Creative Sound Blaster Z SE vs Asus Xonar D1

Makaleler
13
Daha fazla  
Merhabalar şu anda Asus Xonar D1 kullanmaktayım. Yeni Creative Sound Blaster Z SE aldım. Bir tane Stereo kulaklık bir tane de mikrofon harici başka bir şey bağlamıyorum. Bu iki kartın da DAC'ları aynı ikisi de Cirrus Logic CS4398 kullanmakta. Kulaklığım 95 Ohm olduğu için Asus Xonar kolaylıkla sürebiliyor bundan yana da bir problem yaşamıyorum yani 16-600 Ohm destekli op-amp'lara da gerek kalmıyor. DAC'lar aynı olduğu için kafamda bir soru işareti kalıyor müzik odaklı bakacak olursak arada pek bir fark olmayacağını düşünüyorum. Yoksa yanılıyor muyum? Ses sahneleme kısmı ses işlemcisi tarafında belirleniyor diye biliyorum burada Flat EQ ve hiçbir sanal surround kullanmadan ikisi arasında müzik dinlerken kalite farkı yaşar mıyım? Bu arada Asus Xonar'ın Windows 10 uyumluluğu çok da iyi değil bunların farkındayım uyumluluk ve diğer kolaylıklar haricinde sadece ses kalitesi olarak fark yaşayacağımı sebepleriyle açıklayacak birine ihtiyacım var. Fark yoksa satmayı düşünüyorum varsa Creative'e geçip elimdeki Xonar D1'i elden çıkarmayı düşünüyorum. Şu anda kart elimde denesem çok daha sağlıklı bir sonuç alırım fakat sıfır olarak satmak istiyorum 1-2 saat bile kullansam "yahu bu kart ikinci el artık" diyenlerle uğraşmak istemiyorum. Net bir cevap alamazsam kutusunu açıp incelemesini yapacağım.

Birinin cevaplamayacağını düşünüp kutusunu açtım ve denedim merakıma yenik düştüm. Ses kalitesi olarak fark yaşamadım zaten DAC aynı olduğu için bu belliydi fakat sahnelemede anlaşılır bir seviyede fark var. Kafamda zaten daha mı dolgun olacak sorusu vardı ve evet basslar daha yoğun oldu sanatçının verdiği arkadaki sesler daha net duymaktan ziyade daha yakından duymaya başladım. Bahsettiğim bu daha dolgun gibi yorumlar ses karakteristiğinden çok sahnelemenin daha başarılı olmasından kaynaklı. Yani bassın başlangıç ve bitişi daha derin ve yoğun anlaşılıyor. Bunlar sadece yarım saatlik bir deneyimdi belki daha da iyi olduğunu ilerleyen zamanlarda fark ederim. Yani olay sadece DAC'ta bitmiyormuş tamam ses kalitesini belirleyen en önemli şey DAC fakat ses işlemcisinin iyi olması daha iyi bir deneyim yaşatıyor.
Satmaktan vazgeçtim biraz tuzlu kendisi ama yapacak bir şey yok elimdeki Asus Xonar'ı çıkaracağım. Ses sahnelemesi cidden çok başarılı müziği daha da bir müzik yaptı dinlediğim çevresel ses kullanan çoğu sanatçıda farkını ortaya koydu. Uzun bir süre bu kartlar devam edeceğim ve daha iyisi için araştırmayı kendime kapatacağım.
Tamam artık direkt Asus Xonar D1'den daha üstün olduğunu anladım. Genelde zaten Shpongle dinliyorum bu adamların albümlerin kendisini direkt test müziği olarak kullanılabilir derecede iyi yapıyorlar. Duymadığım sesi bunda duydum zaten bununla devam edecektim artık geri Xonar'a geri dönemem.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı