Corona nasıl ortaya çıktı?

Hayvanlara bulaşan ve bildiğimiz bir virüs zaman içinde bir sürü mutasyon geçirdi. O mutasyonlardan birisinde bizim protein yapımıza tutunabilecek dış kabuk oluşmuş oldu şanssızlığımıza, sonrasında da insandan insana geçmeye başladı.

Küreselleşmiş olan Dünya'da bu virüsün hangi ülkeden yayıldığını bilemeyiz, Wuhan sadece ilk kitlesel yayılımın görüldüğü şehirdi ama öncesindeki yılda bazı farklı ülkelerde Corona izlerine rastlandı.

Eskiden bir hastalık çıktığında bunun kaynağı olan "mahalleyi" bile tespit etmek mümkündü çünkü insanlar lokal ufak alanlarda büyük oranda izole yaşardı. Bundan dolayı bir yerdeki kuyudan yayılmış bir hastalık bile tespit edilebiliyordu. Günümüzde ise iş/turizm amaçlı yüz milyonlarca insan sürekli ülkeler arasında yer değiştiriyor. Turizm için ülke değiştirenlerin sayısı bundan 20 yıl öncesine göre 4 kat, iş için yer değiştirenlerin sayısı ise yaklaşık 15 kat artmış durumda. Bundan dolayı bu kadar küreselleşmiş olmanın kötü yanlarından birini bu virüste gördük. Bundan sonra bir virüs ortaya çıktığında bunun pandemiye dönüşmesi çok büyük ihtimal. Bu modern dönemin normal yaşamındaki ilk "küresel" salgınında şanslıyız ki öldürme oranı düşük bir virüse denk geldik.

Eskiden bir patojenin pandemiye dönüşmesi için Dünya savaşı gerekiyordu İspanyol Gribinde gördüğümüz gibi. Son 20 yıldaki küresel değişimden sonra buna hiç gerek kalmadı, o savaşlarda yer değiştiren insan sayısından kat kat fazlası günlük yaşantıda yer değiştiriyor çünkü.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı