CPU ve GPU'larda OC nedir?

SUPREME GAMİNG

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci: AMD Ryzen 3 2300X Ekran Kartı: RX 570 8GB SSD: 480 GB Adata SSD 3100MB okuma/yazma RAM: 8GB DDR4 RAM Anakart: Gigabyte A320M-S2H
RAM
8 GB Corsair Vengeance LPX 3200Mhz DDR4
Ekran kartı
Rx 570 4gb GDDR5
Anakart
Gigabyte A320M-S2H
İşlemci
Ryzen 3 2300X
Merhaba. Bazı ekran kartı ve işlemcilere baktığımda OC görüyorum bunun anlamı nedir ve işlemci ekran kartında ne fark yaratır OC yazan işlemci ekran kartı alınır mı?

CPU'ya OC yapmak genel sistemi performansını ve oyun performansını artırır.
GPU'ya OC yapmak ise oyun performansını artırır. Eğer GPU'nun başka kullanıldığı alanlar var ise orada da performans artırır.

Fabrika çıkışlı olarak overclock yapılmış, hızı aşırtılmış, standart sürümlerine kıyasla daha hızlı, daha güçlü, oyunlarda daha çok fps alma, daha kısa sürede render alma anlamına gelir. Kimisi hızı çok küçük bir miktar artarken fiyatı çok fazla artıyor diye düşündüğü için alınmasını önermiyor.

Fabrika çıkışında belirlenmiş hız/güç/performans limitlerinin üzerine voltaj artırarak çıkmaya çalışmak OC'nin kabaca bi tanımıdır. Her donanımın OC limiti/performansı farklıdır, aynı marka model olsalar bile, hepsinin kendine özgüdür ama tabi aynı modellerin performansları yine de birbirine çok yakındır. Yani misal benim R5 3600 işlemcim 4.2 GHZ'a bile çıkamıyo da onun ki nasıl 4.3'ü görmüş demeyesin, tamamen şans işi.

Temel, ama derin bir anlatım ile şöyle açıklayabilirim.

CPU ve GPU'nun ikisinde de işlemci var. Bu işlemcinin vuruş frekansını arttırarak saniyede emir miktarını arttırıyorsun.
Bir işlemcinin yapabildiği farklı emirler var. Bunlar; şunu al, bunu buraya koy, bunu buna topla gibi basit şeyler.
Örneğin toplama eylemini ele alalım. İşlemci stok frekansı ile emir gerçekleştikten sonra beklemeye düşüyorsa frekansı yükselterek beklemeyi azaltırsın.

Örnek: Toplama eylemi 1 ms sürede tamamlanıyor, ama işlemci 500 MHz frekansa sahipse bu frekans 1000 MHz'ye kadar yükseltilebilir. Çünkü; 500 MHz, yani saniyede 500 vuruş ile her 2 Ms'de bir yeni emir işlemciye verilir, ama verilen emir 1Ms'de bitirilir. 500 MHz'de kullanırsan emir tamamlandıktan sonra yeni emir 1ms boşu boşuna beklenmiş olur. Her emrin tamamlanması için 2 Ms zaman tanınır 500 MHz'de çalışırken.

Eğer frekansı çok yükseltirsen daha emir tamamlanmadan işlemciye yeni emir verilir ve stabil bir çalışma sağlanamaz. Er ya da geç de sistem çöker.

Bir de işin bellek tarafı var. Temelde aynı olsa da onda daha fazla parametre işin içine giriyor. Yalnızca frekans olarak bakacak olursak benim anlattığım gibi düşünebilirsin.

Üstüne gereksiz fiyat bindirmeseler OC yazan kartlar da alınır, ama kumar oynayıp stok sürümüne kendin de yapabilirsin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı