Core Performance Boost vs Manuel OC

Makaleler
1
Yer
Nevşehir Merkez
Arasındaki fark ne? Mesela CPB açıkken voltaj dalgalanıyor ve işlemci işi değerleri biraz daha yüksek oluyor. Normal overclock yapınca bu durum aynı olur mu? Bazı yerlerde CPB iyi değil felan diyorlar. İşlemcim R5 2600X. CPB ile 4.2 çıkıyorsa overclock ile çıkar mı? Merak ettiklerim bunlar, eğer daha iyi olacaksa ekran kartım gelince overclock yapmak için yardımlarınızı isteyeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Maksimum güvenli voltaj sınırını geçmeden manual overclock yapılabilir. Kendi işlemcim olan R5 3600 ile konuyu örneklendireyim. Benim işlemcinin maksimum güvenli voltaj sınırı 1.325V. R5 2600X gibi 4.2GHz turbo boost özelliği var diye satılıyor ama 1.325V'da stabil 4.2 GHz alamıyorum. CPB açıkken gerektiğinde yük altında voltajı arttırarak 4.2 GHz'ye kadar boostlanması sağlanıyor işlemcinin ama anakart kalitesi, işlemci sıcaklık durumu vs. buna etki ediyor. Kendi anakart ve işlemcimde malesef 4.2 GHz'ye boost alamıyorum. 1.43V'a kadar çıktığı halde oyunlarda maksimum 4.15GHz'yi görebiliyorum ki sabitte değil 4.075'e kadar düşebiliyor. Bu nedenle 1.2875V da 4.1 GHz olarak kullanıyorum işlemcimi. Sizde de durum böyle olursa manual overclock ile güvenli voltaj sınırında en yüksek saat hızında kullanabilirsiniz işlemcinizi. R5 2600x'ler için sanırsam 1.375V maksimum güvenli voltaj değeri.

C
Maksimum güvenli voltaj sınırını geçmeden manual overclock yapılabilir. Kendi işlemcim olan R5 3600 ile konuyu örneklendireyim. Benim işlemcinin maksimum güvenli voltaj sınırı 1.325V. R5 2600X gibi 4.2GHz turbo boost özelliği var diye satılıyor ama 1.325V'da stabil 4.2 GHz alamıyorum. CPB açıkken gerektiğinde yük altında voltajı arttırarak 4.2 GHz'ye kadar boostlanması sağlanıyor işlemcinin ama anakart kalitesi, işlemci sıcaklık durumu vs. buna etki ediyor. Kendi anakart ve işlemcimde malesef 4.2 GHz'ye boost alamıyorum. 1.43V'a kadar çıktığı halde oyunlarda maksimum 4.15GHz'yi görebiliyorum ki sabitte değil 4.075'e kadar düşebiliyor. Bu nedenle 1.2875V da 4.1 GHz olarak kullanıyorum işlemcimi. Sizde de durum böyle olursa manual overclock ile güvenli voltaj sınırında en yüksek saat hızında kullanabilirsiniz işlemcinizi. R5 2600x'ler için sanırsam 1.375V maksimum güvenli voltaj değeri.
CPB ule 1.425 fela oluyor. 1.375 ile 4.1 olarak kullanabilir miyim?

Maksimum güvenli voltaj diye bir şey yoktur 🙂 Voltaj 1.425V'a kadar, iyi soğutulma şartıyla yükseltilebilir. 1.45V ve üstü düşündürür o kadar. Benim Ryzen 1600'ü 1.4875V ile 4.1 GHz'de çalıştırıyorum. AMD pazarlamadan bir amcamız da "Ben olsam 1.425V'u geçmezdim, 1.425V'un üstü işlemci ömründen bir miktar çalabilir" diyor. CPB zaten 1.45-1.49V veriyor işlemciye🙂

C

CPB ule 1.425 fela oluyor. 1.375 ile 4.1 olarak kullanabilir miyim?
Sürekli yükte kullanmayacaksanız, 1.425V'da 4.2 GHz'ye boostlanabiliyorsa CPB ile kullanabilirsiniz. Ama sürekli yük altında kullanacaksanız uzun vade için 1.375V veya aşağısında kullanmak tavsiye ediliyor, size kalmış. 4.1 GHz'yi daha düşük voltajda elde edebilirsiniz belki. Deneme yapmalısınız.
Maksimum güvenli voltaj diye bir şey yoktur 🙂 Voltaj 1.425V'a kadar, iyi soğutulma şartıyla yükseltilebilir. 1.45V ve üstü düşündürür o kadar. Benim Ryzen 1600'ü 1.4875V ile 4.1 GHz'de çalıştırıyorum. AMD pazarlamadan bir amcamız da "Ben olsam 1.425V'u geçmezdim, 1.425V'un üstü işlemci ömründen bir miktar çalabilir" diyor. CPB zaten 1.45-1.49V veriyor işlemciye🙂
1.425V'u geçmezdim sözünü ZEN mimarisi için dedi diye biliyorum. ZEN+ için bu daha da düşük. Evet CPB daha fazla voltaj verebilir ama yük altında kendini arttırıyor, boşta düşürüyor. Sürekli yük altında kullanılmayacaksa ve performans artışı sağlanabiliyorsa CPB açık kalabilir. Ama sürekli yük altında kullanılacak bir işlemciyse düşük voltajda çalıştırmak uzun ömür açısından daha sağlıklı.

1.425 üstü görmedim. Soğutucu ML240L, merak ettiğim normal overclock yaparsam ısı düşer mi?

Voltaj düşürdükçe ısı düşer ama zaten 240mm sıvı soğutucunuz var. CPB açık auto ayarlarda 4.2 GHz boost alabilirseniz ellemenize gerek yok bence. Sıcaklıkları yine kontrol edin ama sorun olacağını sanmıyorum o soğutucu ile.
4.2 çalışıyor ama anakart ile sıkıntım var ısınıyor düşürüyor voltajı, aslında oyunlarda sıkıntım yok. CPB iyi değil diye okuduğumdan.

PBO ile elle yaptığın overclock değerinin üzerine ulaşabilirsin. Mesela 3700X, 4.4 GHz'de stabil kalmak için çok fazla (1.45V gibi) voltaj istiyor ancak PBO ile işlemci bunu başarabiliyor. Gerçi PBO ile de 1.5V'a kadar uzanan voltajlar veriyor anakart işlemciye. Neyse ki bunun bir zararı olmadığını bi' AMD mühendisi açıklamıştı uzunca. Manuel OC ile daha yüksek çoklu çekirdek performansı alabilirsin ancak tekli çekirdekte tam tersi olabilir. Ben el ile yapılması taraftarıyım.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı