CPU over voltage ve CPU fan error neyden kaynaklanır?

skysea28

Hectopat
Merhaba. Yeni aldığım Thermalright Peerless Assassin 120 SE işlemci soğutucusu bugün elime ulaştı. Biraz zorlansam da bir şekilde montajını yaptım. Montaj sonrası bilgisayari açmaya çalıştığımda "CPU fan error" ve "CPU over voltage" uyarısını almaya başladım ve sistem açılmıyor. Soğutucuda 2 fan olduğu için fan çoklayıcı da göndermişler. Çoklayıcı fanlari taktım ve "CPU_FAN" yazan kısma taktım. Kablolamada bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum ve CPU fanları da normal şekilde dönüyor. Sorun ne olabilir? Termal macun sürerken biraz zorlanmıştım ve sağa sola bulaştırmış veya fazla sürmüş olabilirim, bundan dolayı olma ihtimali var mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Soğutucunun vidalarını iyice sıktınız mı? Soğutucu bloğunun tabanı işlemciye sıkıca temas ediyor mu?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Soğutucunun vidalarını iyice sıktınız mı? Soğutucu bloğunun tabanı işlemciye sıkıca temas ediyor mu?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Montajı videolardaki gibi eksiksiz yaptım. Birkaç kere tekrardan montaj yapsam da düzelmedi. Hata işlemcide mi yoksa soğutucuyu mu düzgün takamıyorum diye öğrenmek için amd'nin stok soğutucusunu tekrar geri taktım fakat yine aynı hataları vermeye devam etti. Hataları çözemeyince sorun anakartta olabilir mi diye eski işlemcim olan ryzen 3600'ü stok soğutucusuyla beraber taktım ve bilgisayar sorunsuz açıldı. Montaj sırasında işlemciye zarar vermiş olabileceğimden şüpheleniyorum. Haftasonu tekrar güncel işlemcim olan 5600'ü takarak sorunu çözmeyi deneyeceğim. Eğer olmazsa sanırım işlemciye zarar vermişim demektir ve garanti için servisine yollayacağım. Umarım kullanıcı hatası deyip geri göndermezler.

BIOS güncel mi? Yeni işlemciyi taktıktan sonra BIOS sıfırlama deneyin.

BIOS güncel mi? Yeni işlemciyi taktıktan sonra BIOS sıfırlama deneyin.

Bu yöntemi ve PSU güç tuşunu kapattıktan sonra 3 kez başlatma düğmesine basıp sonra PSU güç tuşunu açıp 3 kez başlatma tuşuna basma yöntemini denedim fakat işe yaramadı. BIOS sürümüm güncel. İşlemciyi yeni almadım, aslında yaklaşık 2 aydır kullanıyordum, sadece ısıları yüksek seviyede olduğu için kule tipi soğutucu takmak istedim. Yeni bir termal macun siparişi verdim, macun geldiğinde tekrardan 5600 ile Thermalright soğutucuyu takmayı deneyeceğim. Pinlerinde yamukluk/kırıklık yok ama termal macunu kötü sürdüğüm için pinlere biraz termal macun bulaşmıştı ki onu da düzgünce temizledim. Şu an işlemciyi yuvasına yerleştiremedim mi ya da anakartın altına CPU soğutucuyu sabitlemek için takılan aparatı mı düzgün takamadım diye düşünüyorum. Yeni macun geldikten sonra tekrardan takmayı deneyeceğim, olmadı dediğim gibi garantiye başvuracağım. Teşekkürler yardım için.

Sorunun kaynağı ASUS marka anakart kullanıyor olmakmış. Bu sorunu yaşayıp bu konuya denk gelen kişi; çok yüksek ihtimalle ASUS marka anakart kullanıyorsun. Bu hatayı alanları internette araştırdım ve denk geldiğim her konu ve videoda kullanılan anakart markası ASUS idi. Denediğim çözüm yolları işe yaramadı ve kendiliğinden de geçmedi. Eski işlemcimi taktığımda bu hatayı almıyordum fakat normalde kullandığım işlemciyi takınca bu hatayı alıyordum. Bu yüzden farklı bir markaya ait bir anakart aldım ve sorunu çözdüm. Üzücü ama sanırım ASUS'un kronik bir sorunu olsa gerek.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı