak beğendim, tek eksi olarak sayabileceğim kısmı biraz ağır olması.

Ses Kartı: 9/10


Dananın kuyruğunun koptuğu yer: Ses Kalitesi

Evet, bu kulaklığı almamızdaki asıl sebebe geldik. Bir kulaklık alıyorsak, herkesin tabii ki de en çok önem verdiği yer şüphesiz ses kalitesidir. Bu ses kalitesini biraz bölümlendirmek istiyorum.

Bölümler: Bass, Mid, Tiz, Sahne Genişliği ve Tonalite

Not: Aşağıda yapacağım bütün yorumlar, kulaklığın stok hali içindir. Herhangi bir EQ yapılmamıştır.

Bass
Basslar punchy. Yani vurucu, etkili ve enerjik. Kesinlikle muddy değil. Veya bass yoksunu değil. Örneğin G PRO X kutudan çıktığı haliyle muddy. ROG Delta S'te ise direkt bass yok. Keza Rampage RGW9'da da bass yok. G PRO X, EQ yapıldığı takdirde MH752'nin bass performansına kısmen ulaşıyor ama yine MH752 kadar temiz bir bassa sahip olamıyor. ROG Delta S ise EQ yaptığınızda bile bass yoksunu bir kulaklık. Neyse, MH752'yi yorumlayacak olursak basslar enerjik ve punchy, ek olarak mid ve tizleri örtecek kadar da baskın değil. Daha gümbür gümbür bass bulunan modeller var mı? Tabii ki var. Ancak fazla bassı minimum distortion ile sağlamak ve mid-tiz bölgesini örtmeden sağlamak basit bir şey değil. Bu kulaklıkta da stok halde %100 ses seviyesinde bassta distortion gözlemlemedim.

Bass için kullandığım örnek müzikler: Demeter Ad Kolima, Rampampam, Neffex Unstoppable, Blackpink Shut Down, Soulpersona Analog

Bass: 9/10


Mid
Midler oldukça dengeli geldi. Burada söyleyebileceğim pek bir şey yok. Podcast rahatlıkla dinleyebilir, YouTube videoları rahatlıkla izlenilebilir, pop müzikler rahatlıkla dinleyebilirsiniz.

Mid: 9/10

Mid için kullandığım örnek müzik yok. Direkt olarak herhangi bir pop müzik açarak deneyebilirsiniz.

Tiz
Tizler ben buradayım diyor, ancak karanlık veya sıcak çalan bir kulaklıktan MH752'ye geçerseniz muhtemelen önce garipsersiniz, sonra hoşunuza gitmeye başlar. Tatlı bir parlaklığı var. Ancak bu parlaklığı herkes sevmeyebilir. Tiz için biraz EQ yapılabilir. Ama stok halde de pek çok kullanıcıyı mutlu edecektir.

Tiz: 7/10

Tiz için kullandığım örnek müzikler: Genellikle bas ve tiz için EDM veya phonk türünden müzikler dinliyorum. 2DB Faith in You örnek verilebilir. Veya Skrillex parçaları örnek verilebilir.

Tonalite

Bu kulaklığın tonalitesi kesinlikle dengeli, eğlenceli ve enerjik. Bu kulaklığı kafasına takan birisi, tonalitesini sevmese bile kullanır, çünkü öyle kutuplaştıracak düzeyde bir tonalitesi yok. Ne çok parlak, ne çok karanlık, tam kararında. Basslar olması gerektiği gibi, midler olması gerektiği gibi, tizler hafif oynamayla tatlı hale getirilebilir ancak stok halde de üzmez, yani bu kulaklık closed-back ve oyuncu kulaklığı adı altında satılmasına rağmen oldukça özel bir kulaklık bana kalırsa.

Tonalite: 8/10

Tonalite için kullandığım örnek müzikler: Soulperfreesia Underwater Love


Sahne Genişliği

Sahne genişliği performansını çok beğendim. Piyasada bulunan pek çok kulaklık mono hoparlör gibi ve klostrofobik etkisi yaratıyor. Sahnesi dar, sanki sadece sol ve sağ kulağınızda çalıyormuş gibi. Ancak bu kulaklık, closed-back yapısına rağmen sahne genişliğini yeterince sunabiliyor, ancak kesinlikle bir semi-open veya open-back sahnesi beklemeyin, hayal kırıklığına uğrarsınız, çünkü direkt olarak kulaklık yapısıyla alakalı bir durum.

Sahne Genişliği: 6/10

Sahne Genişliği için kullandığım müzikler: Jimmy Smith Root Down (And Get It) Live, Cassandra Wilson Black Crow


Ses İzolasyonu ve Sızdırma

Ses izolasyonu fena değil ancak daha iyilerini kullandım. G PRO X'i taktığınızda dış dünyadan kopabiliyorsunuz. Bunda da kopuyorsunuz ama G PRO X kadar değil. Ama ROG Delta S gibi de dış dünyayla iç içe değilsiniz.

Ses İzolasyonu: 7/10​


Sızdırma kısmına gelelim. %100 ses düzeyinde dışarıya sızdırdığı ses fazla değil. Dolayısıyla %100 ses kullandığınızda yanınızda yörenizde birisi varsa çok az duyar veya duymaz. Size uzaklığı 2-3 metre ise duyabileceğine imkan vermiyorum. Dolayısıyla sızdırma performansını beğendim. G PRO X'e benziyor.


Boynunuza aldığınızda da yeterince duyma imkanı sağlıyor. Yani %100 ses seviyesinde boynunuzda tutarak da sesleri duyabilirsiniz.

Sızdırma: 9/10


Mikrofon Testi ve Mikrofon Esnekliği

Kıyaslayabilmeniz için ASUS ROG Delta S ve G PRO X'in mikrofon testlerini de ekledim. Yorum sizin.

ROG Delta S'in AI Mic ayarı en sonda, G PRO X ise hazır Yayıncı profilinde. MH752 ise kutudan çıktığı haliyle.


Benim görüşüme göre mikrofon kalitesi: 9/10


Mikrofonun esnekliği güzel. İstediğiniz gibi şekil verebiliyorsunuz ve verdiğiniz şekil bozulmuyor. Bazı mikrofonlar ya kademeli bir şekilde bükülüyor ya da bükülse dahi eski haline geri dönüyor. Bunda ise öyle bir problem en azından şimdilik yaşamadım.

Mikrofon Esnekliği: 10/10


Oyun Performansı

Oyun olarak BF5 Online, Forza Horizon 5 ve CS:GO testi yaptım. Forza Horizon 5'teki araba sesleri oldukça güzeldi. CS:GO'da da adım seslerini rahatlıkla duyabildim. BF5'te ise kendimi o çatışma atmosferinin içerisinde hissedebildim. FH5'i genel ses kalitesi için, CS:GO'yu ses kasma performansı için, BF5'i ise çevresel ses performansı için test ettim. BF5'teki o patlamalar vs. olduğunda diğer frekansların üstü örtülmüyordu, tok ve kararlı patlamalar oluyordu.

Oyun Performansı: 8/10 (10/10 vermeme sebebim, open-back kulaklıkların sahnesi geniş olmasından dolayı çoğu oyunda daha iyi bir ses deneyimi yaşatmasından kaynaklı.)


Ses Yüksekliği

Genelde %100 ses seviyesinde müzik dinleyen birisiyim, %100 ses seviyesi beni tatmin etti. G PRO X'e göre 1 kademe daha yüksek gibi geldi bana ses seviyesi. Sanki bu kulaklığın sesi %100 ise G PRO X %92-93'müş gibiydi. Bu sebeple çoğunluğa bu ses yüksekliğinin yeteceğini düşünüyorum. Tabii bu kulaklığı 3.5mm girişiyle daha güçlü bir ses kartına veya amfiye bağlarsanız daha yüksek bir ses yüksekliği elde edebilirsiniz ama bu senaryodaki distortion miktarını bilmiyorum.

Ses Yüksekliği: 8/10 (10/10 vermeme sebebim, daha yüksek ses seviyesi bulunan kulaklıkların olması. 8 verme sebebim, %100 sesteyken kısma ihtiyacı duymuyor oluşumdan kaynaklı. Ses yüksekliği fazla olan kulaklıklarda %100 kullandığınızda kulağınız rahatsız olmaya başlar örneğin, bu gibi kulaklıklar 10/10 veya 9/10 hak eder.)



Ee, o kadar övdük, sıra gömmede: MH752/MH751'in Eksileri

1) Bazı İnsanlarda Görülen QC Kaynaklı Sağ Vida Problemi

1693263359348.png


Eğer garantili alırsanız bir problem yok, en nihayetinde garanti kapsamında onarılır. Ancak böyle bir problemin olduğunu belirtmekte fayda var. İleriki partilerde düzeldiğini iddia edenler var ancak yine de böyleymiş gibi düşünün ve hor kullanmayın.


2) Sol Earcuptaki Kablo Sesleri
Bu sorun sadece kulaklık kafanızdayken bir şeyler dinlemediğiniz zaman karşılaştığınız bir şey. Bu kastettiğim şey cızırtı veya hışırtı değil bu arada. Hani kulaklık kablosunu elinize alıp parmağınızı sürtersiniz ya, işte tam olarak o sürtme sesini minimal düzeyde sol earcuptan duyuyorsunuz. %10 ses düzeyinde dahi duyulmuyor, merak etmeyin, ancak böyle bir garipliğin olduğunu belirteyim. G PRO X ve ROG Delta S'te böyle bir durumla karşılaşmadım.


3) Malzeme Kalitesi
Bu kulaklığın malzeme kalitesini maalesef zayıf buldum. Delta S ve G PRO X kesinlikle çok daha kaliteli malzemeye ve sağlamlığa sahip.


Olsa da olur, olmasa da olur: RGB Işıklandırma

Bu tamamen öznel bir şey olduğu için ayrı olarak belirtmek istedim. Bazısı sevmez, anlamsız bulur; bazısı sever, yere göğe sığdıramaz. Şahsen önemsemiyorum, sonuçta ben bu ürünün RGB'sini kafama taktığım sürece görmeyeceğim. Üstelik RGB'si olan kulaklıklar bir miktar earcuplara ısı yayıyor, bu da kulağınızın ısınmasına sebep olabiliyor. Dolayısıyla RGB olacaksa da çok yüksek güçte olmamalı. Tabii bu üründe direkt olarak yok, dolayısıyla böyle bir dert yok.


Sonuç: Alınır mı, alınmaz mı?

Kesinlikle şu ana kadar kullandığım en başarılı oyuncu kulaklığı. Bu sebeple öneriyorum ve alınabilir bir kulaklık olarak görüyorum. Ancak bu kulaklığı kesinlikle hor kullanmaktan kaçının, yoksa elinize alma ihtimaliniz var. Tabii öyle çıtkırıldım değil ancak dikkatli olun.


Logitech G PRO X veya Cloud II yerine alınır mı?

İkisi yerine de alınır ve ikisinden de daha iyi. Ancak fiyat durumu çok önemli. İkinci eldeki piyasaları ise birbirine yakın. Yani fiyat farkları çok yoksa MH751/MH752 açık ara bu kıyaslamanın kazananı.


Ekolayzer Yapmak İsteyenler İçin Tavsiyeler

Kulaklığın Frequency Response'u bu şekilde.

1693264150512.png


Bunu tabii ki de ben çıkartmadım :) Oratory1990 gibi kulaklık incelemesi yapan insanlara ait. Çeşitli cihazlara kulaklığı takıp test edip sunmuş olduğu ses profilini çizelgeye döküyorlar.


Ekolayzer yapmak istediğinizde yapmanız gereken ayarlamalar;

Equalizer APO ve Peace EQ indireceksiniz. Peace EQ programı üzerinden yapmanız gerekmekte.

1693264299656.png


Kulaklık Skoru: 8.22/10

Şimdiden okuyan herkese teşekkür ederim, herkese iyi sosyaller.


 
Son düzenleme:
850 TL bu piyasada güzel bir fiyat. Bazı Rampage modelleri bile 1000 ve üzeri.
 
850 TL bu piyasada güzel bir fiyat. Bazı Rampage modelleri bile 1000 ve üzeri.
Hocam normalde bu kulaklığın 2. el piyasası 1500+ TL bu arada. Satan kişi PS5 aldığım için satıyorum demişti. Muhtemelen hızlı satılsın diye ucuza satmak istedi.
 
Hocam normalde bu kulaklığın 2. el piyasası 1500+ TL bu arada. Satan kişi PS5 aldığım için satıyorum demişti. Muhtemelen hızlı satılsın diye ucuza satmak istedi.
Hayırlı uğurlu olsun hocam. Benim sıpalar kullanmayı öğrenince nasipse ben de iyi kulaklık alacağım. Şimdi ise iki adet Rampage 7.1 var. Onlarla idare etsinler.
 
Güzel bir fiyat güzel bir kulaklık hayırlı olsun.

Mikrofonu patlamaları alması açıkçası rahatsız ediyor insanı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı