Cooler MasterLiquid ML240L pompa ve sıvı akış sesi sorunu

shadowtiger

Decapat
Cooler MasterLiquid ML240L sıvı soğutucuyu sistemimde kullanmaktayım. Sistemimi yeni kurdum ve yaklaşık 3-4 gün sorunsuz kullandım. Ancak birkaç gün sonunda , ara sıra oynadığım titanfall 2 oyunu açılırken kasadan garip bir ses geldiğini farkettim. Daha sonraki gün ise kasanın yan kapağı açıkken bariz bir şekilde aşağıdaki seslerin duyabildiğimi fark ettim.

1- Bilgisayarın açılışta şelale sesini andıran, birkaç saniye süren, baya baya tiki olan insanların çişini getirebilecek düzeyde sıvı akış sesi çıkıyor. Foşur foşur maşallah. Çok ender de olsa ara sıra aynı ses geliyor.
2- Pompa devrini gözlemleyebildiğim bir ekranda, pompa 2280 - 3000 arası periyodik şekilde artıp azalıyor ve bu artış azalmayı kasanın yan kapağı açıkken ve eksoz fanı sesi yokken net bir şekilde duyabiliyorum.
3- Ses çok şiddetli değil ama kasanın yan kapağı açıkken, 40 cm uzaktan cirt - cirt şeklinde olan ve orta şiddette ( kara sineğin çevrenizde uçtuğunda çıkardığı ses şiddetinde ) duyabiliyorum.

Sistemimde i7800K, MSİ 1060 ( 6 GB ), vs vs, bunları beslemek için de Aerocool KCAS 600W silver 80+ güç kaynağı kullanıyorum. (Güç kaynağının ... burada sitesinde 50 den fazla olumlu yorumu var. )

Garip bir dipnot : Tüm bunları dinlemeyi alışkanlık haline getirince farkettim ki, hiç ses çıkmadığı halde pompayla beraber ekran kartımdan da ses gelmeye başlamış. Yük altındayken içinden bir ark sesini andıran bir cızıldı var. Oyunu alta alınca susuyor, açınca tekrar başlıyor. ( coil whine sorunu olduğunu sanmıyorum ) Bu ses de da pompa sesine eş yükseklikte. Bu notu vermemdeki sebep, belki ikisinin eş zamanlı ses çıkarmaya başlamasının başka bir nedenden kaynaklanıyor oluşudur. Belki pomya veya ekran kartında bir sorun yoktur. ( Belki.)

Daha önce böyle birşeyle karşılaşmadığım için size sormak istedim.

Dipnot : Sıvı soğutmanın garantisi vardır, bu gibi bir sorundan ötürü ürün garanti kapsamına girer mi onu da bilmiyorum. Bu konuda da tecrübeniz varsa ve paylaşırsanız mutlu olurum.
Yorum yapan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartında Coil While var.
Firmalar şartsız şekilde Coil While problemi olunca değiştiriyorlar.
Sıvı soğutma içinde AIO Pump kısmına takmanız gerekmekte ayriyetten hızını en yükseğe alın.
Cooler Master pompayı en yüksek hızda kullanmanızı tavsiye ediyor.

Msi z370 carbon anakartımın üzerinde PUMP_FAN1 var ve pompa oraya bağlı. Sanırım AIO Pump'a karşılık gelen ilgili bağlantı noktası orası.
Msi' ın bütün fanların hızlarının değiştirildiği bir yazılımda pompa hız ayarı ile oynuyorum ancak değişmiyor. Hız ayarı en sonda galiba. O yüzden pompada bir sorun var sanırım. Onun da garanti servisine göndermem gerekecek.
Ekran kartı Vatan'dan alınma. Umarım ilgilenirler. İlgilenmediği ile ilgili yorumlar vardı ama o ayrı bir konu tabiki .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…