CRC durmadan artıyor

Ahmet Toprak1

Hectopat
Daha fazla  
Başlıkta da yazdığım gibi DSL-N16 modeminde reset atmama rağmen CRC düşmüyor. 2'den bir anda 200 binlere çıkıyor. Fotoğraflarda eklediğim ankastreden gelen kablo (15 metre) kısa geldiği için evin içinde başka bir kablo (4 metre) ile ek yapıldı. Modem yazılım sürümünden kaynaklı olabileceğini düşünüp sürüm düşürdüm ama düzelme yok. Sorun nerede olabilir?
Paketim GIBIRNet 100Mbps.
Ankastreden gelen kablo ile birlikte 5 TV kablosu da aşağıya iniyor.

10 dakika da CRC 1 milyon oldu 🥳

Dosya Ekleri

• dsl status.png
    dsl status.png
    72,6 KB · Görüntüleme: 57
  • kablo ek yeri.jpg
    kablo ek yeri.jpg
    88,3 KB · Görüntüleme: 56
  • nexans.jpg
    nexans.jpg
    75,2 KB · Görüntüleme: 48
  • reçber.jpg
    reçber.jpg
    106,7 KB · Görüntüleme: 47
  • resim_2024-11-07_112656648.png
    resim_2024-11-07_112656648.png
    32,5 KB · Görüntüleme: 49
Son düzenleme:
Ekleri Yak-1 konnektörle yapın hatta modeme bağladığınız rc-45 ide yak 1 le yapın imkan varsa. Ama yapmasanız bile bu şekilde CRC olmaması lazım. SNR yükseltip deneyebilirisiniz modem arayüzünden. Bu sürümü kullanın birde CRC ne zaman arttı ek yaptıktan hemen sonra mı?
1730969380794.png

ankastreden daireye kadar olan tüm hat 2021de yapıldı. Geçen yıla kadar hiç böyle büyük bir sorun olmamıştı. Ancak şu son 3-4 ay böyle bir anda milyonlara kadar çıkmaya başladı(2 milyonu gördüm). O dediğiniz konnektörlerin işlevi nedir? Ben ekipmansız bir şekilde yapabilir miyim?

Kullanılan kablolar kaliteli mi? @bıldırcın

Kablodan pek anlayamadım hocam onu bir bilen söylese daha iyi olur.
Yak-1 i Tercihen kargaburun pense veya normal penseyle yapabilirsin. Kabloları koyup sıkıyosun sadece dikkatli oturtman lazım. Ama bence onunla alakası yok istersen deneyebilirsin denemekten zarar gelmez.
Ankastreden eksiz tek bir kablo yapma imkanın yok mu? Telekomun siyah kablosu bile olur. TV kablosuyla beraber derken onu anlamadım o ayrı dimi senin hattından hocam? Bakırlar temas etmiyor yani?
Ha birde bütün sistem ev içi tesisatın aynı ve CRC kendi kendine olmuşsa bölgedeki yoğunluktan oluyor genelde. Veyahut gıbır nete söyleyin 5-10 mbit düşürüp deneyin. Modemden de düşürebilirsiniz. Turknet çözüm buluyordu CRC ye Gıbır'da bulabilir müşteri hizmetlerinede danışmakta fayda var. CRC'yi çok absürt şeylerden yapabiliyor bende 4-5 yıldır çektim ancak çözüm bulundu :D TTNET'e geçtiğimde başlamıştı benimde.
Şuna dikkat et hiçbir kablo sallanmasın en çok bu yapar CRC. Birbirine sarılı ankastre girişi veya evdeki farketmez kablo sabit kalsın bakırın birbirine sarıldığı uçlar oynamıcak yani direk CRC yapıyor. Kablonun açıkta kalan kısımlarını oynat veya dokun CRC artıcak görüceksin buna cok dikkat et.

Şu kabloya dokun göreceksin demene başta inanmadım ama harbiden saniyesinde etki etti teşekkür ederim. Eksiz kablo yapma işini şu YAK-1'i taktıktan sonra yine düzelmezse yapacağım. Ve evet TV kabloları internet hattımdan ayrı olarak aynı kablolama kanalının içinde duruyorlar. Peki ya bu TV kablolarının bir etkisi oluyor olabilir mi parazit falan?

Şu kabloya dokun göreceksin demene başta inanmadım ama harbiden saniyesinde etki etti teşekkür ederim. Eksiz kablo yapma işini şu YAK-1'i taktıktan sonra yine düzelmezse yapacağım. Ve evet TV kabloları internet hattımdan ayrı olarak aynı kablolama kanalının içinde duruyorlar. Peki ya bu TV kablolarının bir etkisi oluyor olabilir mi parazit falan?
Şimdiye kadar olmadıysa olmaz bence. Yak-1 bir nebze azaltır CRC'yi evet. Ekleri yeniden yapmayı veya en iyisi eksiz tek parça bir kablo kullanmayı dene. Eğer ek yapacaksan ankastreden gelen kabloya kesinlikle Yak-1 le yap. kablonun uçlarını açmadan iyice içine tutup basıcaksın penseyle hocam ilk bir iki boş dene alışırsın kolay baya. Parazit yapacağını sanmam kapalı kablodan.

Son olarak şu yak1i hangi renklere yapmalıyım? İki tarafında aynı renk mi olması gerekiyor ve yine boşta kablolar kalacak onları bantlamam bir sorun oluşturur mu?

İnternette yak-1 ile alakalı uygulamalı videolar mevcut yardım alabilirsiniz. Sorun kablolardaki eklerden kaynaklanabilir ya da SNR değerinden -düşük ihtimalle- kaynaklanabilir.

Son olarak şu yak1i hangi renklere yapmalıyım? İki tarafında aynı renk mi olması gerekiyor ve yine boşta kablolar kalacak onları bantlamam bir sorun oluşturur mu?
1730975174072.png

normal ek yapar gibi sadece birbirine birleştirip uçlarını bükmek yerine soymadan yak ın içine sokuyoruz ve kapatıyoruz yakı. hafif ileri ittirir vaziyette tut yakı çakarken oturmayınca adsl ışığı yanmayabilir panikleme :D

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı